Kahve Diyarı Salento

Medellin'de bir hafta kaldıktan ve başımıza bir şey gelmediğine şükrettikten sonra, kaldığımız yere veda edip, Uber çağırdık. Salento şehrine gitmek üzere otobüs garına doğru gidecegiz. Gar, araba mesafesiyle 20 dk uzaklıkta. Uber, Kolombiya'da çok yaygın ve ucuz olduğu için genelde Uber tercih ettik şehir içi ulaşımda.

Medellin'de iki otogar var. Kuzey ve Güney Kolombiya'ya doğru gidecekseniz, ona göre ayrılıyor. Hangi şehre gidecekseniz, hangi otogarı kullanmanız gerektiğini, internetten kontrol etmenizde yarar var.Yaklaşık 7 saat sürecek yolculuk için biletimizi aldık ve bu sefer gündüz seyahat edeceğiz. Önceden otobüs bileti almaya gerek yok çünkü zaten hem sık, hem de farklı firmaların servisleri var.Kolombiya'da maalesef pek düz bir yol veya otoban yok. Dağlarla çevrili bir ülke olduğu için şehirlerarası yollar hep inişli, çıkışlı, kıvrımlı yollardan oluşuyor. Bu yüzden çok uzunca süren bir otobüs yolculuğu sonrası ufacık otogarı ile bize hoşgeldin diyen Salento'dayız.

Salento'ya geldiğinizde yapılacak iki şey var. Birisi bölgede bulunan ve ücretli olan kahve çiftliklerini ziyaret etmek, ikincisi ise uzun palmiye ağaçları ile ünlü Cocora Vadisinde trekking yapmak. Bu yazıda Kahve çiftliğinden bahsedeceğim. Cocora vadisi yürüyüşü bir sonraki yazıda olacak.


Kahve Ciflikleri Diyarina hosgeldiniz!

                

 Salento, kahve çiftlikleri ve yemyeşil           vadileri ile ünlü ufak ve şirin bir kasaba. Oldukça da turistik olmasi sebebiyle Kolombiya ortalamasına göre bir gezgin icin yüksek maliyetlerde olan bir kasaba. Booking.com üzerinden uygun ve nispeten rahat edeceğimiz bir yer ayarlamıştık. Salento ufak bir yer olduğu için nerede kaldığınızın bir önemi yok. En uzak mesafeye 15 dakikalık yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Kaldığımız yer bir aparttı. 3 odalı, paylaşımlı mutfak ve banyosu olan bir yerdi. 4 gün boyunca açıkçası bir sorun yaşamadan, rahat bir şekilde kaldık.
Salento'da iki, üç tane kahve çiftliği var. Biz ünlü ve yorumları iyi olan El Ocaso'ya gittik. Dilerseniz Salento kasabasının ufak meydanından 4X4 jeeplerle gidebilirsiniz, dilerseniz bizim yaptığımız gibi yaklaşık 1 saat süren (5 km) bir yürüyüşle bu kahve çiftliğine ulaşabilirsiniz. Sabah saatlerinde, pek az kişi varken güzel manzaralar eşliğinde, kolay bir yürüyüşle çiftliğe varmak şahane idi. Yürüyüş yolu toprak bir yol ve jeeplerin bu yolu kullanması nedeniyle biraz çamurlu bir yol. Ayrıca bu bölge bisikletleriyle gezenler tarafından da kullanıldığı için yolda bisikletiyle gezen de çokça insan görebilirsiniz ama bisiklet ile pek kolay bir parkur değil, belirteyim. Yürüyerek gidecekseniz tavsiyem bot veya yürüyüş ayakkabısı giymeniz ve yağmurluğunuzu mutlaka yanınıza almanız. Bölge yağmurlarıyla ünlü.Yürüyüş yolu üzerinde diğer çiftlikleri de görebilirsiz. Onların tur ücretleri Ocaso'ya göre daha uygun ama biz hangi blogu okusak Ocaso'yu tavsiye ettikleri için tercihimizi bu yönde yaptık.


Ocasa'da İsterseniz ücretli olan kahve turuna katılabilirsiz, isterseniz çiftliğin pansiyon kısmında kalabilirsiniz veya çiftlikte gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Web sitelerinde tüm detaylar mevcut-> Link Normalde her saat başı kahve turları var. Turlar İngilizce ve İspanyolca olarak ayrı yapılıyor. Biz gitmeden önce araştırdığımızda web sitesi aracılığıyla rezervasyon yaptırılmasının zorunlu olduğunu okumuştuk. Tura gitmeden önce email attık ve şu an sezon olmadığı için yoğun olmadıklarını ve rezervasyona gerek olmadığını belirttiler. Siz gitmeden önce email atarsanız, iyi olur. Biz gittiğimizde Kasım ayı sonuydu.Çiftliğe geldiğimizde bizim gibi tur için gelen insanlar vardı. Yarım saat kadar bekleyip, yaklaşık 12 kişilik bir ekiple tura başladık. Tur rehberimiz İngilizceye pek vakıf olmayan ve daha o gün çiftlikte rehberliğe başlamış olan öğrenci bir çocuktu. Tur neredeyse 1,5 saat kadar sürüyor ve önce çiftliğin işlevi hakkında daha sonra da uygulamalı olarak kahvenin prosesi hakkında bilgi veriyorlar. El Ocaso bölgenin en eski ve kaliteli kahvesini üreten bir çiftlik. Oldukça geniş bir alanı var ve kahvelerin yetişmesi için şahane bir ortamı var. Pansiyon kısmı da pek güzel. Doğanın ortasında, sadece kuş seslerini duyacağınız bir yer. Web sitesinden fiyatlarına bakabilirsiz, biraz tuzlu fiyatları var. 

Gelelim bu gezide Kolombiya kahvesi hakkında öğrendiğim ilginç bilgilere;



*Kolombiya kahveyle 1700 yıllarında tanışıyor ve ihracat tabi ki sömüren ülke ABD'ye 1800'lü yıllarda gerçekleşiyor.

*1930'lu yıllarda Brezilya'dan sonra ikinci Kahve üreticisi ülke olarak Dünyada biliniyor.

*Şu an Kolombiya ekonomisinin en büyük kaynağı ihraç ettiği Kahve. Çoğunluğu ABD'ye ihraç ediliyor.
*And dağlarında, yüksek irtifada güneşle birlikte yetiştiği için kaliteli ve lezzetli kahve çekirdeği oluşuyor
*Öncelikle  3. Kalite çekirdeğe kadar kahve çeşidi var. Kaliteli çekirdekler ihraç ediliyor, Kolombiya içerisinde ise genelde 2. ve 3. Kalite kahve çekirdeklerinden öğütülmüş kahveler tüketiliyor. Gezi sonrasında kaliteli kahveyi buradan satın alabilirsiniz;)

*En elverişli Kahve ağacı türü Arabica ve Kolombiya'da da bu ağaç türünden kahve üretiliyor. Ağaçlara iyi bakmak gerekiyor hasta veya böceklenmemesi adına sürekli bakımları yapılıyor


Proses;


Kahve meyvesinin kırmızılaşması sonrasında toplama işlemi ile başlıyor proses. Biz 10-15 dk kadar kahve meyvesi topladık ama belirtmek isterim ki pek kolay bir iş değil. Korular oldukça sık ve aralara girip toplamak gerekiyor.




Kırmızı meyve kabuğunu ayıran ve içindeki çekirdeği alan bir makinede tüm çekirdekler, kabuklarından ayıklanıyor.
Sonrasında bu seralarda kurutmaya bırakılıyor. Bölge çok yağış aldığı için açık havada kurutma işlemi gerçekleşmiyor yoksa mahsul direk çöp oluyormuş.


Daha sonra alıcılara satılmak üzere kuru şekliyle çuvallanıyor. Alıcılar kavurma işlemini kendileri yapıyorlarmış. 


Tur bittiğinde oluşan çekirdeklerin nasıl kavrulduğunu ve demlendiğini de öğrendik. 


Öncelikle kavurma işlemi 3 şekilde oluyor. Az, orta ve çok olarak. Kolombiya'da az kavrulmuş makbulmüş.Sonrasında kavrulan çekirdekler öğütme işleminden geçiyor. Bu da ince, orta ve iri taneli olarak üçe ayrılıyor. Yanlış hatırlamıyorsam orta taneli olarak kavuruyorlardı.Demleme yöntemine gelirsek Kolombiya'da tercih edilen yöntem çok basit. Tülbenti andıran bez bir süzgeç yardımıyla kahvenin üzerinden sıcak su, kahveyi yavaş yavaş ıslatacak şekilde dökülüyor. Su bir anda boca edilmiyor. Görüntüsü çok koyu olmasına rağmen tadı çok yumuşak, meyvemsi. Biz ikram edilen kahveyi çok sevdik.Tur bittiğinde kahve bilgini olmuştuk :)

İsterseniz çiftliğin kafesinde farklı kahveleri tadarak, günü o güzel manzara eşliğinde geçirebilirsiniz. Kafesi akşama kadar açık ve bir takım atıştırmalıklar, tatlılar da servis ediliyor. Kendinize farklı aromalarda olan kahveler de satın alabilirsiniz. Biz henüz Güney Amerika turumuzun 15. gününde olduğumuz için ve fazla eşya taşımamak adına maalesef satın alamadık ama aklım hala o kahvelerde :(
Dönüşe geçerken tavsiyem 4X4 jeeplere binerek merkeze gitmeniz. Çünkü gelirken bayır aşağı geliyorsunuz, çıkarken maalesef tırmanmanız gerekiyor o dik yolları. O yüzden çiftlik girişinde beklerseniz 10-15 dakikada bir yeni gruplar gelirken, siz de o arabalarla dönebiliyorsunuz. 


Salento'da kaç gün kalalım diye soracak olursanız ben en az 3, bütçeniz varsa 4-5 gün kalmanızı tavsiye ederim. Bir gün kahve çiftliği, bir gün Cocora vadisi, bir gün de hem dinlenme hem de merkezi gezme ile geçirebilirsiniz. Biz 3 gece, 4 gün kaldık ama sadece Kolombiya gezisine çıkmış olsaydık sanırım bir hafta bu güzel kasabada kalabilirdik :) Merkezde yapılacak pek bir şey yok. Ufak bir meydan ve bu meydan restoran, hediyelik eşya satan dükkanlar ve kafelerle çevrili. Restoranlar biraz pahalı, meydanda bir market var büyükçe. Biz ordan alışveriş yaparak kendi yemeğimizi hostelde yaptık. Sadece bir gece dışarda yemek yedik. Ayrıca Günbatımı için tepe bir yer var. Oraya çıkıp, günü Kasaba manzarasıyla kapatabilirsiz.


Ayrıca merkezde sakın kaçırmayın diyeceğim bir kafe daha var. Jesus Martin Coffee ->  Link Buradaki kahveler inanılmaz lezzetli idi. Hem çekirdek kalitesi, hem de  demleme yöntemleri ile eşsiz lezzetli kahve içmek ve satın almak istiyorsanız, doğru adres burası ;) Iki tane dukkanlari var Calle Real uzerinde. Birisi ufak ve sadece paketli kahve satiyorlar. Siz digerine, cafe olana gidersiniz ;)





Maliyetlere gelecek olursak;
(Toplam Iki kisilik maliyetler)


Medellin-Salento otobüs; 108.000 COP (27 USD)

Salento konaklama; 204.000 COP(50 USD, 3 gece)
Kahve turu; 50.000 COP (13 USD)
Dönüş Jeep ulaşım fiyatı; 6.000 COP (1,5 USD)
Disarda yemek fiyatlari ise en dusuk tek kisi icin 4 ile 6 USD arasinda degisiyor. Meydandaki restoranlarda bu akam 10 USD'ye kadar cikiyor. Kafelerde kahve fiyatlari ise 2-3 usd arasi degisiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Küba Nasıldı?

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi