Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

 Bu yazı Güney Amerika kıtasına uzun dönemli seyahat etmek isteyen, yıllardır kıtada olmanın hayalini kuran ama nereden ve nasıl  başlayacağını bilemeyen, ya da yola çıkma kararını vermiş ama hazırlık aşamasında gözden kaçırılabilecek şeyleri detaylıca araştıranlar için gelsin. Ek olarak başka bir ülke/kıtaya uzun süreli seyahatler öncesinde de atlanmaması gereken konuları önemli başlıklar altında toplayacağım. 

Hazırsanız, başlıyorum!

HAZIRLIK AŞAMASI


1-Güney Amerika Rotası planlamak

Öncelikle seyahati planlarken nereden başlayıp, nerede bitireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Çünkü bu plana göre seyahati gerçekleştirmenin ilk kuralı tek yön/çift yönlü uçak biletini satın almak olacak!

Planı yaparken iki önemli konu var. Birincisi yola çıktığınız/çıkacağınız mevsimde gezeceğiniz bölgelerin durumu ve ülkelerin hem iklimsel, hem siyasi, hem de resmi/ulusal tatil gibi hangi koşullarda olacağı. Siyasi diyorum çünkü bu durum bu kıta için çok önemli. Her daim ülkelerde yürüyüşler, protestolar, yol kapamalar, olaylar oluyor. Bu da sizin planlarınızı etkiliyor. 

İkincisi ise ucuz uçak bileti bulmak. Çünkü bazen bulduğunuz uygun uçak bileti yönünüzü belirleyici etmen oluyor ki bizim öyle oldu.

Gelelim iklim koşullarına. Güney Amerika'da  aslında iki mevsim var. Yüksek rakımlar (4.000 küsür metrelerde kar da var tabi) haricinde durum böyle... Aslında kıtayı yağmurlu ve yağmursuz sezon diye ikiye ayırabiliriz.Eylül ayında yola çıkmakla Mayıs ayında yola çıkmak çok çok farklı durumlar. Örneğin Peru'da Macchu Picchu'ya çıkmak için Haziran-Kasım ayları arası daha uygunken, Amazonlara gitmek istiyorsanız Aralık-Ocak ayları, Patagonya için  Ocak-Nisan ayları daha uygun...  Yani ne önceliğinizde ise aslında yola çıkma zamanınızı ona göre ayarlamanız gerekiyor. Mesela Brezilya'daki Rio karnavalını görmek istiyorsanız Şubat'ta mutlaka Brezilya'da olmanız gerekiyor. O zaman planı ona göre şekillendirmeniz lazım. Biz kendi şartlarımız nedeniyle Kasım ayında yola çıktık. Biraz daha erken ayarlayabilseydik evlilik işlerini Eylül gibi yola çıkmak daha güzel olacaktı... Kasım'da yola çıktığımız için biz kabaca bir plan yapıp yolda gitmek istediğimiz yerlere göre bekleme yapacaktık veya ilerleyecektik. 

Planımız:

1-Kolombiya--Kasım

2-Brezilya--Aralık

3-Arjantin-Ocak

4-Şili-Ocak

5-Tekrar Arjantin-Şubat

6-Tekrar Şili-Şubat

7-Bolivya-Mart

(Gerçekleşen kısım)

---------------------

(Hayaller)

8-Peru-Mart&Nisan&Mayıs

9-Ekvador-Haziran

Rotayı Kutsal kitap gibi görülen Lonely Planet, yerli&yabancı blog yazıları, giden arkadaşlarımın tavsiyeleri, kaldığımız bazı hostellerde olan ve Lonely Planet'a göre daha iyi olan Moon Rehberleri ve yolda tanıştığımız insanların tavsiyeleri sayesinde oluşturduk. Zaten kabaca bir plan oluşturmanız yeterli. Yolda ve gittiğiniz yerlerde duruma göre rotanızı detaylandırabilirsiniz.

Dip Not: Surinam, French Ginesi, Guyana hem pahalı hem de gerçekten çok da görülecek çekici noktaları olmadığı için biz plana dahi almadık. Venezuela bildiğiniz üzere hem siyasi hem de ekonomik olarak karışık o yüzden orayı da plana dahil etmedik. Paraguay'a gidip gitmemeye yolda karar veririz dedik. Ama bizi cezbeden bir tarafı olmadığı için bizim için hem para hem de zaman kaybı olacaktı o yüzden yoldayken de plana dahil etmedik.

Bana sorarsanız Eylül ayında yola çıkmak çok isabetli bir karar olacaktır.

2-Uçak Bileti almak (Tek yön!)

a)Avrupa üzerinden

Artısı--> Öncelikle kıtaya uygun yollarla gitmek istiyorsanız Avrupa üzerinden en az 2 aktarmayla gitmeniz gerekiyor. Para sorun değilse THY'nin Arjantin ve Brezilya'ya direk uçuşları da mevcut. Genel olarak Türkiye'den uygun bilet fiyatları Avrupa üzerinden Brezilya'ya oluyor. Ama gideceğiniz mevsime göre sürekli farklı ülkelerden bakmanızda fayda var. Ben Kasım ayı için baktığımda aktarmalı olarak Kolombiya ve Brezilya uçuşları daha uygundu. Avrupa üzerinden gitmenin avantajı hem uçuş bol hem de farklı kombinasyonlarla uygun uçuş karşınıza çıkabiliyor. 3-4 aktarmayla giden çok arkadaşım var.

Eksisi-->Aktarma yapacağınız bazı Avrupa ülkelerinin transit vize istemesi... O yüzden siz, hava yolları uçuşlarını gösteren ekranlarda aktarmalı uçuşlara baktığınızda mutlaka aktarma yapan ülke/ülkelerin transit vize isteyip/istemediklerinden emin olun. Emin değilseniz hava yolu firması veya ilgili ülkelerin konsolosluklarına sorabilirsiniz. Bu hatayı yapan çok insan oluyor aman dikkat diyeyim! Daha İstanbul'dan uçağa binemeden tüm biletleri yanmış oluyor. (Aynı durum dönüş uçuşu için de geçerli tabi) Ayrıca bağlantılı uçuş veya yolcu sorumluluğunda aktarma durumlarını göz önünde bulundurarak biletinizi almanızı tavsiye ederim. Bu adımda bagaj konusu da çok önemli...

b) A.B.D. üzerinden

Artısı--> A.B.D. üzerinden gitmenin artısı kesinlikle daha uygun ve daha çok uçuş seçeneği ile uçak bileti bulabilmek. A.B.D. ile Güney Amerika'nın bir çok ülkesine ve bir çok şehrine uyguna ve çok fazla uçuş bulabilirsiniz.

Eksisi--> Tabi ki A.B.D. vizesi almak! A.B.D.'ye girebilmek için ya da uçuşunuz transit olsa dahil A.B.D. vize istiyor. Bunun yanında bir de vize almanız ülkeye gireceğiniz anlamına gelmiyor. A.B.D. gümrük polisi 11 Eylül olaylarından sonra hava limanlarındaki güvenlik tedbirlerini arttırdığı için maalesef ince eleyip sık dokuyor. Genelde girişte yabancı iseniz sizi sorguya tutuyorlar. Neden geldiğinizi, ne yapacağınızı, kaç gün kalacağınızı, planlarınızı, kendinizi, ne iş yaptığınızı anlatmak ve kanıtlamak durumundasınız. Biz yarım saat boyunca sorgulandık ama şansımıza çok tatlı latino bir polis kız çıktı. Sohbet havasında geçti sorgu odasındaki dakikalarımız. Hatta bize bazı tüyolar verdi :) 

Dip Not:  A.B.D. vizesi için Ankara ve İstanbul'daki A.B.D. konsoloslukları sitelerinden online randevu alınarak ilk adım gerçekleşiyor. Öncelikle online başvuru formunu doldurarak, size sorulan sorulara doğru cevaplar vererek ve başvuru sonunda vize ücretini online ödeyerek randevu gerçekleşiyor. A.B.D. üzerinden gitmeye karar verirseniz, yolculuğunuzdan en az 1-2 ay önce başvurmanızda fayda var, konsolosluklar oldukça yoğun. A.B.D.  vizesi başvurusu Shengen ülkelerindeki başvuru gibi değil. Aslında A.B.D. uçak biletinizle, konaklama belgelerinizle ilgilenmiyor. Siz kişisel bilgilerinizle başvuru yaptığınızda onlar online olarak sizinle ilgili tüm güvenlik ve kişisel bilgilere ulaşıyor. Randevu günü konsolosluğa gittiğinizde aslında vizenizin çıkıp, çıkmayacağı çok önceden belli. Bazı durumlarda soru sorabiliyor yetkililer ama 2-3 dakika için de sonucu size söylüyorlar. O yüzden uçak bileti satın almayıp, ücretsiz olarak bazı sitelerden rezervasyon çıktısı alarak bileti ibraz edebilirsiniz ne olur ne olmaz diye. Biz de randevudan hiç bir belge istenmedi. Neden gittiğimiz soruldu, daha önce hangi ülkelere gittiğimiz soruldu ve 2 dk içinde ''Vizeniz onaylanmıştır'' dendi.

Biz her iki opsiyonun artı ve eksilerini değerlendirerek A.B.D. üzerinden gitmenin daha mantıklı olduğunu gördük. İkimiz de hazır son işlerinde çalışıyorken, sicilimiz düzgünken, bir çok ülkeye giriş/çıkış yapmışken, sigortalı çalışanken ayrıca Avrupa üzerinden gidiş ücreti ile ABD üzerinden gidiş ücreti tüm maliyetler dahil edildiğinde daha uygunken, ek olarak New York şehrini de neden görmeyelim dedik ve New York üzerinden Güney Amerika biletimizi almış olduk.

Rotamız:

İST-Kiev-New York--> Ukrayna Havayolları (Kötü bir uçakla gittik ama söz konusu bütçe olunca katlandık)

New York-6 gün gezmece

New York-Cartagena/Kolombiya

Ne zaman uçak bileti alınır sorusuna bir cevabım yok çünkü 6 ay önceden alsanız bazen 2-3 ay kala daha uygun bir bilet bile çıkabiliyor o yüzden tavsiyem 5-6 ay öncesinden bir iki ay bilet fiyatlarını gözlemleyip, almanız.

3-Güney Amerika ülkeleri vize istiyor mu?

Bu kıtaya adım atmanın güzelliği hiç bir ülke (Surinam'dan emin değilim) Türk vatandaşlarından vize istememesi. Hemen hemen tüm ülkelerde giriş tarihi itibariyle 90 gün boyunca vize olmadan gezebiliyorsunuz. Daha fazla kalmak istiyorsanız ilgili ülkeden bir çıkış yapıp, tekrar girmeniz gerekiyor.

Dip not: Bolivya'ya karadan girecekseniz örneğin sınırda sadece 30 gün veriyorlar. Sonrasında sizin yabancılar ofisine gidip uzatmanız gerekiyor.

4-Pasaport

Geçerli bir pasaportunuzun olması gerekiyor. Bitiş tarihine 1 sene vs. kalmış bir pasaportla bence gitmeyin. Şöyle en azından 2 yıllık bir pasaportunuz olsun.

Dip Not: Benim gibi yeni evlenen ve soyadı değişen kadınlar için önerim mutlaka yeni pasaport almanız. Çünkü benim de daha önce okuduğum bloglarda bir şekilde soyisim nedeniyle hep sorunlar yaşadıkları idi. Sadece defter bedeli vererek yeni bir pasaport alabilirsiniz. İşlem zaten 1-2 gün içinde hallediliyor. Önceden almış olduğunuz bir bilet varsa problem değil, yanınızda Evlilik cüzdanınızı taşıdığınız takdirde sorun olmuyor.

5-Sağlık sigortası yaptırmak gerekir mi?

Biz Sağlık sigortası konusunu ciddi şekilde araştırdık. Hani Shengen vizesine başvururken yaptırdığımız klasik sigortadan farklı bir şey yaptıralım mı, başımıza bir şey gelirse ne yapacağız şeklindeki düşüncelerimiz sonrası yaptığımız araştırmalarda ciddi ve kapsamlı bir sağlık sigortasının bize pahalıya patlayacağını gördük ve vazgeçtik (Yaklaşık aylık 5000-7000 TL) 6 aylık normal Tüm dünyada geçerli olan standard bir sağlık sigortası yaptırarak, allaha emanet yola çıktık :) Çok şükür başımıza bir şey gelmedi...

6-Aşı durumları

Güney Amerika'ya gitmeden önce olmanız gereken tek aşı Sarıhumma. Bu aşı sizi hiç alışkın olmadığınız o coğrafyaya özel sivrisineklerden bulaşan hastalıklardan koruyor. Seyahatinizden yaklaşık 10 gün kadar önce olmanız gerekiyor ki koruyuculuğu başlasın. O yüzden bu aşı için randevunuzu mutlaka seyahatinizden en az 10-15 gün önce almakta yarar var. Hemen hemen her ilçede bulunan Seyahat Sağlığı kurumlarından randevu alabilirsiniz. Size bir aşı kartı da veriliyor, bunu seyahatiniz boyunca yanınızdan ayırmamanız tavsiye ediliyor. (Eskiden bazı ülke girişlerinde veya Amazonlara seyahat ederken girişte soruluyormuş ama bize hiç bir yerde sorulmadı) Daha önceden bu aşıyı olduysanız tekrar olmanıza gerek yok. Ücretsiz olarak bu aşıyı olabilirsiniz.

Detaylı bilgi: https://www.seyahatsagligi.gov.tr/site/asilar

Bir de doktor bize Tetanoz aşısı önerdi fakat zamanımız olmadığı için yaptıramadık. Seyahat öncesi mutlaka araştırın, güncellemeler olabilir, yeni aşılar da gerekebilir.

7-Kredi Kartı/Banka kartı/Para Pul durumları

Geldik en önemli konuya. Biz yine gitmeden önce okuduğumuz yerli bloglarla bu konuyu ince eleyip, sık dokuduk. İnsanlar neler öneriyor, başlarına neler gelmiş, biz neyi yapalım/neyi yapmayalım diye epey düşündük. Her ne kadar hazırlıklı gidelim desekte, yoldayken de öğrendiğiniz acı tecrübeler oldu.

*Öncelikle kıtada her ülkenin kendi para birimi mevcut. USD ile ödeme kabul eden yerler/ülkeler var fakat genelde kazıklamaya çalışıyorlar. O yüzden her ülkeye girişte para çevireceğinizi bilin ve ilgili ülkede ilgili para birimini harcamaya özen gösterin. İçlerinde sadece Ekvador'un resmi para birimi USD.

* Önereceğim ilk şey kişi başı en az iki banka kartı, iki kredi kartı ile yola çıkmanız. Tabi farklı bankalar olmasında fayda var. Çalınma/para çekerken kartın yutulması/kaybolma/bazı bankalarda para çekerken bir kartı kabul etmemesi gibi durumlar için özellikle. Ayrıca birinin Visa, birinin Master kart olmasına dikkat edin çünkü bazı yerlerde her ikisi de geçmiyor (örneğin Arjantin'de çok sık karşılaştığımız bir durumdu)

*Yurtdışı atmlerde her yaptığınız işlemde bankalar (hem trdeki hem yurtdışındaki) komisyon alacağı için hangi bankadan kart çıkarılması gerektiğinin de önemi yüksek. Yine yaptığımız araştırmalarda TEB ve Akbank'ın bu konuda en iyi alternatif olduğunu gördük. TEB yabancı ortaklı olduğu için bir çok ülkedeki banka ile anlaşması var ve Güney Amerika'da bazı ülkelerde KOMİSYONSUZ para çekebiliyorsunuz. Akbank ise sabit 3 USD alıyordu bir çok banka ile kıyaslandığında çok iyi bir rakam. Siz yine de yurtdışına çıkmadan önce her bankayı araştırın, bu bilgiler sürekli değişebiliyor.

Teb'in Yurtdışındaki ortakları için link bırakıyorum. Ayrıca aşağıda bu kıtada komisyon ücreti veya kesinti olmadan para çekebileceğiniz ülke/bankalar;

Fransız Guyanası BNP Paribas Guyane

Guyana Scotiabank

Şili Scotiabank

Peru Scotiabank

*Eğer gitmeden önce biriktirebiliyorsanız paranızı USD olarak biriktirip, kıtaya gitmekte fayda var. Çünkü kıtada USD ve EUR değerli ve harcama yaparken her ülkenin kendi para birimine çevirmeniz gerektiği için USD'den o ülke para birimine çevirmekle, TL'den o ülkenin para birimine çevirmek arasında epey değer farkı var. Biz bir yıl boyunca USD biriktirdik ve en son gitmeden önce elimizde olan TL'yi de USD'ye çevirip Döviz hesabımıza yatırıp, gittik. TL hesabımda da bir miktar para vardı tabi. O yüzden TL hesabı yanında bir de USD/EUR hesabı tanımlatıp, Ana hesap olarak döviz hesabınızı tanıtmanız gerekiyor. Ayrıca kartlarınızı yurtdışı kullanıma açtırmayı unutmayın.

Elinizde Türk Lirası varken döviz bürosuna gidip ilgili ülkenin para birimine maalesef dönüştüremiyorsunuz. USD veya EUR yanında bir kaç yabancı döviz kabul ediyorlar. Eğer sadece Türk lira hesabınızla gidiyorsanız o zaman döviz büroları yerine atmlerden ilgili ülkenin para birimini çekeceksiniz. Bu da dediğim gibi epey değer kaybı demek oluyor. Ama USD biriktiremiyorsanız, başka çare de yok...

*Nakit para taşımak ile ilgili önerim ise biz ilk iki ay bizi idare edecek kadar nakit USD ile gittik kıtaya. Bilseydik biraz daha alırdık yanımıza çünkü Arjantin'e geldiğimizde nakit paramız bitmek üzereydi ve Arjantin'de çoğu yerde kredi kartı geçmediği ve nakit ihtiyacı daha fazla olduğu için, Arjantin bankaları da devülasyon nedeniyle inanılmaz komisyonlar aldığı için biz orada nakitsiz kaldık ve bir an önce ülkeyi terketme yolları aradık. O yüzden yola çıkarken bir miktar nakit para mutlaka yanınızda taşımanızı tavsiye ederim. Güvenli yerlerde parayı bölerek taşıyın mutlaka.

*Bazı ülkelerde Kredi kartı ile alışveriş etmek nakit para harcamaktan daha tasarruflu oluyor. O yüzden bir kaç harcama yapıp, ilgili bankanın kuruna bakarak, nakitte bozdurduğunuzda ne kadar kur farklı oluyor görmek lazım. Sürekli bu kıyaslamaları yaparak gezdik biz :)

*USD/EUR hesabınız var ve bu şekilde harcama yapmayı planlıyorsanız, Kredi kartı ekstrelerinizi de TL'den dövize çevirmenizde fayda var. Banka boşuna kurdan da sizi kazıklamasın.

*Bir ülkeden bir diğer ülkeye geçiyorsanız ve elinizde çıkış yapacağınız ülkenin parası epey kaldıysa, çıkmadan önce mutlaka bozdurun. Geçeceğiniz diğer ülkede daha düşük kurdan bozabiliyorlar. Bu arada her ülkede her ülkenin para birimini bozdurabiliyorsunuz ama dediğim gibi epey düşük kurlarla bozuyorlar o yüzden elinizde minimum para kalacak şekilde bir ülkeyi terketmenizde fayda var.

Yani toparlarsam:

*En az iki banka kartı ve en az iki kredi kartı ile gidin.Bu kartlar farklı bankalara ait olsun. Kartlarınızın biri Visa, biri Master olsun.

*Hem USD hem de TL hesabınız olsun her iki Banka kartında da. Bazı ülkelerden USD çekebiliyorken, Usd çekin. Her ülke USD çekimine izin vermiyor. O yüzden TL hesabınızda da bir miktar para olsun.

*USD hesabınızdan harcama yapacaksanız, Kredi kartı ekstrenizi de gitmeden önce USD yaptırın, kurdan kazıklanmayın.

*USD/EUR ile harcama yapacaksanız mutlaka ''Ana hesap'' olarak tanımlatın.

*Banka kartlarınızın çipli olmasına dikkat edin. Bazı ülkelerde çipsiz kartı atmler kabul etmiyor ve para çekim işlemini gerçekleştiremiyorsunuz.

*Bankalardan para çekerken dikkat edin, mutlaka işlek caddelerde olan, bankanın önündeki atmlerden işlemlerinizi yapmaya özen gösterin. Şifreyi girdiğinizde her daim şifrenizi elinizle gizleyerek işleminizi yapın. Güney Amerika'da kart kopyalama çok sık görülen bir durum. O yüzden ücra köşelerde, tek başına olan atmlerden işlem yapmamanızı öneririm. Bazen kart yutma durumuna karşın bankanın önündeki atmlerden işlem yapmanızda fayda var. Her zaman planlı olmaya özen gösterin para konusunda. ''Nasılsa şurada çekerim'' vs. demeyin. Öyle olmayan, beklenmedik durumlarla bu kıtada çok karşılaşabiliyorsunuz.

Dip not: Bazı ülkelerde USD çekebiliyorsunuz, bazı ülkelerde de yasak. Bizim deneyimlerimize göre Şili ve Arjantin'de devlet yasaklamış döviz çekimini o yüzden TL hesabınızdan işlem yapmak durumundasınız. Bolivya ve Peru'da ise bazı bankalardan döviz çekebiliyorsunuz. Bolivya'da mesela Banco Mercantil Santa Cruz'da biz sadece USD çekebildik. Her bankadan da çekemiyorsunuz. Ekvador'da ise para birimi USD. O yüzden bence USD biraz biriktirip, gidin. Brezilya ve Kolombiya'da durum nasıl bilmiyorum çünkü hiç banka ile işlem yapmayıp nakit dövizimiz ile gezdik.

8-Önemli evraklar,yanınızda taşımanız gereken belgeler

Sizin kimliğiniz olan ve en önemli olan şey Pasaport. Mutlaka gitmeden önce pasaportunuzun fotoğrafını çekip email adresinize veya dropbox gibi bulut teknolojisi sitelere yüklemenizde, yedeklemenizde fayda var. Hatta fotokopisini de edinip, her daim yanınızda taşıyabilirsiniz. Biz gitmeden önce Pasaport, TC kimliği, Evlilik cüzdanı, varsa Shengen veya ABD vize fotoğraflarını, sigortaların pdf versiyonunu çekip, hem email hem de Dropbox klasörümüze yüklemiştik. Bazı ülkelere girerken bir form dolduruyorsunuz ve çıkarken bu formu istiyorlar. (Şili, Bolivya gibi) O yüzden bu formları da kaybetmemeniz gerekiyor, fotoğraflarını yolda çekip yine görüntülerini depolayabilirsiniz.

9-Eşya Hazırlığı

''Hafif'' olunuz!

*Sırt Çantası: Öncelikle olmazsa olmazınız bir Sırt çantası veya bavul. Sırt çantalı bir gezginseniz önerim 40 LT'yi aşmayan, sağlam, sırt desteği olan ve sizin ihtiyaçlarınıza uyan bir çanta satın almak. Sırt problemi olan, sırtında çanta taşıyamayanlar için elbette bir bavul gerekecek. Ağırlık olarak 7-8 kiloyu geçmemeye özen gösterin. Böylece hafif bir sırt çantası yolda uçakla seyahat ettiğinizde genelde kabin bagajı ile seyahat etmenizi sağlıyor ve ekstra bagaj parası vermenizi ayrıca bagaj bırakma/alma işlemlerine harcayacağınız zamandan kurtarıyor.

Kadın okuyucularım için tek önerim Kadın ve Erkek vücudu farklı olduğu için Kadınlar için özel üretilen çantalara bakmak olacaktır. Ben bu seyahat öncesi epey araştırma yaptım, gittim Outdoor firmalarında ve Decathlon'larda çantaları denedim ve en sonunda Karaköy'deki Kar sporda satıcının önerisi ile Salewa marka, sırt desteği süper olan ve alttan da fermuarı olduğu için pratik olan 40 LT'lik bir sırt çantası satın aldım. Neden 40 LT diyorsanız bu seyahatte ''hafif'' olmanız önceliğiniz olmalı. Çünkü her daim o çantayı sırtınızda 5-6 ay belki de 1 sene boyunca taşıyacaksınız ve 60-70 LT'lere çıktığınızda sırtınızdaki ağırlık giderek tonlarca yük taşıyormuşsunuz gibi olacak. O nedenle bu geziye çıkmadan önce ''hafif'' olmak önceliğiniz olsun. Parasına değil rahatlığına, kullanılabilir olmasına bakın lütfen.

Çantamın linki (Oha demek istiyorum! Ben 600 TL'ye almıştım 2019 Ağustos'ta. Şu an çanta fiyatı 1300 TL :/)

https://www.karspor.com.tr/urun/salewa-alptrek-35-l-kadin-sirt-cantasi-mavi

Ek olarak genelde insanlar bir de ufak 20 LT civarında özel eşyalarını koymak için bir çanta taşıyor. Ben önümde de bir çanta ile gezmeyi sevmediğim için bir çok gözü olan ufak çapraz bir çanta satın almıştım. Tüm kişisel eşyalarım+kameram kolaylıkla sığdı ve o şekilde gezdim.

*Mont: 6 aylık bir seyahate çıkıyorsunuz, zaman gelecek sıcaktan bunalacaksınız, zaman gelecek soğuktan donacaksınız. O yüzden 4 mevsimi yaşayakmışsınız gibi yola çıkmanız gerekiyor. Nasıl bir mont almalıyım diyorsanız mutlaka katlanabilir, sıcak tutan ve hafif olan şişme montları tavsiye ederim. Sıcaktan bunaldığınızda montu kendi cebine katlayıp, çantanıza asmanız süper bir yöntem olacaktır. Benim bütçem sınırlı olduğu için ben Decathlon'dan aldım ve gerçekten bir defa bile üşümedim. O yüzden kendi cebine katlanabilir, kaz tüylü montları öneririm. Diğer markaların da bu özellikte montları var.  Bu montu alınca polar vs getirmeme gerek kalmadı.

Aldığım mont şu linktekine benzerdi; Ben 300 TL'ye almıştım.

https://www.decathlon.com.tr/trek100-sisme-mont-id_8558326.html


*Ayakkabı: Ben kaba olan, bilekten boğazlı yürüyüş ayakkabıları giyemediğim için kendime hem şehirde hem de uzun yürüyüşlerde giyebileceğim, spor ayakkabı görünümlü, tabanı rahat ve su geçirmez özelliği olan bir trekking ayakkabısı aldım. Fiyatı 300 TL idi.

https://www.reebok.com.tr/astroride-trail-gtx-20-ayakkabi_81514

Memnun kaldım mı?  Evet kaldım! Hem rahattı, hem su geçirmedi, tek ayakkabı ile 6 ay boyunca gezdim neredeyse. Tırmanış vs. yapmayacaksanız veya daha fazla doğada olacaksanız bu tercih değişir tabi ki..

Tek kötü tarafı üst kısmı kısmen kumaştan yapıldığı için yaptığımız taşlı bölgelerdeki yürüyüşlerde, taşların hasar vermesi nedeniyle yanlardan kesildi ve yırtıldı.Ama altında deri olduğu için deri yırtılmadı.

Ek olarak bir Parmak arası terlik ve bir de rahat , spor bir sandalet getirdim ben yanımda. İkisi de çok yer kaplamadığı için bu üç ayakkabı ile ben 6 ay boyunca iyi idare ettim. Açıkçası bu gezide çok süse, püse, uyumlu ve şık giyinmeye önem vermediğim için ihtiyaç fazlası hiç bir şey getirmedim :) Bu arada parmak arası terlik Kolombiya'da çok ucuz. Oldukça kaliteli markaları 30-40 TL'ye alabiliyorsunuz. O yüzden orada da alabilirsiniz ki ben öyle yaptım :)

*Yağmurluk?: Açıkçası Amazon'lar için çok uyarılmıştık ve yola çıkmadan önce Decathlon'dan vakti zamanında Karadeniz seyahatlerim için almış olduğum Naylon panço getiririm diyordum ama baktım çok ağır ve yer kaplıyor, onun yerine basit 5-10 liralık olan şu yağmurluklardan alarak seyahate çıktım. Açıkçası 1 kere kullandım ve 6 ay boyunca yanımda taşımış oldum :S Bu yağmurluklar her yerde satılıyor o yüzden kıtada gezdiğinizde ihtiyacınız olduğunda da alabilirsiniz.

*Ama mutlaka çantanıza bir yağmurluk alın. Bu yağmurluk hem yağmurdan hem de çantanızı alacak darbelerden, toz, kir, çamurdan koruyacaktır. Her daim bu koruyucuyla gezdim ben.

Link bıraktım: https://www.decathlon.com.tr/sirt-cantasi-yamur-kilifi-id_8303438.html

*Geri kalan Kıyafetler:

Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi 4 mevsimi yaşayacağınız bir yolculuğa çıktığınızı hiç bir zaman göz ardı etmeyin. Bazı malzemeleri, kıyafetleri yoldan alabilirsiniz. Her şeyi buradan yüklenip, gitmek faydasız ve mantıklı değil. Önceliğiniz ''hafif'' ve ''fayda sağlar'' seçimler olsun.

Yukarıda tek tek yazdığım ekipmanlar kalitesine ve size uygunluğuna dikkat etmeniz, olmazsa olmaz olan ekipmanlar. Kalanlar ise sizin rahat ettiğiniz ve tercihinize kalacak olan giyecekler. Ama önerilerim şu şekilde olacak:

Üst: Dört-beş adet kısa kollu/kolsuz tshirt (bunlardan birisi yürüyüş için hemen kuruyan, teri hapseden bir tshirt olsun), bir uzun kollu nispeten kalın bir tshirt, bir hırka veya oduncu gömleği, iki-üç adet iç çamaşırı (biri spor sütyen olursa iyi olur), iki-üç adet şal (kadınlar için her daim kurtarıcı), Buff, hafif ve ince olan bir iki adet elbise ve tabi ki deniz/havuz/kaplıcalar için mayo! Unutmayın yük her zaman omuzlarınızda olacak o yüzden bazı şeyleri yolda da alabilirsiniz. Çok soğuk yerlerde gezerken ince katmandan kalın katmana doğru 3-4 şey giymek her zaman daha sıcak tutmaktadır. Rotanıza göre bu kıyafetleri gözden geçirebilirsiniz.

Alt: Ben yürüyüş için su geçirmez bir yürüyüş pantolonu, ince tiril tiril olan iki adet şalvarımsı pantolon, bir tayt, iki eşofman, bir kot pantolon getirdim. Mesela kot pantolonu getirdiğim için çok pişman oldum. Çünkü gezdiğimiz ilk iki ay boyunca hiç ihtiyacım olmayacaktı ve aşırı yer kaplıyordu. Bir kaç gün giyip, 4-5 yıllık pantolonumda olunca bir yerde bırakmaya karar verdim. 4-5 tane iç çamaşırı, 3-5 çorap, giyiyorsanız bir iki şort/etek yeterli olacaktır. Çorap ve iç giyim gittiğiniz yerlerde ucuza alabileceğiniz şeyler o yüzden bol bol getirmeyin.

10-Diğer ekipmanlar, ıvır-zıvır

*Öncelikle mutlaka dağcılık ekipmanları olarak satılan şu karabinalardan 4-5 tane satın alın. Kesinlikle en çok kullandığım, hayat kurtaran bir eşya oldu. Çantanıza sığmayan veya hemen ihtiyacınız olduğunda kullanacağınız bir şeyler varsa çanta önüne bunlarla asabilirsiniz.

*Eşyalarınızı, sıvılarınızı organize edeceğiniz kumaş torbalar, Kilitli Naylon poşetler, ufak buzdolabı poşeti mutlaka yanınızda olsun. Eşyaları torbalara organize ederek daha kolay toplanabilir, aradığınız şeyi anında bulabilirsiniz.

*Güneş gözlüğü, Seyahat yastığı, Güneşten koruyacak bir şapka, soğuk havalar için bir bere ve eldiven, Mikrofiber havlu, Kafa lambası veya ufak fener, kamp çatal/bıçak/kaşık seti, 2-3 tane çantanız veya eşyalarınızı yeri gelince koyacağınız bir dolap için ufak kilitler, Tarak, Ufak sırt çantası veya şehri gezmeye çıktığınızda bir kaç eşyanızı koyacağınız ufak çapraz çanta, bez çanta, para-pasaport gibi eşyalarınızı güvende tutacağınız gizli bir cüzdan, Katlanabilir su matarası, Kahve&Çay için bir termos ve belki bir ufak bardak, katlanabilir ufak bir şemsiye ilk aklıma gelenler.

*Pasaport gibi önemli evraklarınızı sudan, yağmurdan, darbelerden koruyacak bir kılıf edinmenizde de fayda var.

*Şampuan, Duş jeli/sabun, Nemlendirici krem, Güneş kremi (Güney Amerika'da yanınızdan ayırmamanız gereken bir şey), Tırnak makası, Lens, Lens solüsyonu, Seyahat boyu 100 mllik kaplar (hayat kurtarıcı), Diş fırçası ve macunu, diş ipi, günlük bakım kremleri vb. kozmetik ürünleri buradan  ilk aylarda size yetecek kadar getirebilirsiniz. Bittiğinde oralardan da alabilirsiniz elbette ama bazı kremlerin oralarda oldukça pahalı olduğunu söylemem gerekiyor. Olmazsa olmazlarınızı buradan getirmekte fayda var. Ben yoldayken şampuan, duş jeli, diş macunu ve fırçası, vucut losyonu ve saç boyası aldım çoğunlukla. Amazonlara gidiyorsanız veya tropik yerlere uğrayacaksanız mutlaka sivri sinek koruyucu ama gittiğiniz ülkeden almakta fayda var. Çünkü burdaki sivrisinek kovucular burda görülen sinekler için. Güney Merika'daki sivrisinekler farklı olduğu için daha etkili koruyucular ilgili ülkelerde satılanlar.

*Ayrıca yolda yemek kabına, kahve süzgecine, çatal/bıçağa ihtiyaç oluyor mutlaka. Bunları oralardan da alabilirsiniz.

11-Medikal Durumlar/Ekipmanlar

*Yola çıkmadan en az bir ay önce mutlaka bir kan tahlili olup kan değerlerinize baktırmanızda fayda var. Herhangi bir şikayetiniz varsa vücudunuzla ilgili gitmeden önce tedavisini mutlaka olun. Sonra seyahatiniz eziyete dönmesin.

*Dişçiye mutlaka gidin. Dişle ilgili oluşabilecek sıkıntıları minimuma indirin. Ben her ne kadar acil yapılması gereken dişleri yaptırsam da Bolivya'dayken bir dişimin enfeksiyon kapması nedeniyle 2 hafta kadar çok çektim. En sonunda bir dişçiye giderek ağrıyı geçirecek bir antibiyotik aldım.

*Ufak İlk yardım setlerinden mutlaka yanınızda bulundurun. İçeriğine ihtiyacınız olabiliyor. Watsons ve Gratis gibi mağazalardan bulmak mümkün.

*Yolda karnınız, başınız, dişiniz ağırdığında, midenizle ilgili bir sorun olduğunda alacağınız ilaçlar mutlaka; Ağrı kesiciler, Kabız ilacı, Midenizi üşüttüğünüzde alacağınız bir ilaç, Kas gevşetici, Ateş düşürücü, Nezle/Grip başlangıcı için Pastil ilk aklıma gelen ilaçlar.

12-Elektronik Ekipmanlar

*Akıllı Telefon, Şarj aleti, Kulaklık, IPad/Tablet, Dönüştürücü Priz, bir kaç tane USB kablo, Hafif bir Powerbank olmazsa olmaz. Kitap okumayı seven biriyseniz Kindle gibi elektronik bir kitap okuyucu alabilirsiniz.

*Fotoğraf makinesi ve ekipmanları, yedek bataryalar tabi ki seyahatin olmazsa olmazı. Ben yıllardır Aynasız ekipman kullandığım için çok az yer kaplıyor fotoğraf makinem. O yüzden kullanabileceğim bir çapraz çanta edinerek önemli eşyalarımla birlikte fotoğraf makinemi her daim yanımda taşıdım.

13- İspanyolca öğrenmek!

Bu kıtada geçerli olan iki dil var. Birisi İspanyolca, Brezilya'da ise Portekizce. O yüzden İngilizce'yi unutun! Yola çıkmadan önce basit, bazı konuşma kalıplarını ve cevaplarını öğrenmenizde fayda var. Kıtada karşılaştığınız 100 insandan belki 1-2 tanesi İngilizce biliyorsa biliyordur o yüzden hayatta kalmak, yola devam edebilmek, anlaşabilmek, kazıklanmamak adına bu konu önemli. Google translate veya benzeri offline çeviri programlarından da faydalanabilirsiniz. Ya da zamanınız varsa gittiğiniz ülkede 1-2 haftalık kurslara katılarak biraz da olsa İspanyolca öğrenebilirsiniz. Kolombiya, Peru ve Bolivya İspanyolca'yı hem düzgün hem de ucuza öğrenebileceğiniz yerler. Gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yapan bazı kuruluşlarla da iletişime geçerek ücretsiz İspanyolca öğrenebilirsiniz.

14- Kıtanın Tarihi hakkında okumak/izlemek/dinlemek

Benim en sevdiğim ve önem verdiğim hazırlık aşamalarından birisi gittiğim ülke/şehir hakkında detaylı araştırma yapmak, tarihi hakkında bilgi edinmek. Bunun için de kitaplar okuyup, belgesel veya filmler izlerim. Bu kıta ile ilgili bilgi edinmek çok önemli çünkü her ülkenin bambaşka bir tarihi, kültürü, insanı var. Önerilerim aşağıdaki gibi;

Kitap: Eduardo Galeno'nun tüm kitapları, Gabriel Garcia Marquez, Pablo Neruda, Borges, Alejandro Zambra

Film: Motorsiklet Günlükleri, No, City Of God, Pixote the Law of the Weakest, Minimal Stories, Elite Squad, Machuca, La Nana, 

Belgesel: The Salt of the Earth, Street Food: Latin Amerika(Netflix), 

15- Telefon Ayarları

Yola çıkmadan önce akıllı telefonunuzu bir gözden geçirin. Mümkünse kullanmadığınız uygulamaları temizleyin, telefonunuzu resetleyin, galerinizi temizleyin. Yola çıkmadan önce kullanışlı olacağını düşündüğüm uygulamaları sıralamak isterim;

*Google maps-Offline Harita: Herkesin telefonunda Google'ın harita uygulaması muhakkak vardır. Bir yere gitmeden önce ''çevrimdışı'' kısmına girerek gideceğiniz ülke/şehrin haritasını indirerek, internet olmadan haritayı detaylı olarak çevrimdışı kullanabilirsiniz.

*Alternatif ''çevrimdışı harita: Yıllardır kullandığım Maps.me bu konuda önerebileceğim ikinci harita. Aynı şekilde bir yere gitmeden önce ''çevrimdışı'' olarak haritayı indirirseniz, internet ihtiyacı olmadan haritaları kullanabilirsiniz. Yürüyüş rotalarında, patikalarda maps.me uygulaması google'a  göre daha başarılı.

*Google translate Offline: Yine daha öncesinde seçtiğiniz dil seçeneklerinin bilgilerini telefona indirerek, çevrımdışı olarak bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Gerçekten hayat kurtarıyor. İspanyolca-İngilizce/İngilizce-İspanyolca,  Türkçe-İspanyolca/İspanyolca-Türkçe çeviriye göre daha iyi çalışıyor.

*Trip Expense Manager: Benim gibi bütçe hesaplamayı yapmayı seviyor ve sürekli mali olarak ne durumda olduğunuzu görmek istiyorsanız bu uygulama oldukça başarılı. Gideceğiniz ülkelere ait klasör oluşturduktan sonra yaptığınız harcamaları kategori bazlı olarak istediğiniz para birimi cinsinden girebiliyorsunuz ve harcamalarınızı takip edebiliyorsunuz.

*Dropbox: Çevrimdışı olarak erişmek istediğim veya çevrim içi olduğumda belge ve fotoğraf depolayabildiğim en sevdiğim depolama sitesi. Alternatifleri elbette var ama ben kullanışlı olması nedeniyle dropboxı seviyorum.

*Google Photos/Drive: Aynı amaca hizmet ediyorlar hatta gmail hesabınızla senkronize ettiğinizde telefonla çektiğiniz tüm fotoğraflar otomatik olarak google Photos'a her gün depolanıyor. Ayrıca  yoldayken çektiğim fotoğrafları her daim günlük olarak Drive'a kaydediyordum. Ücretsiz ve yeterli alan sunması güzel.

*Kullandığınız bankaların mobil şube uygulamaları

*Ereader Prestigio : Telefonunuzda döküman açmak veya pdf-epub gibi uzantılarda olan kitapları, dökümanları okumak için güzel bir uygulama.

*Shazam: Nereye gidersem gideyim, güzel bir müzik duyduğumda hemen bu uygulama sayesinde çalan şarkının kime ait olduğunu öğreniyorum. Şahane uygulama!

*Evernote: Yoldayken unutmamanız gereken notlar almak istiyorsanız ve dijitalde olmasını istiyorsanız bu da oldukça güzel bir uygulama. Biz genelde ülke/şehirler adına bir şeyler öğrendiğimizde bu not alma programını kullanıyorduk.

*Airbnb, Hostelworld, Couchsurfing, Booking: Bunlar konaklama uygulamaları. Mutlaka olmazsa olmazınız olmalı!

*Skyscanner, turna.com, kiwi vb.: Bunlar da uçak bileti bulma uygulamaları. Mutlaka skyscanner olsun telefonunuzda.

*Smart Traveler: Bu uygulamada gideceğiniz ülkelerde ne gibi kısıtlamalar olduğu, siyasi herhangi bir karışıklık olup olmadığını güncel olarak gösteren bir uygulama. Bizim en çok kullandığımız uygulamalardan biriydi. Bir de 5 ay Covid nedeniyle Bolivya'da kalınca her 10-15 günde bir takip ettiğimiz ülkelerle ilgili seyahat kısıtlamaları hakkında güncelleme geliyordu.

*XE Currency: Gittiğiniz ülkede para birimini hesaplama, güncel kuru öğrenmek adına epey faydalanacağınız bir uygulama.

*Çeşitli Fotoğraf düzenleme programları. Ben snapseed ve Instagram kullanıyorum sadece. Ipad'de ise Lightroom mevcut.

*Foursquare: Gittiğiniz şehirdeki en iyi, tavsiye edilen kafe/bar/restoranlara ulaşmak için çok faydalı. Bazı ülkelerin kendi yerel uygulamaları da mevcut. Onları da indirebilirsiniz.

*İletişim konusuna gelince buradan Yurtdışında geçerli bir paketle yolculuğa çıkmak çok mantıklı değil. Çünkü buradaki operatörlerin oradaki ülkelerle bir anlaşması yok. Eğer ihtiyacınız olursa gittiğiniz her ülkeden bir sim kart almak daha mantıklı olacaktır. Fiyatları gerçekten çok çok uygun. Biz bir kaç durum dışında pek ihtiyaç duymadığımız için hiç sim kart almadık. Kaldığımız yerlerde, gittiğimiz kafe/restoranlarda genellikle wi-fi olduğu için işlerimizi, iletişimimizi hep wifi üzerinden hallettik.

16-Yemek yapmayı öğrenin!

Bütçenizi her daim önemseyen biriyseniz ve hayatta kalmak adına yemek yapmayı öğrenmek önemli. Gitmeden önce basit, pratik ve doyurucu yemekleri yapmayı mutlaka öğrenin. Hayat makarna ve yumurta ile geçmiyor maalesef :)

Velhasıl Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce hazırlık aşaması önemli. Her ne kadar yolda bir çok sürprizle karşılaşacak olsanız da gitmeden önce önlemleri almak, zor durumda kalmamak adına araştırma yapmak ve hazırlanmak önemli.


Umarım verdiğim bilgiler faydalı olur. Benden bu kadar şimdilik. Adios  Amigos!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna