Brezilya Gezi Bütçesi

Sırada ki ülke Brezilya...

8,5 milyon karelik coğrafyada nereleri gezmeli, hangi şehirlere ağırlık vermeli adlı araştırmayı yaparken ülkenin çok büyük olduğu gerçeği hep aklımızdaydı ve bir çok açıdan pahalı bir ülke olduğu için genel hatlarıyla gezebileceğimiz ve ülke adına bir şeyler öğrenebileceğimiz bir rota yaptık. Zaman ve en önemlisi bütçeniz varsa hakkıyla 1 yıl hatta belki 2 yılda gezilebilecek bir ülke Brezilya. Biz Kolombiya sonrası mevsim de hazır uygunken Amazon coğrafyasından en uygun yol olan botla Brezilya'ya geçmeyi uygun bulduk. 4 gün süren bu bot yolculuğunu şurada anlatmıştım.

Aslında önceden okuduğumuz bloglar ve yorumlar eşliğinde ilgimizi çeken şehirler için bu rotayı oluşturduk ve bazı yerlere illaki uçakla gitmek zorunda olduğumuz için (ülke çok büyük, karayolu ile ilerlemek daha maliyetli oluyor) uyguna da gelsin diye önceden uçak biletlerimizi almıştık. Gittiğimizde ise keşke bu kadar keskin ve kısa plan yapmasaymışız dedik. Çünkü abartıldığı kadar pahalı bir ülke ile karşılaşmadık biz. Brezilya gezdiğimiz 5 ülke arasında sadece konaklama ve şehiriçi/şehirlerarası ulaşım kalemlerinin pahalı olduğu bir ülkeydi. Şili ile karşılaştırdığımda epey uygun kalıyordu açıkçası ama bir kere arada alınmış biletler de olunca plana uymak zorunda kaldık. Bütçeniz kısıtlı ama zamanınız da varsa aslında siz kabaca 1 ay ayırabilirsiniz Brezilya için.


Brezilya'ya Ne Zaman Gidilir?

Biz Aralık ayı başında gittik ve 21 gün kadar kaldık. Aralık ayı Amazon bölgesi için ideal. Rio de Janeiro ve  güney şeridi için güzel ve sıcaktı. Açıkçası biz Aralık'ta gittiğimiz için memnunduk. Şubat ayında gerçekleşen karnavala kalmak isterdik ama o kadar zamanı orada geçiremezdik. Bir de karnaval zamanı Rio'da özellikle her şeyin fiyatının iki katına çıktığını düşünürsek tercih edeceğimiz bir zaman değildi. O yüzden Aralık-Şubat ayları arası bence ideal mevsim(Oranın yaz başlangıcı). Brezilya'da kış yok. Her daim sıcak iklim var, sadece yağmurlu mevsimi var. Ona dikkat etmek gerekiyor.


Brezilya Para Birimi

Brezilya'nın resmi para birimi Real. Biz ordayken 1 USD, 4,2 Real civarındaydı. Nakit Usd ile gittiğimiz için Döviz büroları içinde en iyi kur uygulayan yerleri bularak bozdurduk. Brezilya ekonomisi hem kıtada en gelişmiş, hem de Dünyada ilk 10 sırada yer aldığı için zorluk çekmedik. Bankadan hiç para çekmediğimiz için banka işlemlerini bilmiyorum ama kredi kartı kullanımı çok fazla yaygın ve her yerde her daim geçiyor. Sokakta 2 tane meyve veya 1 maydonoz alacağınız zaman bile sokak satıcısına kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Çok fazla nakit USD bozduracaksanız pazarlık etmekte fayda var. 100 usd ile 300 usd kuru aynı olmuyor :)


Brezilya Güvenli Mi?

Yine giden arkadaşlarımdan, okuduğum bloglardan, izlediğim youtuberlardan ne kadar tehlikeli olduğunu, kapkaç, saldırı, bıçakla sıkıştırma, yankesicilik vs. her şeyin olduğunu öğrendiğim bu ülkede biz açıkçası hiç bir şey yaşamadık... Tedbirimizi aldık, olabilecek tehlikeyi her daim minimuma indirdik. Özellikle Rio sokakları ve plajları için uyarılmıştık. Hatta Rio'da kaldığımız evin sahibi bizi plaja giderken epey tembihledi. Rio'da sahile giderken yanınıza hiç bir şekilde değerli bir şey almamanız gerekiyor. Biz evi sahile yakın tutunca sadece güneş gözlüğü, havlu alıp gidiyorduk. Bir şey yiyip, içeceksekte o kadar para alıp, su geçirmeyen kılıfa koyduk. Sahil çok geniş, insan da epey fazla ama adım başı satıcı var. Sürekli çevrenizde size bir şeyler satmaya çalışan yerliler olduğu için gözler sürekli sizin eşyalarınızda. Bunu çok net şekilde görebiliyorsunuz... O yüzden önerim eşyalara bakacak biri olması ya da minimum eşya ile gelip, değerli eşyalarınızı su geçirmez kılıflara koyarak yüzmeniz. En iyi iki çözüm bunlar :) Bunlar dışında gece geç saatlerde ıssız yerlerde kalmamanız, gece plajların ıssız bölgelerinde olmamanız, yanınızda çok fazla para taşımamanız veya altın gibi değerli takı takmamanız gerekiyor. Biz evlilik yüzüklerimizi bile getirmedik. Çünkü Youtubeda gezgin bir Amerikalı'nın izlediğim videosunda, Rio'da güpegündüz plajda yürürken, birden arkasından gelen biri boynundaki altın zincir kolyesini koparmaya çalışıyor ve koparamayınca anında kaçıyor. Adamın boynu kıpkırmızı kalıyordu :S Rio karnavalı zamanında bu hırsızlık olayları daha fazla oluyormuş, o yüzden dikkat.


Brezilya Tatil Maliyeti, Bütçe Hesaplamaları

Yazının girişinde belirttiğim gibi Brezilya çok büyük bir coğrafya. Bunu gittiğinizde daha net bir şekilde idrak ediyorsunuz. Bir şehirden diğerine harita üzerinde kısa gibi görünen bir çok nokta 36 saat, 48 saat, iki veya üç otobüs ile gidilebilecek bir yer olarak çıkıyor. Hal böyle olunca maliyeti düşürmek adına önceden uçak bileti alarak ara geçişlerin maliyetlerini düşürebilirsiniz. Örneğin biz planı 1 ay önce Kolombiya'da iken yapıp, Manaus'tan Salvador'a uçak bileti almıştık. Manaus'a giden botta tanıştığım Anna, ''Maalesef ben plan yapamadan bu yolculuğa çıktığım için hiç bir bilet bakamadım ve az önce sizin uçak biletine baktığımda 400 USD idi'' dedi... Biz ise İki kişi için 260 USD'ye almıştık.

Brezilya Gezilecek Yerler ve Brezilya Rotamız:


Tabatinga: Burası Kolombiya Amazonlarındaki Leticia şehrinin bitişiğindeki ilk Brezilya şehri. Arada bir sınır yok ama polis bürosuna gidip pasaportunuza giriş damgası vurdurmanız gerekiyor. Bu şehri Manaus botuna binmek için kullandık ve sadece 1 saat bulunduk. Keşmekeş, hiçbir albenisi olmayan ve oldukça tehlikeli bir şehirdi. Leticia'da kaldığımız hostelin sahibi bu şehirde hiç gezmememiz konusunda bizi uyardı...

Manaus: Dört gün süren bot yolculuğundan sonra bu şehirde sadece dinlenmek için 2 gün kaldık. Manaus, Amazonas eyaletinin en büyük şehri. Brezilya'da Amazonlara erişmek için kullanılan ve deniz ticareti de epey gelişmiş olan bir şehir. Ama yine albenisi olmayan ve epey tehlikeli bir şehir. Biz daha bottan inmeden, bottaki yetkililer ''Hemen otellerinize gidin, Akşam 5'ten sonra dışarı çıkmayın. Kesinlikle kapkaça uğrarsınız'' dediler. Saat 16.00 olmuş ama neyseki otelimiz 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde ''ama yemek yiyecektik biz!''... Apar topar oteli bulup, çantaları bıraktık ve market arayışına girdik. Gerçekten her yer 17.00'de kapanıyordu ve sokaklar birden ıssızlaşıyordu. Kaldığımız 2 gün boyunca gündüz aşırı sıcak nedeniyle dışarı çıkıp çok gezemedik Manaus'u. Ama çok da üzülmüyorum. En azından 2 gün boyunca dinlendik ve Salvador için hazırlandık. Salvador'a ise uçakla gittik.


Salvador: Salvador Bahia eyaletinin başkenti. Belem-Rio de Janeiro arası Brezilya'nın Atlas Okyanusuna açılan ve en güzel plajlara sahip tatil beldeleri. Biz de bu arada bir şehre gidip, deniz tatili yapalım dedik ve Salvador'u seçtik. Salvador Afrika kültürünün ağırlıklı hakim olduğu, daha çok Afrika kökenli Brezilyalıların yaşadığı bir şehir. Sebebi Brezilya keşfedildiğinde Afrika'dan getirilen köleler ilk buraya getirilmiş. Şimdi ise bu şehir ''Afrika Kültürünü Salvador'da'' yaşayın denilerek pazarlanıyor, ne kadar garip...

Salvador turistik bir şehir olduğu için biraz pahalı. Şehir içi ulaşımlarda eski otobüsler var ve maalesef kart gibi bir sistemleri olmadığı için nakit para ile bir yerlere gidiyorsunuz ve ücret tek yön yaklaşık  8-9 TL idi. Biz tarihi turistik merkezde iki kişilik bir odası olan hostelde kaldık. Çok güzel bir kahvaltı dahildi ve turistik olan bir çok yere yürüme mesafesindeydi. Deniz sizin için önemli ise tarihi merkez uzak kalıyor. O yüzden denize yakın bir yerde kalmanızı tavsiye ederim. Biz denize ulaşım için her gün otobüse biniyorduk, çünkü yaklaşık 20 dakikalık bir mesafe vardı.

Salvador plajları oldukça kalabalıktı. Halk zaten deniz-kum-alkol birlikteliğinde her gün takılıyor. Plajlara kendi ekipmanınızla gelip  ücretsiz oturabildiğiniz gibi, yeme-içme karşılığında işletmelerin sandalyelerini de kullanabildiğiniz yerler var. Şezlong olan yerler var ama genelde kamp sandalyesi olan yerler fazlaydı. Gündüz plajlar çok renkli, gelen geçeni izlemek çok zevkli. Brezilya'da deniz bir kültür olduğu için herkes her yerde mayo&bikinisi ile dolaşıyor. Hayatımda bu kadar ten renginin çok fazla olduğu bir yerde bulunmamıştım. Çok zengin bir ülke Brezilya bu anlamda. Otobüse bikinisi ile binen Brezilyalı genç kızlarımız oldukça fazlaydı. Evinden hemen mayosu ile çıkıp, bir denize girip sonra evine dönen çoktu mesela. Acayip özendim :)

Yeme&içme sokaklarda ucuz ama restorana/bara gideyim derseniz fiyatlar epey artıyor. Ama yine de her bütçeye uygun yerler var. Akşamları sokaklar karnaval havasında. Sürekli dans eden kızlar, davul çalarak sokak sokak gezen gruplar var. Renkli ve eğlenceli bir şehir. Bu şehirde yine kapkaç için çok uyarıldık ama çok şükür başımıza bir şey gelmedi. Zaten hemen hemen her köşede polis vardı. Bu şehirde 3-4 gün kadar kalmak yeterli geliyor. Son olarak Dondurmaları çok güzel.



Rio de Janeiro: Sanırım Brezilya denilince akla gelen ilk şehir Rio de Janeiro... Biz konaklama fiyatlarının absürdlüğünü görünce airbnb'den oda baktık ve en uygunlardan birinde, Yaşlı bir amcanın evinde, meşhur Cobacabana Sahiline çok yakın bu evde oda kiraladık. Adamın evi biraz ufak olmasına rağmen 2 odasını da kiralıyordu, biz kaldığımızda ise şansımıza diğer oda boştu. O yüzden evde rahat bir hafta geçirdik. Cobacabana Sahili yakın olunca hemen hemen her gün denize gittik. Denize girmeseniz bile plajda oturup Brezilyalıları izlemek şahane bir etkinlik. Bu kadar etnik farklılığı, insan çeşitliliğini, rengarenk atmosferi dünyanın başka yerinde bulmak çok zor. LGBT bireylerinin en özgür olduğu ama bir o kadar da özellikle Trans cinayetlerinin olduğu bir ülke Brezilya. 


Bu şehri hakkıyla gezmek için bir hafta şart. Şehir çok pahalı o yüzden her yere gitmek, her şeyi yapmak bütçe istiyor. Biz de ilgimizi çeken şeyleri seçerek sınırlı olarak turistik aktiviteleri yaptık. Yemek işini daha çok evde yaptık ama dışarda da yerdiğimiz zamanlar oldu. Portekiz kültürü hakim olunca Portekiz'e özgü yemek ve tatlıları bulabiliyorsunuz. Kişisel gezilecek yerler önerim: Christo Heykelinin olduğu Corcovado Dağı, Selaron merdivenleri, Tomorrow Müzesi ve çevresi, Cobacabana ve Ipenama Plajları, Rio Katedrali (İç mimarisi acayip), Lage Parkı (Biz önüne kadar girdik ama saçma bir şey yüzünden giremedik), Caraico Geçidi, Portekiz Kraliyet Kütüphanesi... Vallahi çok fazla gezilecek yer var o yüzden dediğim gibi sizin ilginizi ne çekiyorsa önceden araştırın. Hakkı ile 1-2 hafta diyorum. Ama bütçe diyorsanız 1 hafta diyorum yine de :) Ulaşım çok pahalı. Şehirde geçen 2-3 farklı kart var ama çok saçma bir sistemleri var. Bir kart tüm raylı ulaşım için yapılmış, bir kart sadece tekerlekli taşıtlar için... Aktarma indirimi, indirimli paket vs. diye bir şey yok. Brezilyalılar da turistler de bir şehir kartı alıp içine bakiye dolduruyorlar. Tek biniş 10 TL civarında... 


Ilha Grande: İşte önceden günü gününe plan yapınca biraz tatsız geçen yerlerden birisi bu adaydı. Gittiğimiz haftasonu maalesef Brezilya'lıların Christmas tatiline denk geldi ve Cuma-pazar arası bu ada gezisini ayarladığımız için tüm fiyatlar abartıydı ayrıca her yer çok kalabalıktı. İkinci kötü sürpriz ise havanın biraz soğuk ve yağışlı olmasıydı. Ilha Grande, Rio de Janeiro eyaletine bağlı, Rio şehrinden de otobüs+tekne ile gidebileceğiniz yakın bir ada. Adada bir sürü koy var. Bu koylara yürüyüş yapılarak gidilebiliyor ya da ada içinden tekneler var ama biraz pahalı.Yollar orman içi, çamurlu ve kaygan zemine sahip patikalardan oluşuyor. Hava da yağmurlu olunca her yer balçıktı o yüzden biz en yakın koya gittik. O bile 1 saat sürdü, her yerimiz çamur oldu. Bu sebeple hiç bir şey anlamadan 2 gece kalıp, Pazar günü döndük adadan. Bir gün gidersem daha uzun kalmak isteyeceğim yerlerden. 2 gece 3 tam gün yeterli.


Sao Paulo: Plan yaparken  herkesin ''Ankara gibi şehir'' benzetmelerini görünce bu şehre hiç uğramadık. Sadece iki defa aktarma şehri olarak kullandık ve Havalimanı, metro haricinde bir şey görmedim. Tek gördüğüm her yerde Japonların olmasıydı fakat tek farkla... Portekizce konuşan Japonlar! Öğrendim ki 1900'lü yılların başında ilk olarak Kahve çiftliklerinde çalışmaya gelen ve yeni bir hayat arayan Japon kardeşlerimiz meğersem kaç kuşaktır Brezilya'da yaşıyormuş... Asimile oldukları için birer Brezilya'lıdan farksızlar artık. Bu arada Güney Amerika'da epey Çinli ve Japon nufus var. Genelde 1. dünya savaşı sonrası bu göç hareketi başlamış kıtaya.


Paraty: Yine önceden plan yapmanın azizliğini daha çok bu ve bir sonraki şehirde yaşadık... Bu şehre geldiğimizde Christmas günüydü ve HER YER ama HER YER iki gün boyunca kapalıydı! Bomboş sokaklarda 1-2 defa gezip, hostelden pek çıkmadığımız bir şehir oldu Paraty. Halbuki Brezilya'nın en güzel, en maceralı şehri burası imiş. Kısmet başka bir zamana artık... Bu şehirde doğa aktivitesi oldukça fazla. 2-3 gün vakit geçirmek ideal olabilir. Çok cezbetti beni derseniz 5-6 gün de kalınabilir.

Foz do Iguaçu: Gelelim Iguazu maceramıza... Hem Brezilya hem de Arjantin tarafından görmek için karar vermiştik. Karayolundan da ilerlediğimiz için iki taraftan da görelim dedik. Bu şehir Brezilya'nın Arjantin ile olan sınır şehri. Maalesef çok turistik bir şehir olmasının verdiği dez avantajları gördük. Konaklama baya pahalıydı, zar zor airbnbde bir teyzenin odasını bulduk uygun fiyata. Neyse ki teyzemiz çok tatlıydı. O portekizce, biz biraz İspanyolca ve biraz da el kol hareketleri ile anlaştık. Bize epey misafirperverlik gösterdi sağolsun. Maalesef yineliyorum Christmas zamanı bu kıtanın en popüler, turistik yerlerinden uzak durmak gerekiyor. Tüm Brezilyalılar ve Arjantinliler Igauzu yollarına düşmüşlerdi. Brezilya tarafındaki şelaler için çok erken gitmemize rağmen inanılmaz bir sıra vardı. Sıcak hava ve insan kalabalığı asla ve asla bir arada çekilmiyor maalesef. Bir de Brezilya tarafındaki şelaler de hayal kırıklığı yaşayınca komple pişman olduk! Şelaleleri Brezilya'dan mı Arjantin'den mi görmek adlı yazımı yakında yazıp, yayınlayacağım. Ama havada karada Arjantin diyorum! Bu arada Arjantin tarafına Belediye otobüsü ile geçtik :) Aynı günde iki tarafı görmek zor. O yüzden planı 1  gece, 1,5 gün gibi yapabilirsiniz bu şehir için.


Brezilya Gezi Maliyeti:

Ulaşım: Brezilya ulaşım konusunda oldukça pahalı bir ülke. Hem şehiriçi hem de şehirlerarası kıta genelinde en pahalısı. Uçakla bazı yerlere gitmek avantajlı olabiliyor ama en az 1-2 ay önceden satın almakta fayda var. Ülke çok büyük, o yüzden bir yerden bir yere gitmek maliyetli. Kolombiya'dan sonra karayolları oldukça düzgün gelmişti bize. Brezilyadaki ulaşım harcamalarımız:

Uçak: 400 USD (Manaus-Salvador, Salvador-Rio)

Şehirlerarası+Deniz yolu: 378 USD

Şehiriçi ulaşımlar: 56 USD

Brezilya Konaklama: Brezilya'da toplam 21 gün kaldık. Konaklama bakımından da kıtanın en pahalı ikinci ülkesiydi diyebilirim. (Birinci Şili) 3 gün botta, kalan günlerde ise  ya hostelde özel odada, ya yatakhanede, bir kaç yerde de airbnbde odada kaldık. Burada  lüksümüz yemek dışında hiç olmadı. Sadece 1 gece otobüs yolculuğu yaptık. Ona rağmen harcamamız 18 gece konaklama için iki kişi 285 USD. Bot yolculuğunu katmadım. O ulaşıma dahil.

Brezilya Yeme&İçme: Brezilya her keseye hitap eden bir yer. Sokak yemeği oldukça yaygın. Tropikal meyve cenneti ve her köşe başında meyve satılıyor. Muazzam yiyecek Acai meyvesi ve bu meyveden yapılan dondurma/içecek ile tanıştım. Mutlaka ama mutlaka Brezilya'da bu meyvenin ürünlerini deneyin. Pişman olmayacaksanız. O sıcakta ne kadar güzel gidiyor bir bilseniz... Bir kaç defa kendimizi dışarda yemek adına şımartmak dışında genelde alışverişimizi marketten yaparak evde yemek yaptık. Market fiyatları normaldi. Turistik yerler oldukça pahalı. Tatlı kültürü Portekiz etkisinde . Yemek adına deniz mahsulü önerebilirim. Onun dışında bence zengin ve lezzetli bir mutfakları yok. Her şeyde siyah veya kırmızı fasülye var. Kahvesi oldukça kötü. Brezilyalılar temelde şekerli içiyorlar kahveyi. Nescafe tarzında instant kahveler çok yaygın. Bu arada Instant kahve fikri Dünyada Brezilya'dan Avrupaya yayılmış. Fakat Kötü kahveye rağmen Dünyanın da en büyüğü Brezilya....

Dışarda yeme&içme: 240 USD

Market alışverişi: 140 USD



Brezilya Turistik Aktivite:
Bu konuda da biraz pahalı bir ülke Brezilya. O yüzden Rio'ya gittiğinizde ne yapacağınıza, nereleri gezeceğinize önceden karar verin dedim. Christo heykelini görmek iki kişi için 40 USD, Igauzu girişi iki kişi için 35 USD... Şimdiki aklımız olsa Igauzu yerine Brezilya tarafındaki Kuş kurtarma ve gözlem parkına giderdik diyoruz.

Toplam: 90 USD

Hediyelik: Çok bir şey almayıp, ufak tefek anılar için 20 USD harcadık. 


BREZİLYA TOPLAM MALİYET:

21 günlük Brezilya harcamamız iki kişi için 6.682 Real yani o zamanki kurla 1.590 USD yapıyor.

Brezilya güzel bir ülke. Rio de Janeiro'yu acayip beğendim. Yani biraz kalıp, yaşamak isterdim. Kısmet belli mi olur, bir gün yine gideriz belki...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Küba Nasıldı?

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi