Norveç Gezisi Tüyoları ve Maliyetleri

Evet efendim bu sene  Norveç'e ikinci defa ayak basma şansına layık oldum. Bu şansı ben yarattım tabi ama evren bu sefer benim yanımdaydı :)

Bu ülkeye aşığım. O kadar yer gezdim. Gerçekten kendimi ait hissettiğim başka bir ülke olmadı. Kış mevsiminde de gittim, yaz mevsiminde de. Evet belki uzun süreli kalmak ya da orada yaşamak bir süre sonra sıkıcı veya depresif olabilir. Özellikle kış aylarında ama bunu yaşamadan bilemeyiz. Şunu söyleyebilirim kısa süreli de olsa gezmek için ideal bir ülke. Her anlamda!

Ben planımı geçen seneden yapmıştım zaten. Geçen sene gidemeyeceğince bu sene mutlaka gitmeliyim dedim. 1 haftalık Ramazan bayramı tatilini de hesaplayarak biraz fazla kaldım. Aslında amacım 15 gün kalmaktı. Gel gör önceden aldığım shengen vizem erken biteceği için geziyi 9 günle sınırlı tutmak zorunda kaldım. Neler yaptım, nereleri gezdim, ne kadar harcadım, nasıl bir maceraya doğru gittim, gelin size anlatayım.

Daha önceden yaptığım araştırmalarla Norveç nasıl ucuza getiriliri yazmıştım; Norveç Planı

Harita'da benim gezdiğim yerler  yıldızlı olanlar:



Plan&Program

Norveç haritada ufak gibi görünüyor olabilir ama araştırmaya başlayınca görülecek çok fazla yer olduğunu ve çoğu şehrin de birbirinden farklı özellikleri olduğunu öğrenmeye başlayınca hesaplayacağınız günler yeterli gelmemeye başlıyor. O yüzden kesinlikle aç gözlülük yapmayarak güzel bir rota oluşturup, planınızı esnek tutun. Sindire sindire, anın keyini çıkartarak gezmenizi öneririm. Çünkü coğrafya açısından da zor bir yere gidiyorsunuz. Yollar dağlar, Norveç denizi ve fjord oluşumları nedeni ile sürekli kesildiği için, hava şartlarını da göz önüne alırsak an be an planladığınız rotaya uyamayabilirsiniz, aksilikler çıkabilir, hava şartları etkileyebilir. ''Şu gün şurada olmalıyım kesinlikle'' dememelisiniz. O yüzden tavsiyem kaba bir planınız olsun ama kesinlikle uğramak istediğiniz, görmek istediğiniz yer/yerler için biraz esneklik payı olsun zamanınızda.

Öncelikle Norveç'te Kuzeye mi, Güneye mi yoksa orta kısımları mı gezmeliyime karar vermelisiniz. Bunun için https://www.visitnorway.com sitesi gerçekten çok faydalı. Gitmek istediğiniz bölgelere dair bir çok tüyo, bilgi mevcut. Zaman/maliyet hesapları için harita ile bol bol vakit geçirmenizi öneririm. Araba kiralayıp, yol planlaması yapacaksanız da aşağıdaki linke göz atmanızı tavsiye ederim. Norveç'te birbirinden farklı bir sürü turist rotası mevcut. Yollarda da turist rotasına ilişkin tabelalar var, sistem süper!

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/travel-tips-a-z/national-tourist-routes/

Benim rotam orta kısımlar ve çok az da olsa güney bölgesini kapsıyordu. Önce biletimi Oslo'ya aldım. Sonrasında görmek istediğin bir kaç şehir dışında, yapmak istediğim aktivitelere karar verdim. Önce tektim bu gezide. Ona göre bir rota çizecektim. Sonrasında arkadaşım dahil olduğu için rotayı biraz değiştirdik ve araba kiralamanın daha uygun olacağına karar verdik.

Rotam ise şöyle idi:

Oslo-Bergen-Voss-Gudvangen-Flam-Odda-Trolltunga-Hardengerfjord bölgesi-Norheimsund-Haugesund- Skudeneshavn-Bergen-Oslo

Norveç'te araba kiralama
Kişi başı maliyet: 910 TL

Eğer Norveç'e birden fazla kişi ile gidiyorsanız, kesinlikle araba kiralayın, başka alternatiflere hiç bakmayın diyeceğim.

Öncelikle araba kiralayarak gitmek istediğiniz her yere hem kolay hem de daha uygun şekilde ulaşmış olacaksınız.

Norveç'te araba kiralama bir tık daha pahalı avrupa ülkelerine göre. Ama planlamanızı önceden yapar ve arada kampanyaları takip ederseniz mutlaka bütçenize uygun bir şey uydurursunuz. Farklı araç kiralama sitelerinden dönem dönem gitmek istediğiniz tarihleri araştırabilirsiniz.

*Araç Kiralama: Ben 5 günlük araç kiralamayı 1.100 TL'ye hallettim. Otomatik ve kurşunsuz benzin seçeneği ile hybrid bir araç kiraladım. Benzin&manuel seçenekleri tabi ki daha uygun. 2 kişi olduğumuz içni maliyeti yarıya böldük ve böylece 5 gün boyunca tüm gezeceğim yerlere 550 TL vermiş oldum.

Size bir örnek vereyim araç kiralamanın neden faydalı olduğuna dair.

Biz Trolltunga tırmanışını yapmak istiyorduk. Buraya ulaşım Bergen yönünden oluyor genelde. Eğer aracınız yoksa önerilen rota Oslo'dan Bergen trenine binerek, Voss'ta inmek. Bunun bedeli 100 TL civarında. Voss'ta ise Odda yönüne giden otobüslere biniyorsunuz. Bunun bedeli ise yaklaşık olarak 340 TL civarında. Sadece trolltunga gidişi için 440 TL harcamış oldunuz bile. Bir de bunun dönüşü ve 3-4 gün de farklı şehirlere geçişi var. Ben ise 5 günlük ulaşım için 550 TL vermişim bakın.

Araç kiralayabileceğiniz siteler:

http://www.rentalcars.com/
http://www.carhire-norway.com/

Norveç'te yerel olarak kullanılan başka bir sistem daha var. O da aşağıdaki siteye kayıtlı olan Norveçlilerin araçlarını kiralayabilme seçeneği. Burdaki fiyatlar genel araç kiralama fiyatlarından bir hayli ucuz. Ama site Norveççe ve çok önceden ayarlamanız lazım. Çünkü belli şehirlerde az kullanıcı var bu sitede.

https://www.facebook.com/nabobil

*Araç sigorta: Kiralarken de yaptırabilirsiniz, TR'de çalıştığınız herhangi bir acenta ile de veya gittiğinizde aracı teslim alırken de kiralayabilirsiniz. Ben her şey dahil sigorta yaptırdım. 100 TL tuttu 5 gün için.

*Benzin: Benzin fiyatları bizimle aynı. 730 km  yaptık toplam ve sadece 200 TL'lik bir benzin harcamış olduk. Hybrid olukça düşük yakıt harcıyor.


*Otopark: Turistik rotalarda genelde otopark paralı. Saatine göre 6-20 TL arası değişiyor. Otomatlardan bir bilet alıp aracınızın ön camına iliştiriyorsunuz. Okuduğum yorumlarda arada görevliler gelip, araba camlarını kontrol ediyormuş. O bileti göremediği araçlara ceza kesiyormuş. Açıkçası kurallar ülkesi olduğu için biz de bu kurala uyalım dedik ve otopark parası alınan yerlerde gidip paşa paşa bilet aldık. Onun dışında süpermarket önü, doğal alanlarda öyle bir durum yok zaten. İsteyen, istediği yere park ediyor. Paralı yerlerde de gece ücret alınmıyor. Ben 2 defa otopark ücreti verdim. biri tüm gün olduğu için pahalıydı. Toplam 80 TL.

*Otoyol ücretleri: Norveç'te çok fazla tünel, köprü, feribot geçişi ve paralı yol mevcut. Coğrafya nedeni ile mecburi kullanmanız gereken paralı yollar var yani başka alternatifleri yok. Bu yolları google maps veya maps.me'den görebilirsiniz. Araba kiralarken bu maliyeti de göz önünde bulundurun.



 Bizim 5 günlük otoyol masrafımız 210 TL tuttu. Burada 2 defa köprüden ve bir kaç tane uzun tünelden geçtik. Araç kiralarken otomatik olarak kart araca tanımlı. Kredi kartınızı sisteme kaydediyorlar ve yollardan geçtikçe  o masraflar kartınızdan çekiliyor. Bazıları 5-10 gün sonra kartınıza yansıyor. Hiç bir yerde gişe vs. yok her şey otomatik.

*Feribot geçişleri: 2 defa feribot kullandık. 130 TL verdik toplam. Bazı feribotlarda araç+araçta kaç kişi varsa o kadar bilet tahsil ediliyor.



Norveç'te yollar: Norveç'te yollar nasıl derseniz genel olarak asfalt, güzel. Ama oldukça dar, kıvrımlı. Şehir içinde 40-50 km hız sınırı, şehir dışında ise 70 km. Boş yollarda gazlayayım demeyin, bir çok yerde fotoğraf çeken kameralar var ve şak diye cezayı kesiyorlar plakaya aşırı hız yaparsanız. Yollarda kurallara uygun gitmekte fayda var. Norveç'te herkes birbirine saygılı. Kimse kimsenin önüne geçmeye, sollamaya çalışmıyor. Sollamak boş yollarda mümkün. Bu arada belirteyim hemen hemen her yol gidiş ve geliş olmak üzere tek şerit. Yani aynı yönde hiç çift şerit yol görmedim. O yüzden dikkatli kullanın. Sollamak istediğinizde karşı yönden araba gelmediğine emin olun.

Yollar dağlar, fjordlar tarafından kesildiği için yolların çoğu virajlı ve zaman zaman tek şerite düşüyor özellikle dönüşlerde. Karşıdan gelen araç sizi bekliyor, ya da siz onu bekliyorsunuz. Karavanlarla karşı karşıya gelirseniz dikkat. Mutlaka öncelik verin, ya da onlar size veriyor. Sonra selamlamayı eksik etmeyin. Dediğim gibi herkes biribine saygılı.

Norveç'te araba kullanmak çok güzel bir his. Trafik yok, hız yok, saçma sapan araç kullananlar yok. Muhteşem manzaralar eşliğinde tin tin gidiyorsunuz. Kötü yanı tek şerit gidiş ve dönüş olduğu için aracınızı şöyle durdurup şu manzaranın tadını çıkarayım, iki fotoğraf çekeyim  diyemiyorsunuz. Öyle aracı hooop diye durdurabileceğiniz cepler maalesef yok.

Konaklama
Kişi başı maliyet: 270 TL

Bergen'de bizi misafir eden Amerikalı ev sahibimiz :) Çoook ilginç bir karekterdi :)


Araba kiraladıktan sonra açıkçası konaklamayı pek düşünmedim. Daha önceden araç ile gezen ve aracında veya kamping alanlarında kalan arkadaşım çok olmuştu. O yüzden bir kaç konaklama yeri ayarlayıp kalan günlerde orada bakarız ya da en kötü arabada kalırız demiştik. Bir gün zaten zorunlu olarak arabada kalacaktık. O yüzden gidip uyku tulumu aldık arkadaşımla. Zaten bundan sonra hayatımda biraz daha kamp hayatına önem vereceğim için almam gerekiyordu.


Bir gece yine arabada yatarken :)

Norveç'te konaklama oldukça pahalı. Ortak yaşam olayı çok fazla gelişmediği için konaklamalar ağırlıklı olarak ya Otel ya da ev kiralama üzerine. Yani biraz daha ''özel'' yaşam alanına saygı var. Hostel kültürü, Oslo'da çok yaygın. Kalabalık odalarda 80-90 TL'ye yatak bulabiliyorsunuz. Bergen'de bir tane karışık odada kalabileceğiniz hostel var. Onun dışında hostel kültürü çok gelişmiş değil ülkede.


Uygun konaklama için kamping alanlarındaki kabinleri önereceğim. Yine bu yerlere rotanızı oluşturduktan sonra haritayı inceleyerek ulaşabilirsiniz. Maps.me sağolsun her şeyi bize gösterdiği için ne kaybolduk, ne benzinsiz kaldık, ne otelsiz, ne de yolsuz. Her şeyi gösteriyor. En ucuz bulabileceğiniz odalar 170-200 TL'den başlıyor gecelik olarak. Biz 2 defa konuk evinde kaldık, bir gece couchsurf'ten tanıştığımız Amerika'lı bir kadının evinde kaldık. 2 gecemiz trende geçti ve 3 gece de arabada konakladık. Konaklamaya sadece kişi başı 270 TL verdik. Eğer her gece bir yerde kalsaydık minimum 800-900 TL konaklamaya gidecekti maalesef. Eğer araba kiraladıysanız bence tüm kamp malzemelerinizi götürün. 2 veya 3 günde bir konaklama tesisinde konaklayıp, kalanı çadırda ve doğada geçirdiğinizde maliyetlerinizi bir hayli indirmiş olacaksınız. Norveç'te karavan kültürü çok yaygın olduğu için çok sık şekilde kamping alanları mevcut. Burada kendi çadırınızı cüzi bir miktar karşılığında kurabilir ve duş&wc imkanlarında da yararlanabilirsiniz. Olmadı özel mülk haricinde doğal alanlar zaten insanların. İstediğiniz yere (özel mülk bahçeleri hariç) çadır kurabilirsiniz. İnsanların yaşam alanlarına saygı göstermeniz gerekiyor. En kötü ev sahiplerinden izin alarakta çadırınızı bahçelere kurabilirsiniz.

Yeme&İçme
Kişi başı maliyet: 400 TL (TR'den yapılan alışveriş dahil)


Kanayan diğer yara Norveç'te yeme&içme çok pahalı, aşırı pahalı. Kış mevsiminde gittiğimde bunu tecrübe ettiğim için arkadaşımla konuşup 1 bavul sadece hazır yemek götürmeye karar verdik. Araba da kiralayacağımız için 1 hafta boyunca o bavulu taşımak zorunda kalmayacaktık O yüzden aklımıza ne geldiyse yükledik bavula. Buradan 17 kg ağırlığında içinde sadece yiyecek dolu bir bavul götürdük. Havayolu şirketinde bagaja verdiğimiz için bir sorun da yaşamadık.

Ne götürdük derseniz;

Kahvaltı: 3 kalıp peynir, 1 hafta yetecek kadar zeytin, acuka, kaşar peyniri, bal, 2 büyük boy ekmek.

Öğün: Bol ve envai çeşit konserve, makarna, hazır çorba, noodle.

Ara öğün: Bol kuruyemiş, maraş sucuğu, enerji bar, sallama çay&kahve, grisini, bisküvi vs.


Su: Kesinlikle suya para vermeyin. En ucuz ufak bir su 6-7 TL'den başlıyor. Suluk veya termos getirin ve bulduğunuz herhangi bir çeşmeden (umumi tuvalet dahil) doldurun. Bu kadar güzel su içtiğimi hatırlamıyorum hiç bir yerde.

Dışarda sadece 2 defa yemek yedik ve bir çok yerde dinlenme amaçlı kahve tükettik.

Kahve: Genelde 20-30 kron (6-10 TL) arası değişiyor. Bu fiyat benzincilerde olan kahve

makinalarında geçerli. Bir yere oturup tüketmek istediğinizde 60-80 kronlara (15-25 TL) arasına çıkıyor.

Mcdonalds: Menüler 25-40 TL arası.

Bira: Mekanda oturup içtiğinizde 25 TL'den başlıyor. Markette ise 10 TL civarında bir kutu bira.

Deniz ürünleri meşhur Norveç'te. Benim aram olmadığı için hiç gidip bir balık türü yemedim. Getirdiklerimle gayet doydum hatta o kadar fazla almışız ki bazılarını geri götürdüm :)

Norveç'teki en ucuz süper market Kiwi ve Rema 1000. Süpermaket sorunu hiç çekmezsiniz oldukça sık var. Fiyatlar ise Tr'ye göre her üründe 4-5 katı en az :(


Şehir içi ulaşım
Kişi başı maliyet: 485 TL

Araba kiralamadığımız 2 gün vardı bizim. Araba kiralamaya çok sonradan karar verdiğimiz için hem şehir içi ulaşım hem de Oslo'dan Bergen'e gece treni ücreti ödedik. Norveç'te şehir içi ulaşım da pahalı. Tek yön bilet yaklaşık 10 TL. Oslo-Bergen arası çok güzel manzaralar olmasına rağmen uyguna getirmek için gece trenini tercih ettik. 2-3 ay önceden ucuz bilet alabiliyorsunuz. Minimum 120 TL'den başlıyor tek yön tren bileti bu hatta.

Tramvaylarda kontrol oluyormuş ama  hiç denk gelmedik bir kaç defa bilet almamıza rağmen :S Otobüslerde de kimisi bilet okutuyor kimisi okutmuyor. Anlamadım vallahi ama dürüst gezgin olarak biletlerimizi genelde hep aldık :D


Şehir içi ulaşım: Bir defa Oslo'da, bir defa da Bergen'de kullandık tramvay ve otobüs. 45 TL ödemişim:/


Havaalanı-Merkez ulaşım: Oslo'da şehir merkezine ulaşmak için normal tren kullanıyorsunuz ve en ucuzu bu. Gidiş ve dönüş için toplam 60 TL ödedim. Bir de biz arabayı Bergen havalimanından kiraladık. Aracı teslim almak ve teslim ettikten sonra şehir merkezine dönmek için de yine 75 TL civarı para ödedik. Vallahi şehir içi ulaşımlar inanılmaz pahalı gördüğünüz üzere.

Oslo&Bergen ve Bergen&Oslo tren biletleri: Bu da en düşük ücreti ödediğimiz halde toplam 300 TL'ye mal oldu.

*Not: Baştan karar vermiş olsaydık arabayı Oslo'dan kiralardık. açıkçası daha rahat olurdu ve bir kaç yer daha gezmiş olurduk. O yüzden size tavsiyem Oslo'dan araç kiralayarak rotanızı oluşturmanız.

Müze: Oslo'da ve de Karmoy bölgesinde 2 müzeye girdik sadece. Müze girişleri de biraz pahalı. birinde 50 NOK diğerinde de 150 NOK verdik. 50 NOK'luk yer aslında 100 NOK'tu ve biz müzenin kapanmasına yarım saat kala girdiğimiz için çocuk bize indirim yaptı :)



Velhasıl 1 haftalık gezi maliyetine baktığımızda bu gezi bana aşağıdaki şekilde mal oldu:

Toplam:3.180 TL


Uçak bileti:740 TL (aylar öncesinden almamıza rağmen dönüş bileti bir türlü ucuzlamadı en son almak zorunda kaldık)
Araç kiralama:1200 TL (kişi başı maliyet 600 TL)
Benzin: 200 TL (kişi başı maliyet 100 TL)
Otoyol Masrafları: 340 TL (Kişi başı maliyet 170 TL)
Otopark: 80 TL (kişi başı maliyet 40 TL)
İç ulaşım:485 TL (Bu kişi başı maliyettir)
Yeme&İçme: 260 TL (Tr'den yaptığımız alışveriş dahil kişi başı harcamadır)
Konaklama: 270 TL (Kişi başı harcamadır)
Müze: 65 TL (Kişi başı harcamadır.)
Diğer: 100 TL (Ivır, zıvır, tuvalet, locker vb.)
Hediyelik: 350 TL( Magnet, kupa, çakı ve çok kral bir mont aldım kendime indirimden)


Son olarak minik tüyolarımı özetleyeyim:

*Tek kişi iseniz planınız 4 ve daha fazla günü kapsıyorsa en güzeli ülke içinde 1 hafta veya 10 gün geçerli olan interrail yani tren bileti almanız.

*2 veya daha fazla kişiyseniz araba kiralayın.

*Bir yere gitmek için hiç bir şekilde acele etmeyin. Yollar o kadar güzel ki, hiç bitmesin istiyorsunuz.

*Planınızı mutlaka yapın, haritalar üzerinde çalışın. Alternatif rotalar oluşturun.

*Tren&uçak&otobüs bileti alacaksanız son ana bırakmayın mutlaka önceden kampanyalı biletleri edinmeye çalışın.

*Norveç'te şehirlerden çok kırsallar, köyler güzel. Araba kiraladıysanız, bilmediğiniz yollara girin :)

*Konaklama opsiyonlarında mutlaka kampingleri değerlendirin.

*Doğa'yı sevin ve koruyun.

*Pahalı ülke ama gündelik yaşantınızdaki harcamalardan biraz kısın ve birikim yapın. Seneye bir bakmışsınız Norveç'tesiniz.

Ve son olarak gerçekten İnsan olmanın  keyfine varın ;)

Yorumlar

  1. Enfes bi rehber olmuş gerçekten, ekonomi nasıl yapılır örnekleriyle gördük. Eğer bir gün Norveç'e yolum düşerse rehberim burası!

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir yazı, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Oslo bergen tren biletini hangi siteden aldınız bilgi verirseniz sevinirim.biz ocak sonu gideceğiz kışın gittiğinizde hava şartlarıyla ilgili sorun yaşadınız mı.bergende günübirlik gemi ile fiyort turuna katılmak istiyoruz bu konuda bilgi verebilir öisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tren sitesi nr.no
      Ocak ayında hava pek aydınlanmıyor. Çok kısa günleriniz olacak. Hava şartları şans işi. Biz gittiğimizde hiç fırtına tarzı bir şey olmadı. Kuzeye çıkmayacaksanız biraz daha gündüzler uzun olabilir kuzeye göre. Bergen'den görme şansınız çok az. Geçen sene Martta gözükmüştü ama dediğim gibi büyük bir şans o. Diğer sorularınız için google'a danışabilirsiniz. Kış aktiviteleri ile ilgili bir sürü kaynak bulup, kendinize göre seçebilirsiniz.

      Sil
  4. Bergen de kuzey ışıklarını görme ihtimalimiz bar mı acaba

    YanıtlaSil
  5. merhaba yazı için teşekkürler:) ben ve arkadaşım mart ayı için kuzey ışıklarını görmek umuduyla Oslo ya uygun bir bilet bulup aldık. Ama oslodan kuzeye geçmek gerçekten ekonomik değil. araç kiralamayı çok istedim ama sürücülüğümüz yok malesef. sizce en ekonomik şekilde nasıl kuzeye gidebiliriz? oslo-stockholm-narvik trenine ulaşabildim ama onunda fiyatına ulaşamıyorum. ve bu bir buçuk günümüze mal olacak :) kafam aşırı karışık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      En hızlı ve uygun yntem (önceden kampanyalı bilet yakalayabilirseniz) norwegian airlines ile kuzey bölgelerine uçmak.

      Kuzey ışıkları yazımı okuyabilirsiniz:
      http://gezmeninsonuyok.blogspot.com.tr/2016/03/kuzey-isklarna-dogru-yolculuk.html

      Sil
  6. Norveç kesinlikle gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir benim için. Kuzey ışıklarının renklerini görmeyi çok istiyorum. Birde Noveçliler ev boyama konusunda oldukça ileri düzeydeler. Evlerinin renkleri inanılmaz güzel. Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Seyhan hanım. Telefondan internet kullanımı konusunda ne önerirsiniz. Araba kullanırken navigasyona ihtiyaç olacak, dolayısıyla internet gerekiyor. Ne önerirsiniz acaba?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi