Badara Yaylası

Vay be!  2 yıl olmuş Badara'ya gideli. Bu aralar bol vaktim olduğu için eski fotoğraflara göz gezdirirken hiç bakmadığım albümler olduğunu farkettim. Ve Badara'yı da yazmamışım bloga.


2013 yılında yaptığımız Karadeniz gezisinde Badara Yaylasına Gito Yaylası üzerinde olduğu için uğramıştık.


Badara, Hemşin ilçesinde yaklaşık 1800 rakımda yer alıyor. Eskiden Badara Köyünde yaşayan halk burayı mezra olarak kullanıp, karlar eridiği zaman 2800 rakımlarda bulunan Ambarlı yaylasına göç edermiş. Yaz mevsimini Ambarlı'da geçirip, güz döneminde mezralarına dönerlermiş. Yaşam şartları nedeni ile şehirlere göç olunca bir çok hane hayvancılığı bırakıp, hanelerini kapatmışlar. Günümüzde gittiğinizde de en fazla 5-10 hanenin açık olduğunu göreceksiniz. Onların da hemen hemen hepsi yazları sadece buradalar.


Günümüzde hayvancılık yapan hane oldukça az mezrada. Biz Badara denilince akla ilk gelen kadın Emine teyze ile tanışma fırsatı bulduk. Kendisi 90 küsür yaşında olmasına rağmen hala gündelik köy işlerini yapıyor, hayvanlarını otlatıyor. Yazları Badara'ya geliyormuş, kışları ise İstanbul'daki çocuklarında kalıyormuş. ''İnekleri napıyorsun?'' diye sorunca köyde bakan akrabaları olduğu için kışın onlara bırakıyormuş.




Kendisi Karadeniz coğrafyasında oldukça meşhur. Onun fotoğrafını çekip, bir çok yarışma kazanan kişiler varmış. Açıkçası kendisi artık fotoğrafının çekilmesini istemediği için biz de ısrar etmedik ve biraz uzaktan da olsa gizli gizli bir kaç kare aldık ve sohbet etmeye başladık :)



Onun dışında biz çıktığımızda oldukça sis vardı. Bir ara birbirimizi bile göremedik arkadaşlarla. Sis biraz dağılınca hayvanlarını otlatan kadınlarla biraz konuşup, inekleri sevdik. Kadınlar ineklere birer çocuğumuş gibi davranıyorlar. Okşuyorlar, seviyorlar, tatlı sözcükler kullanıyorlar, öpüyorlar. O sevgi ile büyüyen, güzelim coğrafyada otlayan hayvanlar da bir başka güzel oluyor.


 Sonra yolumuza koyularak Gito'ya gittik.Gito'da Koçira Pansiyon'a girince çok güzel bir Emine Teyze portresi ile karşlaşmam da yüzümü güldürdü :)

Bu yaylaya ulaşım da maalesef ya sağlam bir yürüyüş ile ya da özel araç ile mümkün.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna