Zaanse Schans

Amsterdam'a iki günlüğüne gitmiş olmama rağmen Hollanda'ya kadar gelmişken arkadaşımın ısrarları ile ''bir köyünü de görelim'' önerisini kabul ettim ve ufak bir araştırma ile Zaanse Schans köyüne çok kolay gidilebileceğini öğrendikten sonra ikinci gün buraya yarım gün ayırmaya karar verdik.






Zaanse Schans, (Hollandalılar süper telaffuz ediyorlar) 17. ve 18. yy arasında 600 kadar değirmenin çalıştığı, Dünya'nın en eski endüstriyel faaliyetlerinden birini yapan bölge imiş.Rüzgar estikçe çalışan bu ahşap değirmenler oldukça ilgi çekici. Günümüzde turistik bir köy halini almış bu köyde dilerseniz yarım gün, dilerseniz de tam bir gününüzü geçirebilirsiniz. Şu an bölgede bulunan değirmenler turistik amaçlı ziyaret ediliyor ve 8 tanesi hala faaliyette ve içleri gezilebiliyor.

Değirmenleri ziyaret ederken mutlaka Sıcak Çikolata için. Nefis!





Müze olarak gezebileceğiniz değirmenlerden biri ''De Kat''. De Kat'a girişi 3,5 EUR. Bir de Türkçe de dahil bir çok dilde basılmış bilgilendirici bir broşür veriyorlar. İçeride sistemin nasıl çalıştığını görebilirsiniz. Ahşap olan çarklar çok ilginçti. Üst katı da ziyaret ettikten sonra teras bölümüne çıkmanızı ve buradan Zaanse Schans'ın güzel manzarasını izlemenizi tavsiye ederim. Bu değirmende rüzgar enerjisi ile boyalar için renklendirici üretiliyor. İçeride rengarenk olan boya kavanozlarını da inceleyebilirsiniz.



Zaanse Schans'ta başka ne yapılır derseniz, eğer hava güzelse uzun yürüyüşler veya bisiklet kiralayarak bisiklet yolundan tüm köyü gezebilirsiniz. Vaktiniz varsa köy içerisinde bulunan ve içerisinde bir sürü çeşit peynir olan dükkanı gezebilir ve ayrıca çok güzel hediyelik eşyalar satılan mağazaları ziyaret edebilirsiniz. Hediyelikler biraz tuzlu. EUR cinsinden de satıldığı için pahalı gelebilir.



Zaanse Schans'ta yaşayan insanlar elbette var. Biz gittiğimizde hava puslu ve yağmurlu olmasına rağmen orada yaşayanlar koşu ve yürüyüş yapıyordu. Köpeğini gezdirenler, ayak üstü arkadaşları ile sohbet eden yerel halk oldukça fazlaydı. Turistik bir köy ama rahatsız edici türden değil. İnanılmaz da güzel bir doğası olduğu için bayılacağınıza eminim. Güzel bir güneşli havada, her yer yem yeşilken tekrar gitmek lazım. Burası benim aklımda kaldı.




Köyde bir de Hollanda'nın meşhur ahşap Takunyaları. Orjinal olarak hala kullananlar var. Onun dışında hediyelik olarak da farklı boyutlarını alabilirsiniz. Bir de Takunyaların tarihçesini ve çeşitlerini görebileceğiniz müze var.

Nasıl gidilir derseniz;


Tren:  Amsterdam Central Station'dan trene binip, Koog-Zaandijk istasyonunda inmeniz lazım. Bu yolculuk 20 dk. sürüyor. Sonra köye ulaşmak için de bir 15 dk. yürümeniz gerekiyor. Hava güzelse trenle gidin bence ve mutlaka o yollarda yürüyün. Tren bileti de 3-4 EUR arası olması lazım  tek yön.

Otobüs: Yine Central station önündeki otobüs duraklarından 391 numaralı otobüse bindiğinizde 40 dk sonra köy girişinde oluyorsunuz.Bilet fiyatı ise tek yön 5 EUR. Gidiş-dönüş alırsanız 8 EUR'ya geliyor ve Amsterdam'da biletleri şoförlerden alabiliyorsunuz. Biz otobüsle gitmeyi tercih ettik. Zaten hemen hemen aynı zamana denk geliyor varış. Bir de otobüs şoförü gurbetçi bir Türk amca çıktı. Sağolsun bize turizm  rehberliği yaparak yolculuğun keyifli geçmesini sağladı :)

Güzel bir havada seninle yine görüşeceğiz, Zaanse Schans...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna