Bir Sonbahar Senfonisi, Yenice Kent Ormanı



Tam üç yıl önce bir dergi içeriğinde görmüştüm Yenice Ormanlarını. O kadar harika fotoğraflar vardı ki, resmen rüya gibiydi. Sonra oraya nasıl gidilir, oraya nasıl ulaşılabilirim adlı çalışmamı yaparken yeni yeni keşfedilmek üzere olduğunu öğrendim çeşitli bloglardan. Yenice de maalesef üç yıldır özellikle sonbahar mevsiminde gitmek isteyipte gidemediğim bir yer olmuştur. Kısmet bu seneye imiş. Kasım ayında Amsterdam planım olmasının yanında bu ekstra bir gezi oldu benim için. Ama dönüp düşündüğümde ''İyi ki de yapmışım'' diyorum!


Şeker Kanyonu




Yenice Karabük'e bağlı şirin ve minik bir ilçe. Karabük merkezden Yenice yaklaşık 35 Km.Yenice'ye nasıl gidilir derseniz, kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi, otobüs-minibüs vb. ulaşım araçları ile de gidebilirsiniz. Ya da özel rotalı turları takip ederek gelmeniz mümkün. İstanbul'dan sırası ile Bolu, Gerede, Eskipazar ve sonrasında Karabük yolunu takip ederek, Yenice'ye ulaşabilirsiniz. Yenice merkezden de 20 dakikalık bir mesafe ile orman girişindeki Konuk evine ulaşıyorsunuz. Otobüsle gelmek isterseniz direk Karabük'e giden ve Yenice'de duran otobüslere binmeniz gerekiyor. Yenice merkezden ormana geçmek için ulaşım var mı açıkçası bilmiyorum ama Konuk evine telefon açarak sorabilirsiniz. Ya da merkezden birilerine danışabilirsiniz. Mola ile birlikle 5 saat sürdü bizim Yenice'ye ulaşmamız. Ben ise Arnika Tur ile gittim. Çok da iyi yaptım. Bir gün yenice, diğer gün Yedigöller ziyareti yaptık.




Yenice doğa severlerin, kamp sevdalılarının, yürüyüş ve bisiklet tutkunlarının, bitkilere meraklıların gözde yeri son yıllarda. Özellikle bu sene bir çok kitapta/kaynakta adını duyar, fotoğraflarını  görür oldum. Yenice nasıl bir yer derseniz, fotoğraflar eşliğinde size biraz bahsetmek isterim.



Yenice WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından acil korunması gereken 100 sıcak nokta olarak ilan edilmiş bir yer. Karabük Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı sayesinde de 2009 yılında oldukça güzel çalışmalar neticesinde ekolojik turizme kazandırılmış bir yer, Yenice. Şu an İnsanlar tarafından çok keşfedilmemiş o yüzden bakir kalmış. Gerçekten orman, doğa sevdalıları için mükemmel bir keşif noktası İçerisinde günübirlik kısa yürüyüş parkurları olduğu gibi çadır ile konaklaya konaklaya gezeceğiniz ve nereden baksanız 10 gün sürebilecek parkurlar da mevcut. Yani Likya, St. Paul gibi uzun rotalı bir yer sizi bekliyor. Bilmem kaç yıllık olan Anıt Ağaçlar, bin bir türlü bitkiler, yaban hayat, şelaleler, kanyonlar, göletler, dereler size sunulan mükemmel şeylerden sadece aklıma gelenler. Yani esasında açık hava müzesi. Bisiklet rotaları da oldukça güzel. Mevsimin artık kışa yaklaşması nedeni ile tesiste kiralanabilecek bisiklet göremedim. Güzel havalarda ATV de kiralamak mümkün. Arzum sabah çıkıp 1 saatte olsa bisiklet ile ufak bir deneyim yaşamaktı.Bunlar dışında Kanyon'da yüzebilir, yürüyüş yapabilirsiniz. Yamaç paraşütü, rafting diğer yapılabilecek sporlar. Biz yarım gün orada olabildiğimiz için sadece 4 km'lik bir rotayı yürüdük. Ertesi gün ise 1 km'lik bir alanı yürüyüp, fotoğraf çektik. Daha fazla aktivite için İlkbahar'ı bekliyorum artık.






Yolunuz kaybetmemeniz için kırmızı-beyaz çizgileri takip ediniz. (Uluslararası kodu GR Footpath)





Konaklama kısmına gelrisek, Yenice kent Ormanı içerisindeki Konuk Evinde maalesef özel misafirler dışında konaklama seçeneği yok. Ama burada çok güzel yemekler yiyebilir, çay-kahve için uğrayabilirsiniz. Ayrıca bahçesinde bulunan piknik masalarında 10 TL karşılığında aileniz/arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz. Onun dışında çadır güzel bir alternatif. Çünkü çok güzel kamp alanları var.



Yenice ilçesinde de kalabileceğini gibi, son zamanlarda İncebacaklar köyünde aile pansiyonculuğu gelişmekte imiş. Bu da başka bir alternatif olabilir.




Ne zaman gidilir derseniz İlkbahar ve Sonbahar ideal zamanlar. Fotoğraflardan da anlayacağınız üzere bu mevsimlerde tam bir renk cümbüşü oluyor.



Detaylı bilgi için Yenice Kaymakamlığı tarafından hazırlanan  kitaba bu linkten ulaşabilirsiniz.

Yine görüşeceğiz seninle Yenice...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna