Ordu

3 günlük Karadeniz gezisinde 2 günümü Ordu'da geçirdim. Ordu'da gezdiğim yerler  Merkez, Perşembe'ye bağlı Yason Burnu, Ünye ve Perşembe Yaylası oldu. Çok arzu edip, gidemediğim ise 2 tane güzel doğa harikası göl oldu. Oralara maalesef araç olmadan gidilemediği için başka bir zamana ertelemek zorunda kaldım.
Ordu'ya Samsun Havalimanından direkt olarak kara yolu ile ulaşımın olduğunu belirtmiştim. Havalimanından bindiğimiz Servis'ten, Merkez'de inerek bir minibüse atlıyoruz ve otelimizin yolunu tutuyoruz. Saat henüz 11.00. Otelimiz Balıktaşı Otel. Merkeze 20 dk'lık bir yürüme mesafesinde, Karadeniz'in hırçın dalgalarının kıyısında çok temiz ve dinlenebileceğiniz bir Otel. Kişi başı 75 TL'ye kaldık, Oda+Kahvaltı dahil.

Odamıza yerleştikten sonra biraz dinlenerek kahvaltı yapabileceğimiz bir yer bakınalım sonra merkezi gezmeye başlarız dedik. Merkeze kadar sahilden yürüyorken hemen otelin biraz ilerisinde bir restaurant gördük. Adı Aktaşlar. ordu'da baya meşhur. Bir kaç yerde daha tesisleri mevcut. Saat 12.00 olmasına rağmen şansımızı deneyelim belki kahvaltı vardır dedik ve hislerimiz bizi doğru yere götürmüş, herkes kahvaltı ediyordu :) Güzel Karadeniz manzarası eşliğinde mükemmel bir kahvaltı ile kişi başı 22 tl vererek karnımızı doyurduk.



Sonrasında öncelikle gezimize Ordu çarşısından başladık. En sevdiğim şey öncelikle o ilin merkezini, çarşısını görmek, İnsanların günlük yaşamlarını gözlemlemek. Ordu düşündüğümden de gelişmiş bir şehir imiş. Sanırım burada yeni Büyükşehir Belediyesi olmasının rolü de büyük. Yıllarca Rum İmaratorluğunun egemenliği altında kalan bir yer olarak Ordu'da, dönemden kalan  bir kaç tarihi eser mevcut. Merkez'de görülecek şeyler esasında çok az. 1 saatte çarşı dahil merkezi gezebilirsiniz. Eskiden kilise olan ama günümüzde Kültür Merkezi olarak kullanılan Taşbaşı Kültür Merkezi, yine bu yapının bulunduğu yer, eski yerleşim Taşbaşı Mahallesi (buradaki evler ve sokaklar gerçekten çok güzel), Paşoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Eski Pazar Cami ve Osman Paşa Şadırvanı görülecek yerler arasında.



Meşhur Ordu-Boztepe manzarasını da görmeden olmazdı. Boztepe için iki alternatif var. Biri teleferik, diğeri ise karayolu. Teleferik gibi basit ve ucuz bir ulaşım aracı varken karayolu ile Boztepeye çıkmak biraz akılsızca :)


Hatrı sayılır bir teleferik sırası sonrasında gidiş-dönüş toplam 5 TL'ye alacağınız bilet ile teleferik sırası bize geliyor. Aldığınız bileti atmayınız çünkü dönüşte yine aynı bileti kullanacaksınız. Yaklaşık 5 dk'lık bir yolculuk sonrası efsane manzaralara eşliğinde tepeye varıyoruz. Tepede ne var derseniz, manzara için seyir terasları, çay-kahve içeceğiniz, yemek yiyebileceğiniz restaurantlar bulunmakta. Biraz daha yukarılarda ise mesire alanları, piknik yerleri var. Farklı noktalardan fotoğraf çekerek, yorgunluk çayı-kahvesi içtik. Biraz etrafta dolaşarak dönüş yoluna koyulduk. Çünkü o gün de Yason burnunu ziyaret etmek istiyorduk.


Ne yediniz derseniz tabi ki Pide! Ordu'da bir çok noktada  pideci var. ''Meşhur Pideci'' en ünlüsü. Güzel bir pide ve ayranı kişi başı 10 TL'ye yedik. Bunun dışında Ordu'ya has yemekler de var. Bizim tercihimiz pideden yana oldu.


Bunun dışında gece bir Jazz Pub deneyimimiz oldu. Atlıhan Otelinin terasında Cumartesi akşamları canlı müzik varmış. Bir bakalım, neler çalıyorlarmış dedik. Yarım saat kadar izledik ve bize  yetti. Bildiğimiz pop parçalarını kötü bir vokalle Jazz olarak yorumlayan bir grup vardı sahnede. Otelin terası bara çevrilmiş bu arada kitle de genel olarak öğrenci idi.

Yason Burnu


Yason için hemen teleferiğin oralardan minibüs bulduk, Perşembe'ye gidiyordu. Yason'dan da geçiyormuş. 40 dk'lık bir yolculuk sonrası Yason'dayız. Saat olmuş 17.00. Dönüş minibüsünü de sordum son minibüs 1 saat sonra idi. Dedik artık ona yetişiriz. İşte kendi araban olmayınca böyle zorluklar var. Ben de Yason'da günü batırır, 9 gibi döneriz nasılsa minibüs vardır diyordum. İyi ki sormuşum :) Minibüs şoförü bize kartını verdi. Dönüş için mutlaka arayın sonra buradan dönmeniz çok zor olur dedi.




Yason Burnu Eski Ordu-Samsun Karayolu üzerinde Çaytepe sınırları içerisinde olan bir yarımada esasında. Burunun alt tarafında Jason's Church olarak bilinen  1868'de Rumlar ve Gürcüler tarafından inşa edilmiş bir kilise var. Şu an ziyarete açık ama içerisinde bir şey yok. Bir de tam burunda bir Deniz Feneri bulunuyor. Doğa Harikası bu yerde yaz aylarında denize de giriliyor.


Etrafında ufak baraka tarzından bir kafe bulunmakta. Çay-kahve içilebilir ,atıştırmalık bir şeyler yenilebilir. Onun dışında Yason'da hiç bir şey yapmadan saatlerce denize bakarak vakit geçirebilirsiniz. Keşke arabamız olaydı da bir gün batımı  burada izleseydik dedim içimden. Artık başka bir bahara kaldı bu hayalimde :)


Son olarak Ordu ili hakkında geniş bilgiyi; http://www.ordukulturturizm.gov.tr/ adresinden bulabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi