Perşembe Yaylası

Yine bir Pegasus Kampanya sezonunda gidiş-dönüş olarak Samsun'a bilet alıp, 19 Mayıs'ta olacak 3 günlük tatili değerlendireyim demiştim bundan yaklaşık 4 ay önce. Yaptığım araştırmalar sonucunda Ordu ve Samsun'u rahatlıkla 3 gün içerisinde gezebileceğimi gördüm. Ordu bu bağlamda oldukça zengin olduğu için 2 günü Ordu'ya, 1 günü ise Samsun'a ayırmaya karar verdim.


Ordu'ya nasıl ulaştık önce ona açıklık getireyim. Ordu'da şu an havalimanı yok. Çalışmalar ise Deniz üzerinde devam etmekte ve sanırım 1 yıl içerisinde açılması planlanmakta. Ordu bu seneki seçimlerde Büyükşehir Belediyesi olduğu için şehirde turizm açısından epey çalışma var. Sanırım önümüzdeki yıllarda tanıtımı daha iyi boyutlarda yapılacaktır. Çünkü gerçekten doğal güzellikler bakımından oldukça zengin bir şehir Ordu.

Samsun Havalimanı bölgeye en yakın havalimanı. Sonrasında ise Havalimanı içerisinden Ordu'ya otobüs ile devam etmeniz gerekiyor. Havaş'ın Ordu'ya seferi var. 20 TL karşılığında 2 saatte Ordu'da oluyorsunuz. Yol boyunca da Ordu'nun ilçelerinde yolcu indiriyor Havaş. Biz 2 gün boyunca Ordu'yu gezdik ve konaklamamız Ordu'da oldu.

Perşembe diğer adı ile Aybastı yaylasının fotoğraflarını görmüştüm geçen ay bir doğa grubunda. Nerede, nasıl gidilir diye bakarken Ordu'da olduğunu görünce çok sevindim. Hazır Ordu'ya gidecekken burayı da görmeden dönmek olmazdı. Bu yaylaya çıkmamız biraz meşakkatli oldu ama doğa ana sağolsun,  İnsan o güzellik karşısında tüm yorgunluğunu ve çektiği sıkıntıları unutuyor.


Perşembe yaylası, Ordu'nun Aybastı ilçesinde yaklaşık 1700 rakıma sahip, nüfusu oldukça kalabalık bir yayla. Arabanız yok ise ulaşım biraz zor oluyor. Biz Ordu'dan dolmuş ile Fatsa ilçesine geldik. (5 tl, 40dk sürüyor merkezden) Fatsa garajında inip Aybastı ilçesine giden dolmuşlara bindik.  Maalesef bu dolmuşların belli saatleri var ve belli bir sayıda yolcu olmadan kalkmıyor. (10 tl, 1.5 saat sürüyor Aybastı ilçesine ulaşmak) Aybastı Tokat iline oldukça yakın bir konumda. İlçeye geldiğimizde ufak bir merkezi dışında pek bir şey olmadığını gördüm ve direk yaylaya çıkmak için garajdaki şoförlerle konuşmaya başladım. Şanssızdık çünkü günlerden pazar, hava ise kapalı ve saat 13.00'a gelmekteydi. Meğersem ilçedeki İnsanlar yaylaya genellikle Cumartesi sabahın erken saatlerinde çıktıkları için, genelde Cumartesi günü  yaylaya minibüs çalışıyormuş. Bunun haricinde son yıllarda herkesin aracı olduğu için minibüs seferlerinin sayısı da azaltılmış. Pazar günü ise sabah saatlerinde 1-2 minibüs gitmiş. Bu saatten sonra yaylaya minibüs gitmez dediler.


O kadar yolu bu yaylayı görmek için gelmiştik. O yüzden yılmayarak bir taksici ile anlaşalım dedik. Normalde yaylaya giden taksiler de ayrı ve 5 TL'ye götürüyorlarmış yaylaya. Ama biz yaylada bulunan şelaleye ve karga tepesine de gideceğimiz için garajdaki şoför amcanın yardımı ile tanıdık ve bölgeyi bilen bir taksici ile anlaşmaya karar verdik. Pazarlık sonucunda getir-götür ve yaylayı gezdirme dahil 50 TL'ye anlaştık.

İlçeden yaylaya ulaşım yaklaşık 15-20 dk sürüyor araba ile. Perşembe yaylası epey büyük ve geniş bir araziye yayılmış durumda. Yayla esasında Temmuz ayında gerçekleşen festivali ile meşhur. Bu arada bu yaylada ilçedeki İnsanların evleri var. Nisan-Mayıs gibi yaylaya taşınarak Ekim-Kasım aylarına kadar yaylada kalıyorlar. Yayladaki yapılaşmanın da şehirleşmeden pek bir farkı yok. Derme çatma evler, gelişi güzel inşa edilmiş binalar vs. Özgün bir yayla değil ama Menderesleri görmek için ideal.


Çiseli Şelalesi var yaylada. Şelale yolu biraz zor bulunabilecek düzeyde. Belli bir yere kadar yol var sonrasında çimler üzerinden gitmeniz gerekiyor. Derme çatma bir kaç tabela var ama bölgeyi bilen birinin rehberliğinde araba ile gitmekte fayda var. Arabayı da bir tepeye bırakıp aşağı doğru 10 dk kadar yürümek gerekiyor şelaleyi görebilmek için. Fotoğraflardan da anlayacağınız üzere ufak bir şelale.



Havanın kapalı ve soğuk olmasına rağmen mangalcılar iş başında idi:) Ailesi ile, arkadaşları ile gelen ve sofralarını kuran İnsanlar oldukça fazlaydı. Ayrıca yaylada yapay bir de göl var. Bu gölde İnsanlar balık tutuyor. Motorcu gençler de yaylada yarış gösterileri yapıyorlar.


Yaylaya tepeden bakmak istiyorsanız Karga tepesine çıkmak gerekiyor. Yürüyerek çıkılabilir ama biraz zaman alacaktır. Bunun dışında yaylaya çıkarken 2 tane de mesire alanı var. İçerisinde  tesisler mevcut. Yaylanın kuzu eti meşhurmuş. Kilosu sanırım 40-50 TL civarlarında dediler. Maalesef zamanımız olmadığı daha doğrusu taksici ile saatlik anlaştığımız için bir yerde durup bir şeyler yiyemedik.


Bir de Kümbet olarak bilinen bir türbe var yaylada. İnsanlar türbe etrafında dönüp dua ediyorlardı biz gittiğimizde. Kümbet'in hemen yanında ise sonradan inşa edilmiş ufak bir cami var.


Bunlar dışında tavsiye edebileceğim kalabalık iseniz araba kiralamanız. Minibüsle de gidilebiliyor ama yayla içerisinde bir yerden bir yere gitmekte de zorlanırsınız. Yaylanın yolu asfalt fakat kavisli. Yaylaya çıkarken yol bakımından sürüşte sıkıntı çekmezsiniz. Sadece dikkatli sürmekte fayda var.

Son olarak güzel bir havada gitseydik daha güzel fotoğraflar çekebilirdim sanırım, yayla olayı maalesef biraz şans işi. Yine de görmeye değerdi :)

Yorumlar

  1. Güneşli bir güne denk gelseydiniz daha da memnun kalabilirdiniz ama yayla ve karadeniz olunca normal yani.Bir aybastılı olarak azminize hayran kaldım, arkadaşlarımdan yaylayı gezmek isteyenler oluyor ama sizinde değindiğiniz gibi ulaşım şahsi araban yoksa sorun. Siz bıkmadan, yılmadan ulaşmıssınız ve gezmişsiniz. Yaylaya giderken kent ormanı ve kabaktepeye uğrabilirdiniz, bence şelaleden daha güzel yerlerdir. Birde küçükte olsa Kadir İnanır Sevgi Ormanı var onu görmemişsiniz sanırım, Kadir İnanır çocukken gelirmiş yaylaya.(reklam olsun:) Kısa zaman dilimindeki izlenimleriniz çok doğru ve yerinde, eksiği çok(ağaçlandırma yapılmıyo veya çok az yapılıyor, şenliklerden sonra etraf çöp yığını mendereslerde dahil, gelişi güzel yol açılıyor, doğaya özgü evler yerine beton evler gibi gibi daha bir çok...) ama yinede güzeldir perşembe yaylası ve Ordu...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Kadir İnanır'ın Perşembeli olduğunu duydum ve hatıra ormanını da gördüm ama bahsetmek aklıma gelmedi açıkçası benim için çok önemli bir bilgi değil :) kent ormanı ve kabaktepeyi gördüm taksici abi sağolsun her şeyi gösterdi. Doğaya özgü evler olmadığını belirttim zaten :) Teşekkürler yorumlarınız için.




    YanıtlaSil
  3. Menderesler ve yayla çiçekleri ne güzel görünüyor. Türkiye'nin Yaylaları diye bir kitap bekliyoruz artık senden :)

    YanıtlaSil
  4. Ordu İli Aybastı İlçesi Perşembe Yaylası
    Perşembe Yaylası'nın tüm güzelliklerini paylaşmış olduğum videolar'da izleyebilirsiniz .

    https://www.youtube.com/c/AybastıPerşembeYaylası

    YanıtlaSil
  5. Merhaba bizde buraya gezi yapmayı düşünüyoruz ama özel arabamız yok acaba dolmuş tarzı toplu taşıma aracı var midir bilginiz var mıdır?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi