Dara Harabeleri

Geçtiğimiz sene yaptığım Mardin-Midyat-Hasankey-Diyarbakır'ı kapsayan mini Güney Doğu gezimde, Dara Harabelerini de gezme fırsatı yakalamıştım.


Dara, Mardin merkezden yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan, Mardin-Nusaybin yolu üzerinde, Oğuz Köyü sınırları içerisinde bulunan tarihi bir antik kent. Eski Mezopotamya'da önemli bir yere sahipken, günümüzde ufak bir yerleşim alanı gibi görünmektedir. Tarihine bakacak olursak Dara Kenti, kesin olarak yapım tarihi bilinmemekle birlikte, İran hükümdarı Darayuvası tarafından kurulmuş, savaşlarla birlikte Romalılar, Emeviler, Abbasiler ve son olarak Türklerin eline geçmiştir.


Dara'da bulunan kent kalıntıları yaklaşık 10 km'lik bir alana yayılmış. Kayalar içerisinde oyulmuş mağaraları, günümüze kadar gelen taş kesitleri ve kayamezarları göreceksiniz. Ayrıca bölgede yapılan kazı çalışmalarında çıkan tarihi eserler Mardin müzesinde sergilenmekte imiş. Benim görme fırsatım olmadı maalesef.

Girişte sizi bilgilendirici tabelalar da beklemekte. En azından bir fikir edinebilirsiniz kenti ziyaret etmeden önce. Ama bölge girişinde daha bilgilendirici broşürler olmalı diye düşünüyorum. Bu arada Dara 2012 yılında ziyarete açılmıştı. Yapılan kazı çalışmalarında Hz. İsa döneminden kaldığı varsayılan toplu mezarlar bulunmuş, Zeugma'dan sonra en büyük ve önemli ikinci mozaik kalıntıları yine bu bölgede keşfedilmiş.


Bölgeyi tam anlamı ile detaylı gezemiyorsunuz. Çünkü sadece girişte sağdaki mağara evler dışında her yere eserlere zarar verilmesin diye çit çekilmiş. Bir de unutmadan sol tarafta 2 dk'lık yürüme mesafesindeki zindanları (su sarnıcı olarak da geçiyor) ziyaret etmenizi öneririm. İnanılmaz ürkünç ve bir o kadar da ilginç bir yer :)



Dara'ya sanırım otobüs vb. bir şey ile ulaşım yok. Yine Mardin merkezde nasıl giderimi sormak, belki bir yere kadar otobüs sonrasında taksi ile gelmek lazım. Giriş 5 TL idi yanlış hatırlamıyorsam ama müze kart geçerli. Dara girişinde sizi hemen ufak çocuk rehberler karşılıyor. Bahar'da gitmişseniz papatyalardan yaptıkları taçları size satmaya çalışıyorlar. Ne yapsınlar onlar da harçlıklarını bu şekilde çıkarmaya çalışıyorlar :)

Dara girişinde turistler için yapılmış bir kafe var. Burada güzel bir köpüklü ayran içmenizi tavsiye ediyorum. Efsane bir şeydi!


Son olarak yine tarih açısından önemli olan bir yere yeterince önem verilmediğini görüyorum. Çok araştırmacı bir kişiyseniz, merak edip bulur gidersiniz. Ama Mardin'e turistik amaçlı gelen çoğu kişinin burayı bilmediğini düşünüyorum. Turizm Bakanlığı ülkemizi tanıtmada oldukça sıkıntılı maalesef.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna