Peygamberler Şehri, Şanlıurfa

Cumartesi günü Halfeti ve Birecik dönüşü Şanlıurfa Merkez'deyiz. Saat 17.00 suları.Yağmur yağıyor, ara ara duruyor, sonra tekrar yağmaya başlıyor. Ezan seslerini dört bir taraftan duyuyoruz.Çünkü Urfa merkezde sayamayacağınız kadar Cami bulunmakta.Belediye çok güzel düzenlemiş etrafı.Camiler çok güzel avlulara, parklara, bahçelere açılıyor. İnsanlar telaşta, namaza yetişmek için koşturuyor.Bir yandan da gece Urfa'yı gezmeye çalışanlar var.Yapılan ışıklandırmalarla gerçekten gecenin bu şehre çok yakıştığını söyleyebilirim. Hobileriniz arasında fotoğraf çekmek varsa emin olun gece Urfa'da mükemmel kareler yakalayabilirsiniz.


Biz de birbirine yakın olan camileri, türbeleri ve de Balıklıgöl'ü gezmeye koyulduk. Cami içlerine pek giremedim bu gezide çünkü ne zaman gitsem namaz saati olduğu için cemaat vardı içeride. Kadınlar için de ayrı bölmeler var her camide fakat özelliği olmayan, sonradan sadece kadınlar için yapılmış, girişleri de farklı olan bölmelerdi buralar.Esas cemaatin olduğu tarafa gitmek istedim ama namaz saatleri olduğu için bu pek mümkün olmadı. Artık bir daha fırsatım olursa sadece cami içlerini gezmek için namaz saatleri dışında giderim.





Merkezi yürüyerek gezmek mümkün.Yolunuz üzerindeki mekanlar zaten belli.Elinizde bir harita olmadan bile gezebilirsiniz.Yönlendirmeler, tabelalar mevcut.Şöyle gezilecek yerleri kısaca toplayabiliriz;


Urfa Kalesi; Epey heybetli, yukarıya doğru çıkarken kademe kademe şehri gözlemleyin, inanılmaz bir manzaraya sahip burası. Mancınık olarak tabir edilen iki sütunun oraya geldiğinizde ise manzaranın tadını çıkarın. Hz. İbrahim'in Nemrut tarafından bu tepeden ateşe atıldığı öne sürülen bir efsane.Günümüze kale içinde pek bir şey kalmamış. Yer yer Romalılardan kalan kalıntılar var.Bu arada Kaleye merdivenler sayesinde çıkıyorsunuz, takribi 10 dk sürüyor. Giriş ise 3 TL. Dönüşü yani inişi tüneller vasıtası ile kale içinden yapabiliyorsunuz ama biz gittiğimizde bu kısım tadilatta olduğu için kapalıydı.



Balıklı göl; Urfa denilince akla gelen ilk yer bu göl. Gece görmenizi tavsiye ederim. Işıklandırma nedeni ile enfes bir manzarası var.Balıklar yöre halkı tarafından kutsal sayıldığı için avlanmıyor, yenmiyor. Tam tersi göl ile bütünleştikleri için besleniyor ve korunuyorlar. Gölün kenarında yem satanlar var. Balıklara yem atarak bir anda balıkları öbek öbek bir bölgeye toplayabilirsiniz :) Gölün çevresinde bir kaç tane turistik şal vb. şeyler satan dükkanlar var. Hatta bu dükkanlardan en başta olanın içinde gölün bir kısmı var.İçinde de hatırı  sayılır miktarda balık :)

Aynzeliha gölü; Bu da hemen Balıklıgöl'ün yanında bulunan ama etrafındaki kafeler, çay bahçeleri nedeni ile pek de farkına varılmayan, sanki Balıklı göl'ün bir uzantısıymış gibi görünen yer.Bu arada etraf hep park, yeşillik. İnsanlar buralarda oturup piknik de yapıyorlar.Zaten Urfa'da çok karşılaştım bu manzara ile.

Halil-ül Rahman Camii; Gölün güneybatısında Medrese, Mezarlık ve de Hz. İbrahim'in ateşe atıldığında  düştüğü makam olarak bilinen külliyeden oluşmaktadır.



Rızvaniye Camii; Balıklıgöl ile bütünleşmiş olan cami.Göl boyunca uzanıyor.Ayrıca uzantısında Rızvaniye Medresesini göreceksiniz.


Hz. İbrahim'in  Mağarası; Mevlid-i Halil Cami yanında bulunan ve Hz. İbrahim'in burada doğduğu varsayılan mağaradır.Mağara içine doğru girdiğinizde mağaranın bir kısmında namaz kılınabildiğini, diğer kısmının ise camekan ile kapatıldığını ve İnsanların bu camekana bakarak dua ettiğini göreceksiniz.Şifalı olarak varsayılan su kaynağı var mağarada.Ben tatmadım ama çok ilginç görünüyordu.


Mevlid-i Halil Cami; Merkezde zaten hemen dikkatinizi çekecek cami.Çok büyük, ve çok geniş bir cami.Avlusu da öyle.Ama maalesef yatsı namazı nedeni ile içini gezemedim.

Fırfırlı Cami; Esasında eskiden On İki Havari Kilisesi olarak bilinen bir kilisedir.1950'li yıllarda camiye çevrilmiş ve yapım yılı esas olarak bilinmemektedir.Bu merkezden biraz farklı bir noktada.

Ulu Cami;Türkiye'de her ilde bir Ulu cami mutlaka vardır. Urfa'daki de köklü camilerden birisi.Yapım yılı bilinmiyormuş.


Eyyüp Peygamber Mağarası ve Kuyusu; Hz. Eyyüp sabır peygamberi olarak biliniyor. Yıllarca çeşitli hastalıklarla buradaki mağarada boğuştuğu rivayet ediliyor.Avluda büyük bir cami, sabır makamı, kuyusu bulunmakta. Gittiğimiz gün o kadar kalabalıktı ki mağaraya inmek için sıra bekledik.


Çarşıları, Hanları, eski şehir dediğimiz sokakları gezebilirsiniz camiler sonrasında.Gezerken Urfa hakkında, peygamberler hakkında çok ilginç rivayetler duyacaksınız.Urfa'nın geçmişini okuyarak gitmiştim.O kadar uygarlık geçmiş ki buradan herkesten, her dönemden izler kalmış bu şehirde. Mistiklik her yerinde var. Şehir merkezinin düzenini çok beğendim.Eski evler, taş binalar, yapılar çok cezbedici. Bir kaç sokak ötesinde ise İnsanların yaşadıkları kırık, dökük, çok eski evleri görmeniz mümkün.Bir sokak düğününe denk geldik mesela ama maalesef arabadaydık.Bir fotoğraf grubu ile gelseydim, eminim daha güzel kareler yakalardım.


Şehir merkezini 2 saat gibi kısa bir sürede gezebilirsiniz. Detaylı gezeceğim, fotoğraf çekeceğim derseniz bu süre biraz uzar tabi.

Yemek olarak Urfa'da kebap ve ciğer meşhur.Etin yanı sıra sebze yemekleri, çorbaları da meşhur. Yemek yiyebileceğiniz konaklar var.Fiyatlar biraz buralarda pahalı. Kişi başı 20-30 tl civarında ödeyebilirsiniz. Ama dışarıda, esnafta yemek yerseniz daha düşük rakamlarla karşılaşırsınız. Ben ciğer sevmediğim için bir gün kebap, bir gün de ekşili dolma yedim.Kebabı Birecik'te yedik ve sudan ucuzdu.O kısımdan Birecik ile alakalı yazı yazdığım zaman bahsedeceğim.


Hah bir de Urfa'ya gelmişken yapmadan dönülmeyecek şeylerden birisi Sıra Gecesi! Urfa'lı arkadaşın yardımı ile Çardaklı Köşk Konuk Evinde sıra gecesine katıldık.Yemekli isterseniz 45 TL, yemeksiz ise 30 TL. Yemeksizde Çay, Mırra, Çiğ köfte, Meyve, Tatlı var. 19.30 sularında başlıyor 22.00 civarında bitiyor.Dilerseniz, kalabalıksanız grubunuza özel de sıra gecesi yapılıyor. Ya da karma olan, rezervasyonla  alınan odalar oluyor. Açıkçası ben bu kadar eğleneceğimi düşünmemiştim. Müzisyenler çok iyiydi, bizim bulunduğumuz toplulukta kalabalık gelen çok vardı.Kendi aralarında kalkıp oynadılar, halaylar çektiler.Ben biraz ortamı yabancıladım.Eğer biz de mesela 7 kişi ile tam takım gelmiş olsaydık, kalkıp oynayabilirdim:) Sözün kısası sıra gecesine mutlaka katılın!



Merkez bu kadar. Çok rahat yarım günde gezebileceğiniz bir yer Urfa merkez. Ara vermeden diğer yerleri de yazsam iyi olacak :)

Yorumlar

  1. Urfaya gittiğimizde şıllık tatlısını da unutmayalım :) Bu arada blog çok güzelmiş, soru şehri'ne katılsan ya sen :]

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Onu da yedim elbette:) Fena değildi. Çok teşekküler. Soru şehir nedir desem?

    YanıtlaSil
  3. Taşıyla toprağıyla mübarek bir şehir mutlaka göreceğim inş

    YanıtlaSil
  4. Urfa Kalesi, günümüzde harap halde bulunsa da Şanlıurfa manzarası için gidip görülebilecek bir yerdir. Zaten Balıklıgöl'ün hemen yanında yer alır. Yazınız için teşekkürler, iyi bloglar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna