Midyat'a Doğru

Midyat yolları

Hasankeyf sonrasında sıradaki yolculuğumuz Midyat'a olacaktı.Önceden de belirttiğim gibi çok rahatlıkla Hasankeyf ve Midyat'ı aynı güne sığdırabilirsiniz.

İlk olarak Midyat il sınırları içerisinde bulunan fakat biraz Midyat merkezinden uzak, Süryani alemi için önemli bir yeri olan Mor Gabriel (Deyrulumur) Kilisesine ziyaretimizi gerçekleştirecektik. Mardin'li arkadaşlarımızın yol bilgilerine güvenerek araba ile kiliseye ulaştık.Arabasız biraz zor bu kiliseye ulaşmak.Ama size en basit yöntemini söyleyeyim. Hasankeyf'ten Midyat'a otobüslerle ulaşmanız mümkün.Takriben 30-40 dk sürüyor yolculuk. Midyat'a da geldiğiniz zaman bir taksici ile anlaşırsanız, sizi kiliseye uygun bir fiyata götürebilir.Bir de kalabalık bir grupsanız eğer, maliyet daha da düşecektir.Yanlış hatırlamıyorsam Midyat merkez'den de 20-30 dk kadar bir yolculuk sürüyor burası için.(Yaklaşık 20 km) Yollara biraz dikkatli bakarsanız, tabelaları da takip ederek, manastırı bulmanız mümkün.Mor Gabriel Kilisesi'nden biraz bahsedelim.Orjinal adı Deyrulumur. Dünya'nın ayakta duran en eski Manastırı olması, Süryaniler tarafından ''İkinci Kudüs'' olarak ilan edilmesi, bu kutsal mekanın ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlatmaya yetiyor.



Kilise çok geniş bir ormanlık alan içerisinde kurulmuş.Girişte sizi güvenlik karşılıyor ve arabanız ile sur kapısından girerek, manastırın avlusuna kadar gitmeniz mümkün. Herhangi bir ücret, kart vs. talep edilmiyor.Ücretsiz olarak, Süryani genç rehberler eşliğinde, Manastır'ı ziyarete gelenler gezdiriliyor.


Grup şeklinde gezdirildiği için kapıda biraz bekleyebilirsiniz. Manastırdaki yaklaşık 10 dakikalık geziden sonra biraz etrafta dolaşarak fotoğraf çekebiliyorsunuz.Şansıma ben gittiğimde hava çok güzeldi. Güzel kareler yakaladım. manastırın o görkemli görünümünü de fotoğrafladıktan sonra Midyat merkeze doğru yol aldık.



Midyat Merkez'deyiz. Nereden başlayalım derseniz, öncelikle bir dönem özellikle güneydoğu dizileri meşhurken bir çok diziye ev sahipliği yapan, Devlet Konuk Evi olarak bilinen fakat halkın ''Sıla'' dizisi ile tanıdığı yer ile başlayabilirsiniz. Girişi 1 TL. Biz gittiğimizde farklı tur acenteleri, çevre illerden gelen gruplar nedeni ile inanılmaz kalabalıktı. Metrekare başına 100 insan düşüyordu.Bırakın fotoğraf çekmeyi, şöyle rahat rahat manzaranın tadını bile alamadım.Herkes sıra ile tek tek her köşede fotoğraf çektiriyordu.Vallahi bir an önce çıkmak istedim konaktan.O yüzden odalara şöyle bir göz gezdirdim ve teras olarak adlandırabileceğim, Midyat manzarasını gören açık alanda durmayı tercih ettim.


Konuk evinden sonra biraz Midyat sokaklarında turladık ve tabii ki yemek yememiz gerekiyordu.Sabah 8'de bir pohaça yemişim ve saat olmuş 16.00. Doğal olarak bünyenin enerjiye ihtiyacı var. Bir kaç esnafa danıştık ve Çağdaş Et Lokantası adlı mekanın tavsiye edilmesi ile soluğu burada aldık. Ve evet karşımda bir esnaf lokantası, kesinlikle mükemmel olacağını biliyordum.Garsonun önerisi ile yaprak döner yedik ve gerçekten mükemmeldi.Ekşi, yayık ayranı da içtim ki öf içim açıldı vallahi.Ayrıca Midyat yöresel yemekleri de vardı mekanda ama söz konusu et olunca sulu yemek beni cezbetmiyor.


Midyat ufak bir şehir.Toplasanız 1 saatte gezip, bitirebileceğiniz bir yer.Mor Gabriel dışında hemen merkezde 3-4 kilise daha mevcut. Hepsi aynı dönemde yapıldığı için bana kalırsa hepsini gezmeye gerek yoktu. En önemlisine gitmiştik nasılsa. Midyat merkezde bulunan telkari gümüş ve altın dükkanlarını gezebilir, meşhur Süryani Şarabı satılan Şarap dükkanlarından içki satın alabilirsiniz.Onun dışında başka da bir şey yoktu açıkçası.

Yorucu bir gün bitmişti ve akşam kalacağımız eve, yani Mardin'e doğru çoktan yola koyulmuştuk.



Yorumlar

  1. Verdiğiniz bilgiler kapsamlı ve yararlı oldu. Ben başkaları ile paylaşmak makale zorunda kalacak.
    Viyana Grup Turu Acentaları

    YanıtlaSil
  2. https://youtu.be/ZduMl3vze3o midyat gezi videomuzu izlemek için linki tıklayınız

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna