Ayazin Köyü (Metropolis)

Afyonkarahisar gezimizde diğer durağımız Ayazin Köyü oldu.Öncesinde bir arkadaşım bu bölgeye gitmişti ve yaptığı yorumlar neticesinde bu köyü merak ettiğimi söyleyebilirim.


Bu köyün özelliği Frigler döneminden itibaren günümüze kadar yerleşim yeri olarak kullanılıyor olması.Bizanslılar ve Romalılar döneminde, bölgenin yerleşime uygun olması nedeni ile kayalar oyularak, aile ve tek kişilik mezar odaları haline dönüştürülmüş, kiliseler yapılmış ve yine kayalara haneler yapılarak yerleşik hayata geçilmiştir.

Köyü gezmeye başladık.İnsanlar ''Hoş geldiniz'' edaları ile hemen çevremizi sardılar. Afyonkarahisar gezimizboyunca insanlara hayran olduğumu söyleyebilirim.Herkes misafirperver, güler yüzlü, hemen hal hatır sormaya başlıyorlar.Çocuklar ise ilk etapta çekingen davranıp, daha sonra sorduğumuz sorulara cevap vermeye ve bizlere poz vermeye başladılar :) Şöyle köyü gezmeye ve eski evleri gözlemleye başladık.Hepsi orjinal hali ile yıllara meydan okurcasına dimdik ayakta duruyor.Ve bu evlerde hala insanlar yaşıyor.Bazı evler terkedilmiş olsa da köy epey kalabalık sayılır.
Köy antik bir vadinin içerisinde bulunduğu için görülmesi gereken bir yer.Her evin hemen hemen yanında bir Frig kalıntısı bulunuyor.Biraz daha yukarılara gidecek olursanız, kaya mezarları ile yan yana olduklarını göreceksiniz.



Kaya mezarlarının hemen önünde ise köyün mezarlığı bulunuyor.Mezar taşlarına özellikle dikkat etmelisiniz.İbretlik yazılar yer alıyor.Bu hayata ve özellikle ahiret hayatına karşı yazılmış bir çok sözü mezar taşlarında görebilirsiniz.İnsan durup bir düşünüyor o yazıları gördüğü zaman.


Ayrıca bölgede Avdalaz Kalesi bulunuyor.Ama biz buraya zamanımız olmadığı için gidemedik.Yürüyerek çıkayım derseniz, epey bir yolu var şimdiden uyarayım.

Bu köyde halk geçimini hayvancılık ve tarım ile karşılıyor.Bu  arada halk ile sohbet etmek isterseniz, sizleri evlerine davet edebiliyorlar. Yolda görseler dahi sürekli de ikramlarda bulunuyorlar.Anlatacakları çok şeyleri var. Dinlemeyi seven biriyseniz, çok ilginç hikayeler, yaşanmışlıklar dinleyeceksiniz.Benden söylemesi  :)

Günübirlik olarak Afyonkarahisar'dan bu köye ulaşabilirsiniz.Takriben merkez ile arası 60-90 dk arası sürüyor.
İyi Gezmeler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna