Afyonkarahisar Frig Vadisi

Günübirlik yaptığımız Afyonkarahisar gezimizin ilk durağı Göynüş Vadisi başlangıcı ile birlikte, Afyonkarahisar  il sınırları içerisinde yer alan Frig Vadileri oldu.

İstanbul'dan gece 23.00 gibi yola çıkarak yine sabaha karşı 04.30 sularında İhsaniye'ye vardık.Yolculuk çok rahat geçti.Ben en az 6-7 saat süreceğini umuyordum ki sadece yarım saat mola vererek 4,30 saatte İhsaniye'ye varmış olduk.Afyon-İhsaniye arası yaklaşık 1 saat sürüyor.



Tabii ki en güzel plan sabahın ilk saatlerini Frig vadilerinde ve köylerde geçirmek, daha sonra öğle yemeği niyeti ile Afyonkarahisar merkezine yönelmekti.

Şansımıza hava kapalıydı, fotoğraf adına çok da güzel bir şey çıkmayacağını anlamam çok uzun sürmedi.En azından bölgeyi  görmüş oluruz deyip, kah otobüsle kah yürüyerek Aslantaş ve Yılantaş mevkiine doğru yol aldık.


Frig vadileri deyince aklınıza bir günde gezebileceğiniz bir alan gelmesin. Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya ilçelerine yayılmış koskocaman bir alandan bahsediyoruz burada.Hakkıyla gezmeniz 3 koca günü bulabilir.Aralardaki mesafeleri de düşünürsek 4 gün yapabiliriz bu geziyi.


Bizim gezdiğimiz alan Kayıhan Kasabası Göynüş Vadisi Ören Yeri idi. Bölgeden bahsedecek olursak Dünya'da başka eşine rastlanmayacak kaya anıtlarını yapan Frigliler döneminden kalan ve sonrasında Bizans ve Roma dönemlerinde bu topraklarda yaşamış olan İnsanlar tarafından kayaların oyulması ile günümüze ulaşan kalıntılar, kaya mezarları bu bölgede görmek ve fotoğraflamak mümkün.Turizm açısından henüz çok yatırım yapılmamış olmasına rağmen yine de turist çeken bir bölge.Gerekli tabelaların ve bilgilendirmelerin yetersiz olması nedeni ile bölgede kaybolabilirsiniz, dikkat ediniz.


Bölgede görülecek yapıtlar Aslantaş ve Yılantaş'tır. Aslantş'ın M.Ö. 7. yy.'da yapıldığı sanılmakta ve dönemin krallarından birinin mezarı olduğu söylenmektedir.


Yılantaş ise fotoğrafta göreceğiniz üzere aslında parçalandıktan sonra geriye kalan kabartma bir yapıt olarak görülüyor.Bu eserin de zamanında Aslantaş gibi görkemli bir anıt olduğu düşünülüyor.

Güzel bir havada, uçsuz bucaksız uzanan vadiyi sindire sindire gezmek, görmek gerekiyor.Ha bazıları için ''Kaya'dan başka bir şey yok ki burada'' şeklinde yorumlanabilir.Tarihe meraklıysanız, bu bölgeyi gezmenizi öneririm.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna