Rüstem Paşa Camii

İstanbul'da yaşıyoruz.Etrafımızda o kadar güzellikler varken bu güzellikleri farketmemiz bazen çok zor oluyor.Belki de bu şehrin karmaşasına o kadar kaptırmışız ki kendimizi, her gün yürüdüğümüz, gördüğümüz yerlerde olup bitenden bir haberiz.

Rüstem Paşa Camii'ni arkadaşım Volkan sayesinde duydum.Bayadır planladığımız ve nihayet ilk rotayı yaptığımız ''İstanbul gezisi'' sırasında rotamızda yer alıyordu bu camii. Bu arada ufak bir not; İstanbul'u gezmek isteyenler için mükemmel hazırlanmış rotaları Walking Istanbul 'dan bulabilirsiniz.Biz buradaki rotalara sadık kalarak İstanbul'u yeniden keşfetmeyi planlıyoruz.


Rüstem Paşa Camii esasında Eminönü'nde, hemen Mısır çarşısının ana kapısının sağ çaprazında kalan bölgede.Tahtakale girişine de epey yakın.Kime sorsanız, gösterir. Camii girişi dükkanlar arasında kaybolduğu için defalarca önünden geçmiş olabilirsiniz, bir daha ki sefere dikkat edin, göreceksiniz :)

Öncelikle Camii girişinde sizi 3 kattan oluşan merdivenler karşılıyor. İlk etapta minareye çıkıyormuş hissi veriyor.Sonra kocaman bir avlu sizi karşılıyor.Çinilerle bezeli girişler ve sonrasında Tahtakale'nin kalabalığından ve gürültüsünden bir anda arınıyorsunuz.Biraz Camii'nin tarihçesinden bahsedelim.


Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan ile evli olan ve aynı zamanda Padişah'ın Sadrazam'ı olan Damat Rüstem Paşa için  1561 yılında Mimar Sinan'a yaptırılmış bu Camii.Camii yapılmadan önce Halil Efendi Mescidi olan bu yer, konumundan ötürü çukurda kaldığı için Mimar Sinan tarafından yapılandırılarak alt taraflar dükkan olarak yeniden inşaa edilmiş, Camii ise dükkanların üstüne yapılmış.

Camii'nin içine girdiğinizde dikkatinizi çekecek ilk şey çiniler olacaktır.Kaynaklarda belirtildiği gibi dönemin en süslü camiilerinden biriymiş.Yapı dikdörtgen şekilde ve sağ ve sol olarak iki çıkışı bulunuyor.Çiniler ise İznik çinilerinin en güzel örneklerini temsil ediyor.Lale motifli çiniler, duvarları tamamı ile kaplamış.Masmavi görüntü içerisinde camiyi doyasıya izleyebilirsiniz.

Kendi adıma çok güzel bir keşif oldu bu yapı.Yanımızdaki güzellikleri görmeden, keşfetmeden göçüp gitmeyelim :(

Yorumlar

  1. Gayet güzel bir anlatım olmuş hocam elnize sağlık. Her gün önünden geçerdim bir gün gitmek nasip olmamıştı. Artık gittim gördüm diyebiliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Benim favori yapılarımdan biridir. Önünden geçtikçe uğrarım.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi