Batum Günlüğü

Batum'u son yıllarda çok duymuşsunuzdur.Karadeniz'e en yakın şehir olarak bilinen bu Gürcü kentine, son yıllarda vizelerin ve de pasaportların karşılıklı kaldırılması sonucu ziyaret ve de ticaret bir hayli artmış.Trabzon/Rize/Artvin'den tur şirketleri günübirlik turlar düzenliyor, İnsanlar arabalarına atlayıp Sarp sınır kapısından geçerek Batum'a gidiyorlar.


Batum deniz kıyısında olduğu için tam bir tatil şehri.Gürcistan'ın değişen yüzünü tam anlamı ile ifade ediyor.Liman kenti olmasının da avantajlarını yaşıyor Batum. Hem ticaret yapılıyor hem de cruise gemilerinin birer durak noktası olması nedeni ile yabancı turistlerin de son yıllarda göz bebeği olmuş.


Batum'a geldiğinizde sizi gökdelenler, casino otelleri, yeni yapılan ve inşaat halinde olan bir sürü yapı karşılayacak.Dediğim gibi son yıllarda gözde bir şehir havasına büründüğü için özellikle türk yatırımcılar bu fırsattan istifade edip bir çok yeri parsellemişler.Tüm bildiğimiz zincir oteller Batum'a birer otel dikme gayretinde gördüğüm kadarı ile.İş merkezleri de bir hayli revaçta.Binaları incelediğinizde her biri Fransız veya İtalyan mimarisini andırıyor.Gökdelenler ve oteller ise klasik bildiğimiz çok katlı ve full camlı olarak inşaa ediliyor.



Batum'da da eski ve yeni yaşam bir arada.Merkez kısmını, Liman ve denize girilen sahil kısmı arasındaki sokakları, mahalleleri gezdiğiniz  zaman birbirinden farklı tablolarla karşılaşmanız olası.

Batum'da görülecek neler var derseniz, şöyle sıralayabiliriz;

1-Bir adet çok da eski bir tarihe ve mimariye sahip olmayan Batum Orta Camii bulunuyor.Kapısı ve bir de içindeki mihrabı çok güzel.Onun dışında bir mimariye sahip değil.

2-Batum sahil şeridi.Burada çeşitli kafeler, beach clublar, denize girilecek bir sürü yan yana yer, ufak park ve bahçeler bulunuyor.Bu arada sahil şeridini gezerken etrafınızda bir sürü de heykel göreceksiniz.Tiflis'te de durum böyleydi.Hala sanata değer veren bir Ülke.

3-Akşamları sahil şeridinin sonuna doğru yapay gölde ışık gösterisi yapılıyor.Sanırım Dünya'nın bir çok ülkesinde, özellikle Dubai şehrinde yapılan bu gösterilerin bir örneği diyebiliriz.Halk arasında da epey revaçta bu gösteri.Herkes parkın banklarına kurulup bu gösteriyi izliyor.


4-Tavsiyem Batum'daki turist danışma noktasına uğramanız, bir şehir haritası ve aylık çıkarılan Batum etkinlik bildirisi almanız.Böylece bir çok kültür etkinliğine de katılmış olursunuz gezinizin yanı sıra.


5-Batum'un içerisinde bir adet kilise gördüm.Fakat kaç gündür kilise gezdiğimiz için açıkçası girip de bakmadım içine.

6-Batum, Tiflis'e nazaran daha pahalı bir yer.Turistik açıdan potansiyeli yüksek olduğu için bu durumu kullanmışlar.

7-Batum'da meşhur bir Botanik bahçe var.Dünya'nın ikinci en büyük Botanik Bahçesi olarak geçiyor.Şehir merkezine 15-20 dk'lık bir mesafede.Taksi ile buraya ulaşabilirsiniz çok fazla tutmaz.Fakat minibüs veya otobüste gidiyordur.Merkez'de bir sorun derim.




Burası da gözde bir mekan.Denize çok yakın bir mesafede olan bu parkı, yaklaşık 1,5 saatte inceleye inceleye gezmeniz mümkün.Ben Temmuz ayında gittiğim için çiçek adına bir şey yoktu.Birbirinden farklı Ağaç türleri var bu bahçede.Hem Kafkaslara özgü ağaç türleri, hem de Uzakdoğu, Güne Amerika, Yeni Zelanda gibi ülkelere de ait ağaç türleri görmek mümkün.Eğer çok fazla ilgili değilseniz, yarım saatte bile gezilebilecek bir yer.Bahar aylarında giderseniz eminim çok da güzel ve rengarenk bir gezi olur. Hemen aşağısı deniz olduğu için bu bölgede denize de girebilirsiniz.Botanik bahçesinin girişi 6 Lari.(Hemen hemen 7 TL ediyor.)


8-Şehirde çok fazla türkle karşılaşmak mümkün.Dediğim gibi yeni gelişen bir yer olduğu için bir çok Türk firma burada ticaret yapıyor.Günübirlik gelen Türk turist sayısı da bir hayli fazla.Özellikle hafta sonu.


9-Şehir merkezini gezdikten sonra biz biraz sıkıldığımız ve farklı yerler görmek istememiz sonucu taksiye atladık ve biraz şehir merkezi dışına getirmesini söyledik bizi.Bu arada türkçe bilen bir taksici bulun.Yoksa anlaşması gerçekten çok zor.Bizi adınızı bilmediğimiz ama asıl Batum halkının kaldığı bölgelere götürdü.Sefalet ile yine karşılaştık burada.Tek başına gitmeye cesaret edemeyeceğiniz yerler gibi duruyor biraz.Hem ürkütücü hem de üzücü manzaralarla karşılaşmak mümkün.


Velhasıl Karadeniz'e kadar gitmişken bir gününüzü ayırabilirseniz, Batum'u gezmenizi tavsiye ederim.Modern bir şehir görünümünde olduğu için kendinizi bambaşka bir yerdeymiş gibi hissediyorsunuz.Tüm bu yerleri yaya olarak gezmeniz mümkün.Tadını çıkarın :)




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi