Gürcistan'dan Kısa kısa

Sonunda planladığım geziyi yapıp, geldim.



Bir haftadır ciddi anlamda yollardaydım.Yaklaşık 5-6 şehrini gezdim Gürcistan'ın.Kısa kısa aklımda kalanları bu yazıda aktarayım.Sonra şehir şehir ele alacağım.

*Geçen sene giden arkadaşların yaptığı yoruma göre çok hızlı gelişen bir ülke.Turizm açısından oldukça büyük bir potansiyel var.Bunu da hızlı bir şekilde değerlendirmeye başlamış Gürcistan.Sanırım önümüzdeki 5 yıl içerisinde inanılmaz derecede büyüyen ve gelişen bir ülke olur.Tabii tek gelir kaynağının Turizm olmaması şartıyla.

*Gürcüler biraz kapalı yabancılara karşı.Hanımlar bir nebze daha sıcak kanlı fakat erkekleri gerçekten inanılmaz kaba.

*Ülkede kesinlikle güvensizlik namına bir şey görmedim, duymadım, hissetmedim de.Ortalık turist kaynıyor zaten.

*Gittiğimiz hemen hemen tüm şehirlerde giriş güzel, restorasyon yapılmış yerlerle dolu, hemen bir arka sokaklar ya da 5 dakikalık mesafe sonrasında varoşlar başlıyor.Aslında asıl dokusu oralarda saklı.

*Halk gerçekten çok fakir.Hemen hemen herkes ufak da olsa bir şeyler satabilmek için sokaklarda.

*Ülke çok ucuz.Para birimleri Lari.TL ile karşılaştırdığımızda 1 Lari yaklaşık olarak 1.08 TL civarına denk geliyor.Yedik içtik o kadar hep uygun hesap ödedik.

*Bu arada dikkat! Yemek ya da bir şeyler içmek için oturduğuuz yerler genel olarak %10 vergi uyguluyor.Bazı yerler ise %30 olabiliyor.Bir nevi servis bedeli de diyebiliriz aslında. 3 lariye bir çay içtiyseniz 4.40 Lari gelebiliyor mesela hesap.

*Renkli, renkli biraz da fazla şekerli gazozları var.Fiyatı da 2 lari civarında.

*Kızlarına değinelim.Ülke'de fuhuş üst düzeyde.Bunu hemen hemen her yerde görebiliyorsunuz.Çalışma olanağı da çok düşük olduğu için kızlar bu yönde ilerlemeye gidiyor sanırım.O kadar varoş mahallelerden geçtik ve bir tane bile pasaklı diyebileceğim bir kız görmedim.7'den 70'e tüm kadınlar inanılmaz şık, bakımlı, o biçim elbiseler giyiyorlar.Halk o anlamda epey rahat.

*Erkekler ise tam tersi hem kaba hem de çok çirkin.

*Gürcü mutfağı pek geniş sayılmaz.Bir hafta içerisinde farklı yerlerde konakladık fakat her yerde menü hemen hemen aynıydı.Haçapuri görmekten artık kusacaktım.Bir de tabi tavuk ve et'ten! Gürcülerde ki masa geleneği masayı siz oturmadan önce donatıyorlar.Siz istemedikçe de masadan hiç bir şey kaldırmıyorlar.

*Çok güzel yerler var.Elinizi sallasanız kiliseye çarparsınız.O derece.Bir de kiliselerin çoğu ulaşılması güç tepelerde, bayırlarda.

*Halk epey dindar.Kiliselerde hemen hemen her yeri öpüyorlar, dua ediyorlar.Bir kilisenin önünden, yakınından bile geçerken dua ediyorlar.Hac işareti ise inanılmaz sembolleştirilmiş.Hemen hemen her yerde görmeniz mümkün.

*Striptiz klüpleri epey meşhur.Gazetelerde boy boy reklamları var.Hatta o reklamı kesip, mekanlara ücretsiz girebiliyorsunuz.Ama bir içki ile sanırım bizim Aksaray usulu hesap gelmesi olası.

*Turizm açısından epey yol kat etmeleri gerekiyor.

*Gittiğimiz bazı bölgeler gerçekten çok pisti.Halkı da inanılmaz pis.Yenilmeyecek yiyecekleri, etleri satıyor marketler.

*Tuvaletler ise kırsal bölgelerde yan yana bölmeli fakat kapı diye bir şey yok.Ve  çok pis.Olur da yolda durursanız dikkat.Gidin ormanda işinizi görün daha iyi.


Onun dışında yine de gezilmesi görülmesi gereken yerleri var Gürcistan'ın.Bundan 5-10 yıl sonra artık bambaşka bir ülke olur.Demedi, demeyin.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna