Gürcistan Kiliseleri Bölüm 2


Birinci bölümde şu kiliselerden bahsetmiştik.Şimdi ikinci bölüm ile devam edebiliriz.

5-Gelati Manastırı-Kutaisi
12. y.y. civarında Kral IV. David tarafından Bagratlılarn şehire hakim olduğu zamanda yaptırılmış.Ortada Ana kilise, çevresinde çan kulesi, rahiplerin ikamet ettiği evler, ve bir de akademi binası yer alıyor.Bu arada bu kilise de şehre biraz uzakta, (çok değil 10 km kadar) ormanlık bir alanda yer alıyor.Yeşillikler içerisinde olan kenti buradan izlemek de çok güzel.Bahçesinde kuzu, at gibi hayvanlar vardı.Burdaki papazlar biraz sertti, fotoğraflarını çektirmediler.Ayin sırasında bir kaç tane çekmeyi başardık ama.Burası zamanında Gürcistan'ın en önemli eğitim merkezlerinden birisiymiş.Şu an ise inzivaya çekilebileceğiniz bir yer gibi duruyor.



6-Ananuri Kilisesi

Ananuri Kalesi olarak da geçen, 17. yy'dan kalan bu kilise, Tiflis'ten yaklaşık 40-50 km uzaklıkta.Kazbeği'ne doğru giderken bu kilisenin önünden geçiyoruz.Muhteşem güzellikteki doğaya karşı hala yıkılmayan surları arasından yükseliyor Ananuri. Aragvi Nehrinin üzerinde kurulan bu görkemli yapı şu an UNESCO tarafından dünya miras listesinde yer almaktadır.


Dışardan bir kaç pozunu çekip, o manzaraya karşı biraz dinleniyoruz.Daha sonra Kilise içini gezmeye, karşılaştığımız bir ayini izleme şansı buluyoruz.Sonra kapıda Azeri türklerine rastlıyoruz ve bize Gürcistan ile ilgili tavsiyelerde bulunuyorlar.Tekrar Kiliseyi o güzel manzarada bırakıp Kazbeği'ne doğru olan yolumuza devam ediyoruz.


7-Svetitskhoveli Katedrali-Mtskheta
Tarihi Mtskheta şehrinde, 11. y.y.'da kurulmuş olan bu Ortodoks Katedrali, Tiflis'e yaklaşık 20 km uzaklıkta.Tiflis'in Holy Tirinity Katedralinden sonraki ikinci büyük kilisesi.Mtskheta, çok ufak ve turistik tarihi bir şehir gibi.Katedral ise surlar içerisinde ormanlık, geniş bir alana kurulmuş.Konumu itibari ile ziyaretçi sayısı oldukça fazla.Biz bile 30-40 dakikalık periyotta bir vaftiz töreni, bir de evlendirme seremonisi izledik.Turistlerin yanı sıra dua etmeye gelen gürcü halkı da oldukça fazlaydı.Kiliseye girdiğimizde Father David ile karşılaştık ve kendisi bize direk poz vermeye başladı :)




8-Bodbe Manastırı-Sighnaghi
Orjinali 9. y.y'da yapılmış olan bu manastır asıl şeklini 17. y.y.'da almış.Manastırın en önemli özelliği Gürcistan'a Hristiyanlığı getirmiş olan Aziz Nino'nun mezarı üzerinde kurulu olması. Bu yüzden tüm alan kutsal sayılıyor.Sighnaghi şehrine yaklaşık 2 km uzaklıkta olan bu manastırda, bahçede rahibeler vardı biz gittiğimizde.Baş rahibe kilise içerisinde fotoğraf çektirmiyor.Kendi fotoğrafının da çekilmesine izin vermiyor.Bodbe Manastırı yine ormanlık, mükemmel doğası olan Kakheti bölgesinde kurulu.Kompleks halinde kurulmuş olan bu manastırda rahibeler yetiştiriliyor.



9-The Tsminda Sameba Kilisesi-Kazbeği
Bu kiliseden şurada bahsetmiştim.Gergeti Trinity Church olarak da geçiyor bazı kaynaklar da adı.Kazbeği dağlarının eteğinde, yaklaşık 2100 metre yükseklikte kurulu bu Ortadoks Kilisesi.Kilise 14. y.y.'da inşaa edilmiş.Doğa içerisinde kendinizi herşeyden soyutlayabileceğiniz bir yerde kurulu olması da inşaa amacını açıklıyor aslında.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi