Bir hafta sonu kaçamağı, İğneada

Doğa hayranı bir insan olarak geçen elime aldım tüm gezi kaynaklarımı.Nereleri gördüm, nereleri görmedim diye ayırdım.Listeyi de ''görülmüş'' etiketi ile tez zamanda tamamlamak için, İstanbul'a yakın yerlerden başlamayı uygun gördüm.

Şanslıyım ki şirkette, departman arkadaşım Çorlu, Tekirdağ'lı.Uzun zamandır da yazlık evlerine davet edip duruyordu.Ben de kendisine erken yola çıkarak civar yerlerdeki yerleri geze geze Çorlu'ya gitmeyi önerdim.Bizim ekip güzeldir.Şirketten 2 arkadaşı da gezi planına dahil ederek yola çıktık Cumartesi sabahı.

Çorlu'ya yakın neresi olabilir diye düşünüyorken İğneada ve Kıyıköy programımıza dahil oldu.Fakat Kıyıköy bir derece daha yakın olduğu için biz İğneada'ya öncelik verdik.Kıyıköy'e yine her zaman gidilebilir.


Araba ile saat 07.00 gibi yola çıktık.Otoban'dan Çerkezköy sapağına kadar hiç sapmadan gidebilirsiniz.Sonra sırası ile Saray/Vize/Demirköy/İğneada rotası ile yaklaşık 3, 3.30 saatte İstanbul'dan, İğneada'ya varabiliyorsunuz.

Yollar, Tekirdağ'a kadar çok şahane. Ayçiçek tarlaları, buğday tarlaları ve türlü türlü ekinlerin yarattığı o harika renk tonları eşliğinde yolculuk çok güzel gidiyor.Demirköy yolundan sonra yollar epey daralıyor, virajlara dikkat! Hiç düşünmediğiniz bir anda dar yolda keskin virajlara maruz kalabilirsiniz.Yol genişletme çalışmaları başlamış fakat kim bilir ne kadar zamanda biter.


Yolda Dupnisa mağarasına da uğrayalım dedik.Ben geçen sene görmüştüm mağarayı.Ama arkadaşları kırmamak adına tekrar gidelim dedik.Mağara ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.Dupnisa mağarası 3 katlı, uzun ve yorucu merdivenleri olan, kısım kısım buz gibi, kısım kısım ise sizi terletecek bölümleri olan bir mağara. Yarasalar içerde cirit atıyor.O bölgenin tek turizme açılmış yeri imiş Dupnisa.İğneada yolu üzerinde demirköy'e girip yaklaşık 22 km kadar içeriye girmeniz gerekiyor.Giriş Tam; 2,5 TL, Öğrenci 1 TL.İçerde rehber veya bilgilendirici içerikler yok.Dupnisa mağarasının jeolojik oluşumu ile ilgili ön bilgi sadece mağara girişinde var.Mağaranın bahçesinde ise şarıl şarıl buz gibi akan kaynak suyu ve oranın yerlisi bir teyze ve kızları tarafından işletilen gözleme evini tavsiye ederim.Gözleme+açık köy ayranı+çay için adam başı 4 tl veriyorsunuz, şaka gibi :)


Bu arada yolda epey vahşi hayvan ile karşılaştık.Bir atmaca arabanın içine girmeye çalıştı mesela.Yine bir virajı geçtikten sonra ormanın içinden kırma kangal arabaya atladı.O anda ne oluyor yahu diyerek şaşkınlığımızı ve korkumuzu birbirimizden gizleyemedik.Mağara yolunda yılan gördük.''Bu bize bir işaret mi? geri mi dönsek acaba?'' diye bile düşündük :)

Mağara gezisi sonrası yolumuzu İğneada'ya çevirdik.

İğneada'da gezilecek, görülecek tek yer Longoz ormanları.Onun dışında denize girebileceğiniz kumsalı var.Epey güzel ve temiz.Şezlong+şemsiyeler 5'er TL'den fiyatlandırılmış.Orda kalmak isteyenler için hemen İğneada girişinde kocaman bir otel var.Mutlaka ufak pansiyonlar da vardır diye düşünüyorum.Günübirlik gelenlerin dışında kamp yapmak için gelen de bir hayli çoktu.

Arkadaşların deniz sefası sonrası Longoz ormanlarına çevirdik rotamızı.Sahil'e 10 dk uzaklıkta.Tabi araba ile gitmenizi tavsiye ederim.Yolu yine dar orman yolu.İçerisinde 4 adet gölü bulunuyor ve en uzak gölü 8 km uzaklıkta.Orman içinde tabelalarla yönlendirme yapılmış.Fakat hiç bir şekilde ilgili vs. yok.Biraz da kaderine terkedilmiş gibi oralar.Biz sabahtan beri yollarda olduğumuz için ve de Çorlu'ya döneceğimiz için longoz sefasını kısa keselim dedik ve 2. en yakın göl olan Pedina gölüne gitik.Doğası harika, manzarası çok güzel.Diğer gölleri de görmek isterdim ama maalesef zamanımız yoktu.Artık bir daha ki sefere.İğneada Longoz Ormanları ile ilgili detaylı bilgiye de buradan ulaşabilirsiniz.

Velhasıl doğası ile, ormanları, hayvanları, denizi ile güzel bir gün geçirip, Çorlu'ya doğru yola koyulduk.Çorlu ile ilgili de ayrı bir yazı yazacağım.



Ayçiçeklerin tam büyüdüğü zaman tekrar gitmek lazım.Güneşin batımına doğru çok da güzel kareler yakalanabilir.Bilginize :)


Yorumlar

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi