Trabzon Güncesi 3. Bölüm Lezzetler

Geldik en güzel kısma.

Yemek yemek!!!

Trabzon'a gitmişken olmazsa olmazları sıralayalım madem :)

1-Trabzon simidi; Her köşe başında camekanlı arabada görebileceğiniz gibi, bilimum fırınlarda, pastanelerde satılan leziz bir tat.Bildiğimiz simitlere pek benzemiyor.Görünüşü sanki pişmemiş gibi ama yediğiniz zaman o çıtır çıtır oluşunu, tazeliğini ve lezzetini tadacaksınız.Bu arada isterseniz bu simidi gecenin köründe alın( sabah fırından çıkmış olduğunu düşünürsek) yine taze, yine çıtır çıtır.Evde tost makinesi kullanarak ısıtıp, tekrar çıtır hale gelmesi mümkünmüş.Fiyatı da çok uygun ama toplu aldığımız için adet olarak şu an kaç lira ödedik hatırlamıyorum.Her saat gideri var:)



2-Kuymak; Kuymak zaten bizim evde her zaman yediğimiz bir yemek.Sadece özel peyniri ile değil de annem bildiğimiz kaşar peyniri veya sünme peynir dediği tel peynirden yapıyor. Kuymak için herhangi bir adres vermeyeceğim.Trabzon'da her yerde yemeniz mümkün.



3-Kaygana; Bu da bizim evde sürekli tükettiğimiz bir yiyecek.Bilmeyenler için kısa tarifi; Kabak, pazı, ıspanak, pırasa gibi sebzeler (ya da herhangi biri), süt, kabartma tozu, çok az tuz, yumurta, alabildiği kadar un.Görüntüsü ise krep gibi, tadı ise çok güzel ve zaten epey besleyici bir yiyecek.Bunu da bir çok yerde yemeniz mümkün.Hemen hemen her rest. yapıyor(Balık rest. bile kuymak ve kaygana yiyebilirsiniz)



4-Laz böreği; Görüntüsü sütlü nuriye gibi, tadı da güzel ve hafif.Bazı evlerde bildiğimiz börek gibi yapılıyor.Böreğin tatlı versiyonunu düşünün.Bu tatlı da hemen hemen her yerde var.


5- Beton helva; Merkez'de kocaman bir şubesi var.Bildiğimiz helva ve çeşitleri mevcut.

6-Akçaabat köfte; Merkez'de olduğu gibi asıl yeri olan Akçaabat'a özgü bir köfte.İstanbul'da da muadillerini yiyorsunuzdur.Akçaabat'a merkezden 2 minibüs ile ulaşmak mümkün.Yaklaşık 30-40 dk sürüyor.Sahil'de bir sürü köfteci var ama en meşhur olan Nihat Usta'ya gittik biz.Akçaabat köfte orada gr/kg mantığı ile satılıyor.1 porsiyon 200 gr ve 6 adet veriliyor.Bence bir insana 6 adet köfte çok bile.Siparişi fazla vermenize gerek yok:)
Nihat Usta hem leziz, hem uygun hem de nezih bir yer.Yaz aylarında deniz kenarındaki masalarda oturarak yemek yemek eminim keyifli olurdu.Balık yemekte mümkün bu arada.Gerçekten tıka basa yedik tatlısı da dahil ve 3 kişi 60 tl hesap ödeyerek kalktık.Laz böreği yanında enfes fındıklı baklavasını söylemeyi unutmayın.Harika bir şeydi.Tavsiye edilir :)




7-Kestane; Adım başı kestaneci vardı ve çok uygun fiyatlar.Belediye hepsine ufak bir tezgah vermiş ve numaralandırmış.Gece geç saatlere kadar tezgahları açık.Mesela 5 TL. karşılığında 200 gr. kestane aldık ve esnaf kişi bize kocaman bir kese kağıdı ile dolu dolu verdi.İstanbul'da 4 tl'ye 4-5 adet verdiklerini söyleyince tam Trabzon şivesi ile bir cevap yapıştırdı ki kahkahalarımıza engel olamadık :)

8-Karadeniz Pidesi; Trabzon'a kadar gidip, pide yemeden dönmek olmaz.Çardak pide Trabzon'un en ünlü yeri.Lüks bir restaurant değil.Çok da ilginç bir girişi var.İçerisi klasik esnaf lokantasından hallice bir yer.Pide çeşitleri malum açık ve kapalı olarak çeşitli.Fiyatlar yine uygun.Şöyle ki İstanbul'da Kıymalı-Kuşbaşılı 15 tl civarındayken orada 9 tl. En pahalı pide 9 tl idi zaten.Bu arada garsonlar sipariş alırken sizi uyarıyor.Yaklaşık 20-25 dk sonra pidenin geleceğini söylüyorlar.Sonra çemkirmeyin ''Benim pidem nerede kaldı!?'' diyerek :) Ayrıca dip not pidenin hamuru çok sert bıçakla çok zor yeniliyor.En iyisi elle yemek :)



9-Balık; Karadeniz deyince akla balık gelir.Açıkçası ben balık pek sevmediğim için özellikle bir yere gidelim, balık yiyelim demedik.Sahil kenarında oldukça lokanta var.Ayrıca merkezde de salaş sayılabilecek mekanlar var.Evde uğraşmak yerine orada istediğiniz balığı söyleyip, sizin için kızartıyorlar.Bu da bir alternatif olabilir.

10-Cephanelik; Burası Trabzon'un en güzel yerlerinden biri.Eski cephanelik restore edilerek restaurant/cafe haline getirilmiş.Alkol satışı yok.Düğün, nişan vb. olaylar için güzel olabilecek bir yer ayrıca.Biz buraya kahvaltı için geldik.Boztepe'de bulunuyor Cephanelik.Minibüs ile ulaşım yok Cephanelik'e.İki alternatif var; Biri kendi aracınız diğeri ise taksi.Merkez'den taksi ile çıkarsanız yaklaşık 20 TL.Eğer Boztepe'ye minibüs ile gidip, buraya taksi ile ulaşmak istiyorsanız o da bir seçenek.O zaman sanırım 5 tl filan tutar taksi :)
Manzarası fena değil, Trabzon ayaklarınızın altında oluyor.Mekan'da açık büfe kahvaltı bulunuyor.Ekstralarla birlikte kişi başı 27 tl gibi bir şey ödedik.Ama hakikatten çok zengindi menü:) Alt kata geçip çay/kahve içebilir, kütüphanesinden kitap alarak okuyabilirsiniz.Dekorasyonu çok güzel bir mekan.Tavsiye ediyorum şiddetle.



11-Selim Pastanesi; Burayı şans eseri minibüslerin merkezi kullandığı yol üzerinde gördüm.Merkez'den minibüse bindiğinizde uzun sokak ve civarını paralel geçip yokuş aşağı indiği bir yol var.Aşağı doğru inerken bu pastane solda kalıyor.1924'ten beri Dededen toruna yazısı beni cezbetmişti dışarıdan.Biz pasta yemeye, çay içmeye girdik akşam vakitlerinde.İçeriye girdiğinizde ilk kat pastane havasında, üst kat ise tam bir antikacı gibi :) Çok zevkli döşenmiş, her köşede tarih kokan objeler var.Bir sonraki gidişimde kahvaltı için deneyeceğim burayı.Mekan çok ciciydi.Fotoğraflardan da görebilirsiniz.



Son olarak o kadar aradım, taradım ama lahana dolması yapan bir yer bile bulamadım.Yiyemeden geldim ona üzülüyorum.Annem de yapımı meşakkatli olduğu için senede bir defa yapıyor :/

Bir de çok tatlı hemen belediyenin çaprazında eski bir binanın altında olan bir kafe vardı.Adını şu an hatırlayamıyorum ama orası da hem ufak, hem sevimli ve hem de çok samimi bir yerdi.

Yorumlar

  1. blogunuza tesadüfen rastladım, bayıldım. biz de yeme ve gezme delisi olduğumuz için bu blog çok faydalı olacak. diğer yazıları da heyecanla okumayı bekliyorum. o arada bizim bloga da beklerim :)

    http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Selam, çok sevindim beğenmenize.Yeni tatlar denemeyi seven biri olarak takipte kalınız efem.Sizin de blogunuza bakıyorum hemen :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna