Trabzon Güncesi 1. Bölüm Aya Sofya

Son 3 ay zarfında Trabzon'a 3 defa gidip geldim.İlki Kasım ayında 10 yıl aradan sonra gittiğim geziydi.Burda da bahsetmiştim çok fazla gezme imkanım olmamıştı.İkincisi ise Aralık'ın son haftası Dedem'in ani ölümü nedeniyle cenaze için gidişimdi.Bu seferki ise sadece gezmek, yemek, içmek, görmek amaçlıydı.

Yaklaşık 2 ay önce uygun bilet fırsatlarından istifa edip Pegasus aracılığı ile bilet almıştım.Nihayet gezeceğimiz zaman gelip, çatmıştı.3 günü maksimum seviyede geçirmek için önceden yaptığımız program işimize çok yaradı açıkçası.

Şimdi Ocak ayı elbet oraların zamanı değil.Karadeniz bahar ve yaz aylarında güzel olur.Özellikle Yaylalar muhteşem oluyor bu aylarda.Hele bir de şenliklere denk gelirseniz, değmeyin keyfinize... Ama şunu söyleyeyim kar altında Sümela'yı görmek bile inanılmaz güzeldi.Gezimiz dolu dolu, keyifli geçti.Detayları tek tek anlatacağım:) Bir nevi Trabzon rehberi olabilir bu yazı.

1. gün Cuma;

Uçağımız saat 10.00 gibi Trabzon'a indi.Bizi almaya gelen abimiz sağolsun bizi önce otel'e götürdü.Trabzon'a gitmeden önce o kadar otel araştırdık ki maalesef seçenek çok olmayınca yapacak bir şey yok.Otel konusunda şöyle  bir bilgi vereyim.Hemen hemen tüm oteller merkez'de.Merkez zaten her yere yakın.Havalimanı deseniz 10 dk.Her yer yürüme mesafesi uzaklıkta.Grand zorlu ve Usta park otel güzel fakat pahalı yerler.Usta Park'ın hemen alt sokağında yan yana 2 ve 3 yıldızlı oteller mevcut.Fiyatlar kişi başı 50-60 TL civarında değişiyor.Ama yukarıda söylediğim oteller 100 TL. küsür üzerinde.

Otel sonrası amacımız kahvaltı ve sonrasında Uzungöl'dü.Fakat bizi alan abimiz taa Akçaabat'a götürdüğü için Kahvaltı faslı uzadı ve saat çoktan 13.00 olmuştu.O saatten sonra özel araç olmadan Uzungöl'e gidip, dönmek çok zor olur dediler.Malum mevsim de kış.Orası muhtemelen karlı ve yollar bozuktur dediler.O yüzden Uzungöl'den vazgeçip Trabzon'da bulunan tarihi eserleri gezelim dedik.


İlk durağımız Ayasofya Müzesi idi.Trabzon merkez'den ''Fatih-Ayasofya'' minibüslerine binerek 15-20 dk. sonra Ayasofya semtinde inip 3 dk yürüyerek Müze'ye ulaşabilirsiniz.Ulaşım fiyatını tam hatırlamıyorum ama 1,30 tl gibi bir şey tek kişi. Müze kart ile mekanı gezebilirsiniz.Müze kartınız yoksa 3 tl alıyorlar sanırım yanlış hatırlamıyorsam.Müze'yi maksimum 20 dk da gezersiniz.Mozaikler pek günümüze kadar ulaşmamış.Görkemli mozaik eserler var.Özellikle Havva ve Adem'in yaratılışının mozaiklerle anlatılmasını görmeniz lazım.


Müze çok güzel bir konumda.Karadeniz'i görkemli bir şekilde karşınızda görebiliyorsunuz.Ayrıca müzenin bahçesi keyifli.Ufak bir de çay bahçesi var.Kış'a uygun hale getirmişler.Yaz aylarında daha güzel olduğunu düşünüyorum.



Mutlaka görülmesi gereken eserlerden birisi.Trabzon'a gittiğinizde ihmal etmeyiniz:)

Detaylı bilgi için; Ayasofya Müzesi tarihi

Yorumlar

  1. Evet yazın güzel oluyor, bizim şansımıza püfür püfür de esiyordu:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna