Yıldız Sarayı

Geçtiğimiz gün epeydir merak ettiğim ve bana her daim ters yönde olan Yıldız Sarayı'na gittim.


Bilmeyenler için tarif edelim.Kendisi hemen Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız Kampüsü'nün yanında yer alıyor.Müze Kartınız varsa sorun yok, ücretsiz gezebiliyorsunuz.Eğer yoksa 4 tl verip, müzeyi gezebiliyorsunuz.

Biz gittiğimizde maalesef tadilat vardı ve bir çok yeri kapalı idi.Gezebildiğimiz sadece 2 yer vardı.

Yıldız Sarayı III.Selim'in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, II.Abdülhamit zamanında aktif olarak kullanılmış bir Saray.Yıldız Sarayı bu arada epey büyük bir alana inşaa edilmiş, farklı bölümleri olan bir Saray.Saray hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


İlk olarak Saray'ın kendisini gezdik.İçeriye girdiğinizde eski İstanbul fotoğrafları ve o dönemde kullanılan porselenler sizi karşılıyor.Müze kısmını bitirdiğinizde sizi Saray'ın ilk kapısı karşılıyor.İstanbul'daki diğer Saraylar gibi  Yıldız Sarayı'nı da yalnızca koridorlardan gezebiliyorsunuz.Odalara girmek yasak, hepsi şeritlerle kapatılmış.Dönemin mimarisini görmeniz, eşyalara bakmanız, Saray'ı gezmeniz yaklaşık 10 dk'nızı alıyor.Rehber yok, kendi kendinize eşyalara bakarak Saray'ı geziyorsunuz.Not; Saray'da tabii ki fotoğraf çekmek yasak!

Saray'ın şu an açık olan diğer kısmı ise Cihannüma Köşkü.Burası da hemen Saray'ın yanında bahçeye girdiğinizde görebileceğiniz bir yer.Zamanında II.Abdülhamit burada dinlenir, terasından İstanbul manzarasını seyredermiş.Bu köşk de klasik izler taşıyor.Yalnız odaları ufak ve eşyalar çok karartmış köşkü.

Açıkçası tadilatta olan yerleri de merak etmiyor değilim.Yoksa bu hali ile pek de tavsiye edeceğim bir Müze değil Yıldız Sarayı.Tadilat sonrası tekrar gitmek lazım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna