Kariye Müzesi

Geçtiğimiz yıl İstanbul'da bulunan ve sürekli olarak göz ardı ettiğim, gitmediğim ya da bir defa ziyaret ettiğim  Müze, Saray vb. değerlerimizi tekrar görme kararı almıştım.

Bu bağlamda bu sene oldukça verimli bir yıl geçirdiğimi söyleyebilirim.Yaz sıcağında İstanbul dışında bir yere gitmediğim için, günlerimi hazır İstanbul'da değerlendirirken bu gezileri planlayıp, gerçekleştirmeye çalışıyorum.

Evet Kariye Müzesi ile başlayayım.


Kariye Müzesi, İstanbul Edirnekapı'da bulunan, 6. y.y.'da temelleri atılmış ilk kuruluş amacı Manastır olan mekan daha sonra Kilise'ye çevrilmiş iken İstanbul'un Fethinden sonra 1511 yılında camii olarak çeşitli onarımlarla günümüze kadar gelmiştir.1945 yılında ise müzeye çevrilmiş.Bu yapıt Kurtarıcı İsa Mesih'e adanmıştır.Yapı ile ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

Kilise tipik Bizans görünümde.Özellikle Mozaik çalışmaları için görülmesi gereken bir yer.Tavanlarda işlenen mozaik çalışmalarını görmenizi tavsiye ederim.Dıştan baktığınızda Tuğla yapısı ile sade fakat içine girdiğinizde tam tersi bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz.Bizans resim sanatının son dönemine ait (14. y.y) en güzel örnekleri imiş bu mozaikler.Her duvarda, tavanda mozaikleri görebilir ve ne amaçla yapıldığını girişte satılan kitaplardan öğrenebilirsiniz.Hatta bazı figürlerin Aya Sofya'dakilerle aynı olduğunu göreceksiniz.


Müze Kartı olanlar kartları ile birlikte ekstra bir ücret ödemeden girebilirler.Kartı olmayanlar ise girişte 15 TL. vermek zorundalar.Bu arada benim ilk ziyaretimdi.Yıllardır önünden geçtiğim ve hiç bir şekilde gitmediğim bir yermiş Kariye.

Ulaşım ise çok basit.İsterseniz otobüs ile isterseniz metrobüs ile Edirnekapı'ya gelerek çok rahatlıkla müzeyi bulabilirsiniz. Surların başlangıcında bulunan sokaktan içeriye girdiğinizde Müze tabelalarını görmeniz mümkün.

Not:Çarşamba günleri dışında her gün 09.00–16.30 saatlerinde gezilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi

Saraybosna