Komşu'da Güzel Bir Tatil: Sakiz Adasi Gezi Rehberi

Şu güzelim ama sıcak! yaz ayları gelmişken uygun ve Türkiye'ye yakın olan deniz-kum-güneş ve tarihle dolu dolu bir tatil yapmak istiyorsanız, Yunan Adaları dahilinde olan, Sakız Adası'nı bu kurlara rağmen yine de şiddetle tavsiye ederim.




Sakız Adası Nerede?
Sakız adası, Yunanistan sınırları içerisinde, İzmir'in Çeşme ilçesinin hemen karşısında yer alan turistik bir Yunan Adası. Sakız Adası'nın Ynanca adı ise ''Chios Island''.

Sakız Adası'na Ulaşım Nasıl?, Sakız Adası'na Nasıl Gidilir?
İki alternatif güzergah ile Sakız Adası'na ulaşım sağlayabilirsiniz. 

İlk alternatif Çeşme üzerinden Sakız Adası'na geçmek. Öncelikle Çeşme'ye hava ya da karayolu ile gelmeniz sonrasında Çeşme Limanından kalkan Sakız Adası Feribotları ile adaya ulaşım sağlayabilirsiniz.

İkinci alternatif ise Sakız Adası'na havayolu ile gelmek. İster Türkiye ister Atina üzerinden uçuşlara bakarak, Sakız Adası'na havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Havayolu ile gelmek isteyenler arama motorlarından uçuşlara bakabilirler.

Sakız Adası Feribot ile Ulaşım

Sakız Adası'na Çeşme'den giden iki tip feribot mevcut. Birincisi hızlı katamaranlarla yaklaşık 20 dk. süren bir yolculuk. Gidiş-geliş yolculuk bedeli 30 EUR. İkinci tip feribotlar ise normal feribotlar ve yaklaşık 40 dk. kadar sürüyor. Gidiş-geliş yolculuk bedeli ise 25 EUR. Bu arada gidiş-geliş olarak bilet almanızı tavsiye ederim. Çünkü tek yön bilet aldığınızda 20 EUR bedeli var.

Çeşme Ulusoy Limanından Turyol, Ertürk, Sunrise firmalarının seferleri mevcut. Sabah 2-3 sefer, akşam ise 2-3 sefer şeklinde karşılıklı seferler mevcut. Eğer bayram gibi yoğun zamanlarda gidiyorsanız gecikmeler maalesef yaşanabiliyor. Size tavsiyem Sunrise veya Turyol firmalarını tercih etmeniz. Ben Ertürk firması ile gittim. Gidişimiz fazla bilet satılmaya çalışılması nedeniyle 1,5 saat kadar gecikti. Ayrıca kendi aracınız ile de adaya gidebiliyorsunuz fakat feribot firmalarından yer ayırtmanız ve de araç için biraz daha fazla para vermeniz gerekiyor. Kendi aracınızla Sakız Adası'na ulaşım konusunda bu firmaların web sitelerinden güncel  bilgileri alabilirsiniz. Sakız Adası'na gidiş açık mı diye soracak olursanız 2022 yazı için giriş açık ve feribotlar çalışıyor.

Sakız Adası'na Pasaport Gerekli Mi?
Sakız Adası Ulaşım konusunda pasaport ve vize en merak edilen konular arasında yer alıyor. Yunanistan Shengen bölgesi içerisinde olduğu için Yunan Adaları da maalesef Shengen vizesine tabii. Sakız Adası'na gitmek için vize gerekli, geçerli bir Shengen vizesi almanız öncelikli olmalıdır. Sakız Adası için kapıda vize uygulaması da mevcut fakat gezinizden en az 1-2 gün önce ilgili yerel acentelerden yardım alarak evraklarınızı tamamlamalı ve kapıda vizeye başvurmanız gerekmektedir. Sakız Adası'na gitmeden önce geçerli bir Shengen vizesi ve 6 aya kadar geçerli bir pasaportunuzun olması gerekmektedir.


Sakız Adasında Ulaşım Nasıl?


Ada oldukça büyük. Güzelim koyları, tarihi köyleri gezmek için mutlaka araba şart. Kendi arabanızla gelmiyorsanız adadan araba kiralayabilirsiniz. Sakız Adası araç kiralama için bilinen araç kiralama firmaları dışında size adada yerel hizmet veren araba kiralama firmalarını öneriyorum. Ben Vassilakis 'ten kiraladım. Gitmeden önce kiralarsanız daha iyi olur. Manuel arabalar 25 EUR, otomatik arabalar ise günlük olarak 35 EUR'dan başlıyor ve başka bir masraf yok. Basit bir sigorta bu hizmete dahil. Firma sahibi Peter oldukça yardımsever, hiç bir sorun yaşamadan arabayı teslim aldık ve de bıraktık.

Araba haricinde adada sınırlı sayıda otobüs seferleri mevcut. Koylara giden bir otobüs seferi veya servis yok. Kendi başına gelen biri için otostop veya taksi haricinde maalesef  başka bir ulaşım alternatifi yok. Bir de motorsiklet kullanmak yaygın. Ehliyetiniz varsa ada içerisinde güzel ve alternatif bir ulaşım aracı olacaktır.


Ek olarak Sakız Adası dağlık ve büyük. O yüzden yollar güzel olmasına rağmen oldukça virajlı. Çoğu koya veya köye gitmek isterken biraz zaman alabiliyor. Plan yaparken bunu da göz önünde bulundurun.

Adada offline haritalar güzel çalışıyor. Harita+tabelalar yardımı ile gideceğiniz yerleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Bazı yerlerde tabelalar yanıltıcı olabiliyor. Harita ile eş zamanlı takip etmenizi tavsiye ederim.


Sakız Adası Otelleri

Sakız Adasında hem düşük bütçeliler için hem de lükse düşkün olanlar için çeşitli konaklama seçenekleri mevcut. Booking.com ve Airbnb'den seçeneklere bakabilirsiniz. Sonrasında bulduğunuz otelleri arayarak özel fiyat da alabilirsiniz. Kalabalık bir grupla/aileyle gidiyorsanız yazlık ev kıvamında kiralık evler mevcut ve fiyatları oldukça uygun.

Otelin girişi


Kaldığımız daire


Otelin bahçesi, gün batımı manzarası için güzel yer




Ben nerede kaldım diye soracak olursanız güneyde  Louiza Apartments adında tatlı bir Yunan çift tarafından işletilen mükemmel bir tesiste kaldığımızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Booking'de hem uygun hem de oldukça güzel göründü gözüme.Yorumlar da oldukça iyiydi. Tesis adanın güney bölgesinde, yerleşimden biraz uzakta, saklı bir koyda hizmet veriyor. Kafa dinlemek, huzuru arayanlar için birebir. Villa 2 katlı ve 4 odadan oluşuyor. 2+1 veya 1+1 şeklinde evler ve ihtiyacınız olan her şey dairelerde mevcut. Tesisin bahçesi çok büyük ve güzel. Hemen yanı başında 2 adet koy mevcut. Plaj taşlı ama deniz oldukça güzel ve pırıl pırıl. Bu koylarda herhangi bir şezlong hizmeti de yok ama otele yakın olduğu için (yürüme mesafesi ile 2 dk) oteldeki şezlongları veya şemsiyeleri kullanabiliyorsunuz.


Eğer burada kalacak olursanız iki uyarım olacak. Birincisi Otel Karinta Koyunda yer alıyor. Bu koya giden yol oldukça virajlı ve inişli, çıkışlı. Son 2 kilometresinde ise yol bozuk ve  taşlı. Gece özellikle araba kullanmak oldukça zor olacaktır. Hiç bir yerde sokak lambası, yol lambası vs. de yok. O yüzden gece eğlence arayanlar için bu otel pek uygun değil. İkinci uyarım ise başta da belirttiğim gibi tesis saklı bir koyda. En yakın market 4-5 km uzaklıkta araba ile. O yüzden tesise gelmeden önce kesinlikle alışveriş yapılması gerekiyor.

Otelin yanında bulunan koylar





Sakız Adasında Nerede Konaklanır?

Sakız Adasını Güney ve Kuzey olarak ikiye ayırmak lazım. Gezmek istediğiniz yerleri çıkardığınızda aslında kalacak yer şekillenmiş oluyor. Güneydeki sahiller oldukça popüler olduğu için çoğu insan ilk olarak güneyi gezmeyi tercih ediyor. Benim de tavsiyem Pyrgi köyü civarında konaklamanız olacaktır. Çünkü nereye giderseniz gidin, yolunuz Sakız Adası Pyrgi Köyü ile kesişiyor. O yüzden orta nokta olarak orayı düşünürseniz herhangi bir koya veya köye gitmek istediğinizde yol ortalama 15-20 dk sürecektir. Pyrgi köyünde kalmayın turistik bir köy olduğu için oldukça pahalı. Köye yakın  1-2 km civarında tesis/ev bakabilirsiniz.

Merkez veya merkeze yakın Karfas bölgesinde de kalmayı tercih eden oldukça fazla. Karfas cazibe merkezi gibi. Beach partiler, gece eğlenceleri, tavernalar bu bölgede yoğun. Ek olarak çok fazla kalabalık bir bölge olduğunu söyleyebilirim. Böyle bir tatil geçirmek istiyorsanız Karfas bölgesini tercih edebilirsiniz.


Sakız Adası Gezilecek Yerler

Sakız Adası Gezi Rehberi oluşturmadan önce adayı Kuzey ve Güney olarak ikiye ayırmakta  fayda var.

Kuzey bölgesi pek tercih edilmeyen ama oldukça bakir kalmış koyları ile meşhur. Belki bir kez daha bu adaya gelirsem bu bölgeyi gezmek isterim.

Güney bölgesi ise daha fazla tercih edilen, çok fazla koya ve turistik köye sahip olan bölge. Aşağıdaki haritada benim gezdiğim veya geçtiğim yerler yer alıyor. Açıkçası Japonya seyahati sonrasında dinleneceğim ve huzurlu bir tatil geçirmek istediğim için ben haldır haldır gezmek istemedim. O yüzden her gün 2 koya gidelim, akşam da otele dönerken bir köye uğrayalım dedik.



Lithi Plajı

Çocuklu aileler için biçilmiş, derin deniz sevmeyen, kum sevdalısı herkes için tavsiye edeceğim bir plaj. Plajda şezlonglar, şemsiyeler mevcut ve ücretsiz. Hemen plaj arkasında kafeler, restoranlar mevcut. Burada yediğiniz, içtiğiniz şeylere para ödüyorsunuz sadece. Zaten Yunanistan'ı bu yüzden seviyorum. Türkiye'deki gibi plajlar tesisler tarafında işgal edilip, fahiş fiyatlar istenmiyor. Plajlara herkes giriyor, ücretsiz olarak kullanabiliyor. Bu arada adanın en güzel denizi diyebilirim burası için.

Karinta Plajı

Burası bizim otelin olduğu plaj. Bakir koy, kimseler yok. Kumsal taşlı. Kendi sandalye&şemsiyenizi getirmelisiniz. Bu arada bu koy gibi yüzlerce koy var Sakız Adasında.



Karfas Plajı

Ben gitmedim ama giden arkadaşlarım oldukça kalabalık ve denizine girmenin zevksiz olduğunu söylemişti. O yüzden o tarafa hiç gitmedik.

Emporios Plajı

Burası oldukça küçük bir plaj. İki gün buradan geçtik ama burada denize giren yoktu. Pek de girilesi bir yer değildi. Arkasında hemen restoranlar mevcut.

Mavra Volia Plajı





Emporios'u geçtiğinizde hemen karşınıza çıkıyor. Adanın en güzel denizlerinden birisi. Volkanik patlamalar sebebiyle siyah çakıl taşlarıyla özel bir plaj. Bu yüzden deniz inci gibi görünüyor. Ayaklara dikkat, taşlar batabilir. Yine tesis vs. yok. Sadece soyunma kabini ve duş mevcut.


Komi Beach

Emporios'a doğru giderken göreceğiniz tabeladan sola döndüğünüzde karşınıza çıkacak organize plaj. Burada tesisler ve plaj olanakları mevcut. Yine yediğinize, içtiğinize para ödüyorsunuz. Plaj kalabalık, ufak ve bizim gittiğimiz gün deniz çok dalgalı idi. Şezlonglar çok bitişik olduğu için buradan pek keyif almadık. Restoranlar ise diğer plajlardaki tesislere göre bir tık daha pahalı idi burada.

Pyrgi Köyü





Adanın damla sakızı üretiminde başı çeken köyü olarak biliniyor. Cenevizliler döneminde sıkça olan korsan saldırıları nedeni ile bir çok köy saldırılara karşı korunaklı, kale vari şekilde inşa edilmiş. Pyrgi de dar ve adeta labirenti andıran sokaklarıyla tam fotoğraflık. Köyde yaşlı nüfus oldukça fazla. Bir saatlik bir yürüyüşle köyü gezip, fotoğraflamak mümkün. Köy içinde bulunan turistik dükkanlardan da köye ve yine adaya özgü bir sürü tat bulmak  ve hediyelik eşya almak mümkün. Adaya çok fazla türk geldiği ve de yaşadığı için türkçe konuşan yunan da oldukça fazla :) Gezmesi ve vakit geçirmesi keyifli bir köy. Diğer köylerden ayrılan özelliği ise evlerin siyah beyaz geometrik taşlarla süslenmiş olması.Köyde Bizans döneminden günümüze kadar korunan St. Apostles Kilisesi görülmeye değer. 14. yy'da inşa edildiğini düşünürsek gerçekten günümüze kadar bu şekilde ayakta durması oldukça şaşırtıcı.


Mesta Köyü



Koylar haricinde hangi köyleri gezmek gerekiyor diye baktığımda Pyrgi ve Mesta turistik olması nedeni ile en çok ziyaret edilen köyler arasında başı çekiyordu. Diğer köylere baktığımda ise Adanın sıcak olması nedeni ile sanırım çoğu tarihi köydeki evler taş ev olarak inşa edilmiş. Hal böyle olunca Vessa, Olimpi gibi köylere çok da gitmeye gerek olmadığını gördüm. O yüzden rotayı sadece Mesta Köyüne çevirdim çünkü köyler birbirine benzer.



Mesta adeta Ortaçağ köyü. 14.-15. yy'da Bizans döneminden günümüze kadar gelen köy, Pyrgi gibi korsan saldırılarından korunmak için kale dizaynında inşa edilmiş. Mesta şehrine bir kapıdan girip, bir kapıdan çıkıyorsunuz. Bu yüzden gezerken adeta  labirenti andıran sokaklarında kaybolabilirsiniz. Çünkü çoğu sokak bir evin avlusuna çıkıyor. Çıkışı bulmak için epey kayboldum ben :) Bu arada yaşlı nüfusun kapı önü sohbetlerine hep denk geldim, selam verip başka sokağa döndüm :)
Köy tertemiz ve tam anlamıyla bir ege köyü.  Rengarenk çiçekler, muazzam bir  estetik hakim köyde. Her yer fotoğraflık gerçekten, mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.



Sakız Adası Ne ile Meşhur?, Sakız Adası'ndan Ne Alınır? 




Ada Sakız üretimi ile meşhur. Hal böyle olunca yemek ve içecek ürünlerinin çoğu sakızlı. Adaya özel Sakız Likörü, Sakızlı maden suyu, Sakızlı Lokumu, Reçeli, Kahvesi, gerçek damla sakızı ve de Sakızlı Uzosu var. Liste daha da uzar gider :)

Sakız Adası Yeme&İçme Fiyatları


Euro'nun  5,5 TL olmasına rağmen gerçekten Türkiye'de tatil yapmanın yanında burası cennet kalır demek istiyorum. Buraya seyahat etmeden önce şu an Türkiye'de popüler olan bir kaç bölge için maliyet çalışması yapmıştım. Neredeyse 2 katı olarak karşıma çıkan maliyetler karşısında Sakız Adasını tercih etmiştim. Şimdi diyorum ki iyi ki de etmişim. Türkiye'deki tesisler böyle davranmaya devam etsinler. Umarım para kazanamaz duruma gelirler...

Genel olarak fiyatlar şöyle:

Bira: 0,70-1,5 EUR (market)
         2-3 EUR (mekan/plaj)

Frappe: 2 EUR (plaj)
             2-3 EUR (mekan)



Ekmek: 0,8 EUR (market)
              1,2-1,5 EUR (mekan)

Kalamar: 9-10 EUR

Ahtapot:  9-10 EUR

Grek Salad: 4-6,5 EUR (mekan)

Su: 0,2-0,5 EUR (market
      1 EUR (mekan)

Kabaca bir restorana gittiğinizde bir kaç ara sıcak+balık+içki söylediğinizde 2 kişi için fiyat 20-30 EURO arasında değişkenlik gösteriyor.


Sakız Adası Gezi Maliyetleri:

Gelelim önemli konuya. Ben 3 gece 4 gün için gitmiştim. Maliyetlerim ise aşağıdaki gibi oldu;

İst-İzmir-Çeşme Otobüsü: 123 TL (Bayram olması nedeni ile otobüsler 20 TL kadar zamlı idi)
Çeşme-İst Otobüs: 120 TL (Bayram olması nedeni ile otobüsler 20 TL kadar zamlı idi)
Çeşme-Sakız-çeşme Feribot: 25 EUR
Konaklama: 40 EUR x 3 gece: 118,5 EUR (2 kişi)
Araç Kiralama: 35 EUR X 3 gün: 105 EURO (2 kişi)
Benzin: 34 EURO (2 kişi)
Market Alışverişi: 30 EURO (Hem TR'den hem de oradan aldıklarımız vardı)
Yeme&İçme: 130 EURO



Önemli Not:
Adalılar rahat ve tam tipik Akdeniz İnsanları. O yüzden Pazar günleri hemen hemen her yer kapalı. Ne süpermarket, ne fırın ne eczane açık değil. Fakat Liman boyunca bulunan bir çok kafe, restoran, hediyelik eşya satan dükkan açık. Çarşı için de ise bir kaç tane kafe açık. Adada ihtiyacınız olan her şey ise var. Geldiğinizde eksik bir şeyiniz varsa çarşıyı gezip, eksiklerinizi giderebilirsiniz. Yaz ve Kış aylarında yaşayan bir ada olduğu için her şey mevcut.


Velhasıl 3-4 günlük uzatmak isterseniz de 1 hafta için hem uygun hem de güzel bir tatil geçirmek istiyorsanız Sakız Adasını şiddetle tavsiye ederim.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Küba Nasıldı?

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi