Küba'ya hazırlık

Bu sene içerisinde maddi olarak rahatlayacağım için gezilerimi Mart-Nisan gibi organize ettim. Küba da bunlardan biriydi. Hem yıl sonunda olacak olan bir fotoğraf gezisi olması nedeni ile hem maddi hem de manevi olarak anca hazırlanırım diyerek seyahat listeme ekledim.

Azgezmiş fotoğraf grubu ile yine gittim bu sefer. Talep o kadar çoktu ki anca 3. gruba yetiştim. Ama Küba'da görmüş oldum ki 2-3 kişilik bir arkadaş grubunuz var ise çok rahatlıkla uygun fiyatlara organize edebilirsiniz yapacağınız geziyi. Ben ortalama maliyetleri zaten yazacağım Küba'ya gitmeyi düşünenlere fikir vermesi açısından.

Uçak Bileti

Nisan gibi biletlerimizi aldık. Bu sene Aeroflot adlı Rus Havayolu firması da Havana'ya uçmaya başladığı için biletler inanılmaz uygundu. Normalde İspanya,Hollanda ve Fransa aktarmalı uçuluyor İstanbul'dan Havana'ya ve nereden baksanız 2500-3000 TL arası bilet fiyatları oluyor. Ben 2010 TL'ye her şey dahil Moskova aktarmalı olarak gidiş Dönüş biletimi aldım.

Uçak Yolculuğu

İstanbul-Moskova arası  3,5 Saat
Moskova-Havana  arası 13 Saat

Arada transit bekleme süreleri vardı tabi. Giderken 6 saat kadar gelirken de 4 saat kadar alanda bekledik.

Transit yolcuyuz fakat havalimanında yine de pasaport kontrolünden geçtik.

Dönüş ise daha kısa sürüyor. 11 saat kadar bir süre ile Moskova'ya vardık.


Aeroflot firması ise fena değildi. Uzun uçuşlar için koltukları daha iyi olabilirdi. Türbülans olmadan, sorunsuz bir şekilde yolculuğumuz geçti. Tek sıkıntı uyuyamayan bir insan olarak o kadar saat boyunca oturmak oldu. Ek olarak soğuk davranışlı hosteslerini beğenmedim firmanın o kadar. Giderken uçak oldukça boştu. O yüzden fiyatları da dibe çekmişler. Gitmeden önce merak edip sorgulamıştım uçak biletlerini 1400 küsür TL'ye düşmüştü bile gidiş dönüş olarak :/ Kısmet işte.
Bu arada Aeroflot firması ile Havana'ya kadar gittiğimiz için bagaja verdiğimiz her şeyi Havana'da teslim aldık. Yani aktarma sırasında bagajları tekrar alıp, Havana uçağı için tekrar bagaj vermedik. O olay epey rahat oldu. İstanbul'da verip, Havana'da alıyorsunuz.

Küba Vizesi

Evet Küba bize vize uyguluyor. Shengen gibi bir süreci yok tabi ki. Küba Konsolosluğu Ankara'da olduğu için İstanbul'da yetkilendirdiği 3-5 acente var. Ama vize için istenilen belgeler gidiş-dönüş uçak bileti, pasaport, konaklama belgesi. Şahsi başvuruya gerek yok. Bir arkadaşınız da halledebiliyor. Bizimkiler öyle halledildi.  Vize ücreti ise acenteye göre değişiyor. Araştırıp hepsine fiyat sormakta yarar var. Biz World Travel Service adlı acenteye yaptırdık. 30-40 Eur arasında fiyatlar değişiyor. Vize aşağıdaki şekilde ayrı bir kağıt olarak veriliyor. Pasaporta yapıştırılan türde değil. Bunu uçağa binerken ve ülkeye girerken ibraz ediyorsunuz. Tek giriş ve 30 gün kalmalı olarak veriliyor. Aynı bilgileri içeren yan yana iki kağıt şeklinde bu vize. İlk kısmı girişte pasaport görevlisi tarafından alınıyor. Sizde kalan ikinci parçayı saklayın. Çıkışta yine pasaport görevlisi o belgeyi istiyor.

Bir de Küba'ya  giren  ABD'ye giremez konusu var. Vize'yi ayrı vermelerinin sebeplerinden birisi de o. ABD'nin Küba'ya uyguladığı ambargo nedeni ile Küba'ya giden ve pasaportunda damga olan birisi ABD'ye giremiyor. Giriş ve çıkış damgasını normalde pasaport yerine bu vize kağıdına basıyor gümrük memurları. Ama bizle görüşen memur sağolsun bir sürü sorarak o anı katakulleye getirdi ve çat çat pasaporta bastı damgayı. Bazı arkadaşlara diğer memurlar ''Mühürü vizeye mi basayım yoksa pasaporta mı?'' şeklinde sormuşlar ama bazı arkadaşlar ise benimle aynı kaderi yaşamış ve hiç sormadan direk pasaporta damgalar basılmış. Öyle pembe pembe mühürlerle pasaport kontrolünden geçişleri yapmış bulunduk. Neyse ABD hayalim yok ama olur da bir gün bu pasaportla gitmek zorunda kalırsam ikinci bir pasaport çıkartmam gerekecek.


Küba'ya inmeden önce uçakta doldurulan kağıtlar. Bunlardan mavi olanı girişte pasaport kontrolü sonrası başka bir görevliye teslim ediliyor. Diğeri ise yeşil pasaport sahiplerinin doldurması gereken bir evrak. Yeşil pasaport sahipleri yukarıdaki vizeden muhaflar.


Küba'ya ne zaman gidilir?

Kasım- Mayıs arası Küba için ideal zamanlar. Biz de Kış mevsimi iken orada havalar oldukça sıcak ve nemli. Diğer aylarda ise Musonlar etkili. Okyanus zaman zaman taşarak şehri inanılmaz etkiliyormuş. O yüzden planınızı bu aylar arasında yapmanızı öneririm.

Küba'ya giderken yanımıza neler almalıyız?

*Küba iklim olarak sıcaklığın hakim olduğu bir yer. Hava sıcaklığı zaman zaman 30 C ve üzeri derecelere çıktığı için yanınızda ince ve terletmeyen giysiler olmasına özen gösterin. Sıcak olmasına rağmen sabah ve akşam saatlerinde hava birden değişebiliyor. Oldukça serin ve hatta rüzgarlı oluyor. Yazlık giysilerinizin yanında mutlaka yağmurluk veya hırka tarzı hafif kalın giysiler bulundurun. Yağmur da yağabiliyor ki bir bir kaç defa yakalandık.

*Detaylı olarak bahsedeceğim ama Küba'da yemek kültürü çok zengin ve de lezzetli değil ve her zaman yemek yiyebilecek yerler bulamayabilirsiniz özellikle Havana dışındaysanız. O yüzden yanınızda atıştırmalık yiyecekler, konserveler bulundurmanızda fayda var. Bunları da Türkiye'den taşımanızı öneririm. Küba'da marketler bizdeki gibi çok geniş çaplı ve adım başı olmadığı için istediğiniz zaman istediğiniz şeyi bulamayabilirsiniz. Krakerler bile çok dandik :)

*Benim gibi peynir ve zeytin olmadan kahvaltı olmaz diyenlerdenseniz yanınıza peynir ve zeytin alın mutlaka. Küba'da bunlar bulunmuyor. Çünkü kültürlerinde peynir-zeytin yok. Artı çay ve türevleri de yok. Anca restaurant ve kafelerde çay bulabilirsiniz.

*Sabun bu ülkede başlı başına bir sorun. Gerçekten yerel halk için çok lüks bir şey. Devlet 2010 yılı itibari ile halkına ücretsiz olarak verdiği temizlik ürünlerini kaldırarak, karne yöntemi ile daha uygun fiyata sabunu satmaya başlamış. Marketlerde bir adet el yıkama sabun fiyatı 3-4 USD. O yüzden kaldığınız yerlerde bile bulunmayabilir kaldı ki yolculuk sırasında uğrayacağınız tuvaletlerde sabun yok. O yüzden yanınıza mutlaka ufak cep boyu sıvı sabunlardan veya kağıt halinde olan sabunlardan almanızı öneririm.

*Güneş kremi, koruyucusu vs. de bulundurmanızda fayda var. Çok sıcak olduğu için çoğu insan şemsiye ile geziyor. Belki bir şapka size yeterli olacaktır.

*Küba'da priz girişleri farklı. Dönüştürücü adaptör almanızı tavsiye ederim gitmeden önce. Eminönü-Tahtakale bölgesinde oldukça uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Elektronik marketlerde oldukça pahalı fiyatlara satıyorlar.

* Tuvalet kağıdı, kağıt peçete ve ıslak mendil bol bol olsun yanınızda. Özellikle yollardayken tuvaletler oldukça bu konuda eksik. Küba'da tuvalet kağıdı olan yerlerdeki kağıtlar bizdekilerden çok farklı. Saman kağıdı gibi, kahverengi ve sert bir kağıttan yapılıyor.

*Şampuan, duş jeli, krem vs. bunlar da önemli. Kaldığınız yer 5 yıldızlı otel olmadıkça bunları veren bir konaklama yeri yok. Marketlerden satın almak isterseniz de oldukça pahalı şeyler. Yanınızda seyahat boy olarak getirmenizde fayda var.

*Kişisel eşyalar dışında bu yazdıklarım oldukça önemli.

Küba'da Konaklama

Küba'da 5 yıldızlı oteller var. Çoğu devrim öncesinden kalmış, tarihi binaların içlerinde faaliyet gösteren otellerden oluşuyor. Özellikle Havana'da oldukça bu tarzda otel mevcut.Lüks olanlarda var, vasat olanlarda. Otellerin çoğu devlete ait ama yarı yabancı sermayeli olanlarda var son yıllarda. Henüz zincir oteller yok. Ama önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde olabilir. Çünkü Küba çok hızlı bir şekilde değişiyor!
Oteller oldukça pahalı. Biz bir otelin içine girip fiyatlarını soralım dedik. Geceliği oda başı 90 USD'den başlıyordu. Double oda için ise 200 USD'ye kadar çıkıyordu fiyatlar.

Alternatif konaklama yöntemi ise Casa particular olarak bilinen aile evleri/pansiyonlarında konaklama sistemi. Aşağıdaki fotoğrafı gördüğünüz her ev ''Kahvaltı+Konaklama'' hizmeti veren bir Casa anlamına geliyor.


Küba'da bu sistem oldukça yaygın. Bir sokağa girdiğinizde adım başı casa görmeniz mümkün. Çünkü halkın en büyük geçim kaynağı turizm. Biz bu konaklama şeklini tercih ettik.Devletin verdiği izinle aileler evlerinin bir odasını veya tamamını bu şekilde turistlere gecelik olarak kiralıyorlar. Karşılığında ise bir kayıt defterleri var. Sizin pasaport numaranızı, kalacağınız tarihleri ve adınızı-soyadınızı yazıp sizden imza alıyorlar. Devlete vergi verdikleri için bu defterler ilgili devlet memurları tarafından inceleniyor.

Casalarda kahvaltı, öğle veya akşam yemekleri de veriyorlar.Gruptan bazı arkadaşlarımız ailelerin yaşadığı evlerin bir odasında kalırken, ben ve birlikte kaldığım arkadaş çok şanslıydık. Bir ev sadece bize aitti. Küba'da hostel sistemi yok. Aile yanında kaldığınızda Kübalılarla yaşıyorsunuz bir nevi :) O yüzden ucuz konaklama arayanlara casa önerebilirim. Gayet rahat, temiz, güvenilir evlerde kaldık. Pansiyon mantığında çarşaflar değiştiriliyor, her gün genel temizlik yapılıyor. Sabun bile veriliyor :) Havana oldukça büyük ve kalabalık bir şehir. O yüzden Havana'ya gitmeden önce casa ayarlamanızda fayda var. Diğer şehirler için ise şehre gittiğinizde casaları gezerek de anlaşabilirsiniz. Mutlaka boş yer bulursunuz ama Havana için mutlaka rezervasyonlu gidin. Havana büyük bir bölge. Tercihinizi merkezi yerlerde yapmanızda fayda var.

Casalarda sabun olmayabilir. Şampuan vs. zaten yok. Havlu veriyorlar. Onun dışında saç kurutma makinesi vs. yok. Ama ev halkından istenebilir.

Oda fiyatları oda başı Havana'da 20-30 CUC (USD) arası değişiyor. Odalar 2 veya 3 kişilik zaten. Kişi sayısına göre oda fiyatı değişmiyor. Kahvaltı alırsanız 4-5 CUC ekleniyor kişi başı. Akşam yemeği de talep ederseniz 8-10 CUC arası yine size kişi başı fiyat verebiliyorlar. Tercih sizin. Odalarda banyo-tuvalet mevcut. Ev kiralıyorsanız zaten tamamı size ait oluyor.

Diğer şehirlerde 15-20 CUC arası  odalar bulabilirsiniz. Biz Havana'da ve Triniad'da konaklama yaptık. Her iki yerde de evlerimiz güzel ve temizdi.

Aşağıdaki linklerden kayıtlı casaları inceleyebilirsiniz. Email adresleri mevcut olanlarla email üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Hemen cevap alamayabilirsiniz o yüzden önceden planlayıp, iletişime geçmenizde fayda var. Olmadı telefon yolu ile iletişime geçebilirsiniz. Casa sahipleri turistlerle haşır neşir olduğu için İngilizce konuşabiliyorlar.

http://www.casaparticular.com/
http://www.havanacasaparticular.com/

Benim kaldığım Casa ise;
Havana: Malecon bölgesinde, ünlü Parado caddesinin hemen başlangıcında, Consulado sokağında sahile çok yakın. Zaten bu sokakta yan yana bir sürü casa var.


torressantiesteban@yahoo.es
İlgili kişi Raul
Tel:867 6801

Havana'daki diğer ev ise;


Özetleyeceğim notlar şimdilik bu kadar. Gitmeden önce aklınızda bulundurunuz. Küba hakkında daha detaylı bilgiyi bir sonraki yazımda aktaracağım. Yani aşağı yukarı Küba'da ne ne kadara yenir, ne kadara içilir, ne alınır, günlük ne kadar para harcanır vs. gibi. Ama ana maliyetler uçak+konaklama yukarıda belirttiğim gibidir.

Üşenmeyin, seneye planlarınızı yapın :) Özellikle Küba daha da fazla bozulmadan.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi