Efes Antik Kenti

Efes Harabelerine yıllardır gitmek istiyordum ama bir türlü fırsat olmuyordu. 1 mayıs tatilini fırsat bilerek İzmir'e gidecekken Efes'i de göreyim, artık bu hasret bitsin dedim.

Efes, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alıyor. Selçuk'a gidişimi şurada anlatmıştım. Selçuk otogarından Efes'e 10 dk'da ulaşabilirsiniz.



Efes giriş ücretleri biraz pahalı. Müze kartınız var ise kartınızla girebilirsiniz. Eğer yoksa tam bilet 30 TL, öğrenci ise 15 TL. İçeride de ayrı ücretlendirilen bir kaç müze var. Onları ben gezmedim. Yamaç Evler 15 TL, Efes müzesi 10 TL idi hatırladığım kadarı ile.


Dilerseniz farklı dillerde hizmet veren, gezerken size rehberlik edecek sesli rehberlerden satın alabilirsiniz. Benim önceden edindiğim bir ufak rehber kitapçık eşliğinde okuyarak gezdim Efes'i.


Efes'in tarihçesine biraz değinelim. Efes Antik Kentinin tarihçesi M.Ö. 6000 yıllarına yani Neolitik dönem olarak söylenen fakat bizim Cilalı Taş Devri olarak bildiğimiz döneme kadar uzanıyor. Çevresinde yapılan kazı çalışmalarında ise farklı medeniyetlerin burada yaşadığını kanıtlayan eserler hala bulunmaktadır.


Hitit dönemindeki adı Apasas olan Efes, M.Ö. 1050 yıllarında bölgeye Yunanistan'dan gelen kolonilerin yerleşmesi nedeniyle M.Ö. 560 yıllarında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Günümüzdeki Efes, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli yıllarını yaşamış olan Efes, 1330 yılında Türkler tarafından alınan, 16. yy itibari ile küçülmeye başlayan ve son olarak Cumhuriyet Döneminde Selçuk adını almış olan ve günümüze kadar ulaşmış turistik bir yerdir.



Efes'in zamanında önemli bir liman kenti olması nedeni ile jeopolitik önemini güçlendirmiş, döneminin en iyi ticaret merkezlerinden biri olmuştur.


Efes'i hakkı ile gezmek için 3-4 saat arası bir zaman ayırmanızda fayda var. Çünkü tarih boyunca yer değiştiren bir kent olduğu için 8 km'lik geniş bir alana yayılmış durumda. Ayasuluk Tepesi, Artemision, Efes ve Selçuk olarak dört ana  bölgede toplanmış durumda. Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes'te önemli eserler şunlardır;


Artemis Tapınağı (günümüzde maalesef sadece kolonları kalmıştır)
Celsus  Kütüphanesi
Meryem Ana Evi
Yedi Uyurlar (Bu Ören yeri çevresinde fakat girişi farklı)
İsa Bey Cami
Sayısız tapınak, bazilika, dönemin saray kalıntıları, antik tiyatrolar, çeşmeler

Yedi Uyurlar Efes Antik Kenti dahilinde fakat giriş yeri farklı. Zaten araba ile giderken hemen solunuzda göreceksiniz. Arabanız yoksa da yirmi dakikalık bir yürüyüş ile buraya ulaşmanız mümkün. Zaten Kapalı bir girişi olduğu için gezilecek bir yeri yok.Sadece girişten bakabiliyorsunuz. Efsaneye göre Roma İmparatorluğu sırasında putperestlerin zulmünden kaçan yedi Hristiyan gencin sığındıkları düşünülen mağara burası. Ayrıca önemli bir not Dünya üzerinde bu mağaranın kendi sınırları içerisinde olduğunu iddia eden 33 farklı kent varmış fakat Hristiyan Kaynaklarının çoğuna göre kutsal sayılan yer Efes'tir. Bizim ülkemizde oldukça iyi bilinen bir diğer yedi uyurlar mağarası Tarsus'ta bulunmakta.



Meryem Ana'ya ben gitmedim. Biraz uzakta kalıyor Efes Harabelerine göre. Yalnızca taksi ile gidilebiliyormuş.



Celsus Kütüphanesi en etkilendiğim yapılardan biri oldu. Roma Döneminde yapılan hem kütüphane hem de mezar anıt olarak görevini sürdüren yapıt, 1970-80 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmaları sonucu günümüze kadar gelmiş.



Gittiğim gün Mayıs ayı olmasına karşın inanılmaz sıcak bir gündü.Yaz sıcağında İzmir'e gidilmez hele ki böyle açık alan olan bir yer asla gezilmez biliyordum ama şansızlığıma yaz erken gelmişti İzmir'e :( Neyse üzerimde bir yağmurluk vardı.Onun da şapkasını geçirip kafama öyle gezdim. Yoğun bir turist günü idi ayrıca. Özellikle otobüs otobüs Uzakdoğu'dan gelen İnsanlar oldukça fazlaydı.



Velhasıl görülmesi gereken bir yerin daha üzerini çizmenin haklı gururunu yaşadım. Gerçekten Efes'in büyüleyici bir havası var.Antik Tiyatro'da ise zaman zaman güzel konser etkinlikleri düzenlenmekte.Esasında yaz aylarında takip edip, bir tanesine gitmek lazım.

Dip Not: Yaz aylarında Efes'e giderek kendinize bu işkenceyi yapmayın!

Yorumlar

  1. Yine çok iyi fotoğraflar var. Kamufle olmaya çalışan kaplumbağa da gözden kaçmamış. Eline sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi