Ayasofya Müzesi


Yine yıllardır gitmediğim, her gitmek istediğimde mutlaka çıkan bir problem sonrasında gezmeyi ertelediğim Ayasofya'ya geçtiğimiz günlerde nihayet gidebildim.

İstanbul'daki bir çok eski yapıda olduğu gibi Ayasofya da Bizans döneminde Katedral olarak inşaa ettirilmiş, İstanbul'un Fethinden sonra yapıt camiiye dönştürülmüş, günümüze kadar ise müze olarak gelmiştir.Doğu-Batı sentezinin en canlı örneklerinden birisi olarak görebiliriz.

Yapıtla ilgili tarihi bilgileri okurken yapıtta yer alan mozaiklerin, günümüze kadar ulaşabilmesini Fatih Sultan Mehmet'e borçlu olunduğunu öğrenmiş olacaksınız.Kendisi mozaikleri ince bir sıva ile kapatarak günümüze kadar ulaşabilmesini sağlamıştır.

*Dünya'nın en eski katedralidir.
*Dünya'nın en hızlı inşaa edilmiş katedralidir.(5 yıl)
*Dünya'nın en uzun süreyle ibadet yeri olmuş yapılardan biridir.(15 yıl)
*Aynı yerde 3 defa inşaa edilmesine rağmen isyanlarda tahrip olan, yıkılan yapıt 3. Ayasofya olarak da anılır.

Görkemli yapıyı görmeniz için müze Pazartesi hariç haftanın diğer günleri açık.Müze kartı olanlar ek bir ücret ödemeden müzeyi gezebilirler.Müze kartı olmayanlar ise 20 tl giriş ücreti vererek bu müzeyi görebilirler.

*Dip not; Eğer Müze kartınız yoksa Ayasofya girişindeki müze kart gişesinden çıkarma girişiminde bulunmamanızı tavsiye ediyorum.Özellikle ziyaretlerin yoğun olduğu hafta sonları güneş altında yaklaşık yarım saat beklemenize neden olacaktır.Ya internetten çıkarın, ya da Arkeoloji Müzesi girişinden temin edebilirsiniz.Ayasofya'ya göre gayet sakin bir gişesi var.

Ulaşım ise çok basit.Eminönü-Sirkeci güzergahını takip ederek Sultanahmet'e yürüyerek çıkabilir, ya da tramvay ile Sultanahmet'te inerek, müzeye ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. ben de geçen kış ailemle birlikte gezdim. mutlaka görmek gerek, hayranlık uyandıracak derecede güzel.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi