Kaş 2022 Yaz Tatili Rehberi


Yaklaşık 12 yıldır aktif olarak Türkiye’yi geziyorum. Deniz-Kum-Güneş üçlüsü ile aramız pek iyi olmadığı için yaz mevsiminde bu zamana kadar tercih ettiğim yerler genelde yaylalar, dağlar, yürüyüş rotaları ile bezeli Kuzey ülkeleri veya Türkiye’nin kuzey noktaları oluyordu. Pandemi ile birlikte zorlaşan seyahatler, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşulları da düşündüğümüzde bizi iyice bilinmezliğe itti. Bu nedenle yurt dışı seyahat planlarını kısa süreli de olsa rafa kaldırmışken Türkiye içinde gitmediğim, gezmediğim rotalara yöneldim bu sene. Hazır henüz sıcaklar çok bastırmadan ve yüksek sezon başlamadan Antalya’nın incisi konumunda olan Kaş’a bir seyahat planlamak istedim. 

Yıllardır Kaş'a giden, güzelliklerini gören arkadaşlarımın ''Mutlaka git, Kaş tam senlik!'' önerilerini dinleyerek 5 günlük güzel, doyurucu ve aklımın ''Kaş’ta'' kaldığı bir seyahatin sonuna geldim bile.. Taze taze 2022 Kaş önerilerimi eskisi gibi blogumda paylaşmak, ''Kaş Nasıl bir yer?'', ''Kaş’ta Ne Yapılır?'', ''Kaş’ın en güzel plajları nerelerdir?'', ''Kaş kaç günde gezilir?'' gibi sorularınıza yanıt vermeye, en güncel Kaş bilgilerini, Kaş mekanlarını bu yazıda derlemek istedim. Hazırsanız güncel Kaş Rehberi 2022 önerilerimi sırayla paylaşayım.

Kaş Nasıl Bir Yer?

Kaş, Antalya’ya bağlı, Likya ve Karia yolları arasında bulunan, Muğla-Dalaman ile Antalya Merkez’in tam ortasında yer alan, gerek su altı dünyasındaki deniz canlıları ile, gerek muhteşem koyları ile, gerekse bir dönemin en güçlü antik dönemine ev sahipliği yapması ile bence herkesin görmesi ve de keşfetmesi gereken her tür tatilciyi mutlu edecek zengin bir tatil beldesi. Yılın yaklaşık 6-7 ayı aktif kalan, ister bahar mevsimiyle, isterseniz yaz mevsimi ile gezip görebileceğiniz, her zaman akıllarda kalacak, sizde farklı bir tat bırakacak, oldukça zevk alacağınız bir tatil beldesi.

Kaş’ın Tarihçesi

Kaş, M.Ö. 2000 ‘li yıllardan itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Likya birliği döneminde en güçlü zamanlarını yaşayan, dönemin deniz ticareti üssü olarak kullanılan, her yeri antik dönemden eserlerle günümüze kadar ulaşan bir bölge. Eski antik adı Antiphellos yani Andifli olan Kaş, yakın dönemde sırasıyla Roma İmparatorluğu, Bizans imparatorluğu sonrasında ise Osmanlı İmparatorluğu himayesi altına girmiştir. Zamanında Rum asıllı Osmanlı vatandaşlarının yaşadığı, balıkçılık ve tarım faaliyetleriyle geçimini sağlayan oldukça küçük bir yerleşim yeri olan Kaş'ta, 1930’larda Rumların zorunlu göçleri sonrası bölgedeki evler zamanın toprak ağaları tarafından satın alınmış ve Cumhuriyet Dönemi sonrası bölgeye yerleştirilen Türklere tekrar satılarak türk nufusu Kaş’a yerleştirilmiştir. Kaş geziniz sırasında karada, deniz altında, dağlarda kısacası her yerde yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan medeniyetlere ait izler göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Kaş’ta Gezilecek Yerler

Antalya Kaş Gezilecek Yerler düşünüldüğünde gerçekten  zengin bir bölge. Deniz tatili, dalış tatili, antik kent gezileri, sadece merkezde takılayım yiyeyim, içeyim diyeceklere de hitap edecek bir sürü gezilecek ve yapılacak şeyler mevcut. Kaş’ta yapılacak şeyleri ve Kaş’ta gezilecek yerleri bu başlık altında birleştirmek istedim.

1-Kaş Merkez

Antalya Gezilecek Yerler içerisinde ilk akla gelen yerlerden birisi olan Kaş, ufacık ama her şeyi rahatlıkla bulabileceğiniz bir merkeze sahip. Kaş merkezde kaldığınızda birçok yere yürüme mesafesinde gezebileceğiniz bir rota çıkarabilirsiniz. Kaş Merkez’de yer alan Antiphellos Antik Tiyatro’ya gün batımı saatine doğru gidebilir, Kaş uzun çarşıda yer alan birbirinden güzel takı ve giysi dükkanlarını,  Kaş butiklerini ziyaret edebilir, kendinize ve sevdiklerinize güzel hediyeler alabilir, Kaş merkezde bulunan Küçük çakıl ve hizasında denize girilecek plaj işletmelerinde denize girebilir veya güneşlenebilir, Kaş merkezde bulunan birbirinden güzel mekanlarda lezzetli ve güzel yemekler yiyebilir, bölgenin bağlarında yetişen üzümlerden yapılan şarapları tadabilirsiniz. Antik dönemden kalan kral mezarları ile yürürken karşılaşabilir, tatlı mı tatlı rengarenk kaş evleri önlerinde birbirinden güzel fotoğraflar çektirebilirsiniz. Kaş merkez bölümü Andifli mahallesi olarak geçiyor. İhtiyacınız olan her şeyi bu mahallede bulabilirsiniz. Kişisel olarak önerim sabahın erken saatlerinde yarım saatlik bir keşifle Kaş’ın sessiz ve tenha sokaklarını gezebilir, dilediğinizce henüz kimse uyanmamışken güzel Kaş sokaklarının, evlerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

2-Kaş Yeme&İçme Mekanları, Kaş Meyhaneleri

Kaş yeme içme anlamında oldukça zengin bir mutfağa sahip. Bulunduğu konum nedeniyle deniz canlıları açısından zengin olması nedeniyle her daim taze olan deniz mahsüllerini servis eden kaliteli, güzel yeni ve eski bir çok meyhane ya da restoranı deneyebilirsiniz. Son yıllarda İstanbul’dan kariyerini bırakarak buraya göçen ve restoran ya da bar açan, başarılı olan oldukça fazla mekan da mevcut. Hangi birini deneyeceğimize biz bile şaşırdık. Detaylı olarak bizzat denediğim Kaş Yeme içme mekanlarını ''Kaş’ta Ne Yenir?'', ''Kaş’ın En iyi yeme&içme mekanları nerelerdir?'' sorularını kişisel zevklerim doğrultusunda bir sonraki başlıkta yanıtlayacağım.

3-Kaş Antik Kentleri

Hem kültür hem de deniz tatili olan ender yerlerden biri olan Kaş ve çevresinde Antik kent zenginliği mevcut. Kaş Tarihi Antik kentler denilince akla gelenler; Patara, Xanthos, Myra, Sebeda, Antiphellos, Phellos, Aperlai, Simena(Kaleköy), Batık şehir… Daha da sayamayacağım kadar antik kent mevcut Kaş sınırları ve çevresinde. Elbette tek seferde gezebileceğiniz kadar zamanınız olmayabilir. Bu antik kentleri gezmek için bana kalırsa hem araba hem de zaman şart.

4-Kaş Plajları

Hangi birini saysam bilemeyeceğim kadar çok fazla koya ve plaja sahip olan Kaş’ta gittiğim ve gitmediğim halde merak ettiğim bana önerilen plajları alt başlıkta sıralayacağım. 

5-Kaş ve Çevresi

Kaş merkez dışında gidebileceğiniz yerler Kalkan, Demre, biraz daha uzaklaşayım diyorsanız Fethiye, Olimpos Kaş’a yakın gezilecek yerler arasında. Biz Demre'de bulunan Myra Antik kentine gitmeyi tercih ettik.  Bir sonraki yazıda bu muhteşem antik kenti anlatacağım.

6-Kaş Tekne Turu ve Kaş Dalış Aktivitesi

Kaş’ta yapılacaklar arasında olmazsa olmaz şeklinde önerilen Kaş tekne turu ve Kaş dalış aktiviteleri mevcut. Kaş merkezde bulunan bir sürü tur firması bu hizmeti sağlıyor ve sabah 08.00’den gece 24.00’e kadar açık olmaları nedeniyle her daim bilgi alabileceğiniz bir hizmet şekline sahipler. Genel olarak Kekova tekne turu olarak adlandırılan Kaş tekne turları rotası hemen hemen her firmada aynı. Yaklaşık 30-40 kişilik tekne turları sabah 09.30 gibi başlayıp, akşam 19.00 gibi Kaş’a dönerek sona eriyor. Kaş tekne turlarının gittiği koylar Akvaryum Koyu, Simena(Kaleköy), Tersane Koyu, Kekova Batık şehir, Korsan Mağarası, Burç Koyu gibi koylar oluyor. Üç aşağı beş yukarı tüm firmaların tekne tur rotası aynı. Kaş tekne turu fiyatları 2022 için kişi başı 500 TL, pazarlıkla 400 TL’ye kadar iniyorlar. Kalkan tekne turu fiyatları 2022 için de aynı. Maalesef artan pahalılık, ekonominin aşağıya doğru gitmesi her yerde her kaleme yansımış durumda. Geçen sene 200 TL civarı olan bu tekne turları bu sene 500 TL. Kaş dalış noktaları düşünüldüğünde de oldukça zengin bir bölge. Profesyonel ekipler tarafından yapılan Kaş Dalış turları fiyatları firmadan firmaya değişiyor. Biz daha önce giden arkadaşlarımız tarafından önerilen birkaç firmadan fiyat aldık. Öncelikle Kaş Dalış rotaları hemen hemen firmalarda aynı ve iki türlü dalış programı mevcut. Kaş deneme dalış fiyatları 2022 için kişi başı 500 TL’den başlıyor ve genelde yarım gün sürüyor. Sertifikalı dalış programları ise genelde 3-4 gün tüm gün dalış şeklinde veriliyor ve sertifikalı Kaş Dalış fiyatları 2022 için 4.500-6.000 TL bandında değişiyor. Fiyatlar bizim bütçemizi aştığı için biz bu deneyimi başka bir zamana erteledik. Bu fiyatlara bir öğün açık büfe yemeği dahil. Kaş’ta yapılacak aktivitelerden birisi de Sea kayaking denilen deniz üzerinde bireysel kürek çekerek ilerlediğiniz kano turları. Bunlar da maalesef kişi başı 750 TL gibi bir fiyata gerçekleşiyor. Özellikle Simena-Kaleköy bölgesinde yapmak istediğimiz bu aktiviteyi de başka bir bahara erteledik.

Kaş En iyi Plajlar ve Koylar listesi, 2022 Güncel bilgiler ve Kaş Plajları giriş ücretleri

1- Büyükçakıl Plajı

Kaş’ta denize girebileceğiniz plajlar arasında yer alan, Kaş merkezde iken deneyebileceğiniz fakat herkese göre olmayan küçük bir plaj Büyükçakıl Plajı. Tam 90’lar ruhunda olan plajda yer alan birçok yerel işletme mevcut. Büyükçakıl’da deniz suyu soğuk, deniz genelde oldukça dalgalı, çakıllı bir plajı mevcut. Hassasiyeti olanlar için mutlaka deniz ayakkabısı öneririm. 6-7 işletme tarafından bu ufak plaj esir alınmış. Her işletmenin de hizmeti farklı. Kimi şezlonga/şemsiyeye para alıyor, kimisi harcama karşılığında almıyor… Biz Mehmedin Yeri adında işletmeye oturduk, şezlong ve şemsiyeye para almıyor, yeme içme karşılığında kullanabiliyorsunuz ve bir limit yok. Genel olarak yeme içme fiyatları da oldukça uygundu. Örneğin papates kızartması 50 TL, biralar 60-80 TL arası,Hamburger veya pizzalar 90-120 TL arasında idi. Bu plaja giriş elbette ücretsiz, dediğim gibi işletmelerin hizmetini kullandığınızda ödeme yapıyorsunuz. Kendi havlunuzla, şemsiyenizle, sandalyenizle gelerek plajın kenarını kullanabilir, ücretsiz olarak denize girebilirsiniz. Plajda duş, W.C. mevcut. Bana göre Kaş’ın en iyi plajları arasında değil maalesef. 

Büyükçakıl Plajı’na Nasıl Gidilir?: Kaş merkezden yarım saatlik yürüyüşle gidebilirsiniz ya da Kaş belediyesi veya Carreforusa marketi karşısından kalkan minibüslerle 10 dakikalık bir mesafe sonrası Kaş Büyükçakıl plajına ulaşabilirsiniz. Güncel minibüs fiyatı tek yön ve kişi başı olarak 9 TL. Binmeden önce minibüsün gidiş-dönüş saatlerine bakmanızda fayda var. Kaş minibüs saatleri duraklarda güncel olarak asılmakta.

2- Küçükçakıl Plajı

Kaş plajları arasında ilk akla gelen, merkezde olması sebebiyle de oldukça tercih edilen Kaş Küçükçakıl plajı girişi ücretsiz. Çevresinde yer alan beachler tarafından da kullanılan Küçükçakıl’a gelerek direk denize girebilirsiniz. Sabah ve akşam saatlerinde tenha oluyor ama gündüz saatlerinde bir hayli kalabalık. Oldukça ufak bir plaj olması nedeniyle kalabalık gözünüze batabilir. Deniz suyu soğuk, biraz dalgalı ama oldukça berrak ve turkuaz renkte bir denizle karşılaşacaksınız. Civarında bulunan Derya Beach’i veya diğer beach işletmelerini kullanarak Duş ve yemek imkanlarından ücretli olarak yararlanabilirsiniz. W.C. olarak ise Derya Beach’in tuvaletini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Deniz ayakkabısı burada da şart bence. Zaten genel olarak Kaş plajları kayalık ve çakıllı. Kum plajı olan pek yok.

Küçükçakıl Plajı’na Nasıl Gidilir?: Kaş merkez’de olması sebebiyle yürüyerek gidebilirsiniz. Derya Beach’in hemen yanında, Kaş Valilik binasının az ilerisinde yer alıyor.

3- Kaş Derya Beach

Küçük Çakıl Plajının komşusu, aynı bölgeyi paylaşan Derya Beach Kaş'ın en eski işletmelerinden ve bir klasik olarak görülüyor. 1960’lardan beri hizmet veren restoran ve beach işletmesi ile Derya Beach’in denize girilecek bir kaç alanı mevcut. Ya Küçükçakıl tarafına merdivenlerden inerek yürüyerek girebilir ya da ön tarafın kayalık olması nedeniyle atlayarak veya denize doğru inen merdivenlerinden girebilirsiniz. Ayağım yere değsin diyenler için ön taraftan denize girmek pek uygun değil çünkü direk derin. Küçükçakıl tarafından denize girmenizi öneririm. Kaş Derya beach giriş ücreti 2022 için kişi başı minimum 200 TL harcama sözü karşılığında. Plaja giriş yaptığınızda istediğiniz şezlongu seçiyorsunuz ve size bir numara veriliyor. İçerde yemek yeseniz de yemeseniz de kişi başı 200 TL ücret alınıyor. Yemek ve içecek seçenekleri oldukça fazla, fiyatlar geçen senelere göre epey artmış ama şu an Kaş’ın ortalama fiyatlarına sahip. Yediğimiz ara sıcaklar ve içtiğimiz kokteyller oldukça lezzetli idi. Pizzaları da güzelmiş duyduğuma göre çünkü taş fırını mevcut. W.C., duş hizmeti de var.

Derya Beach’e Nasıl Gidilir?: Küçükçakıl plajı ile yan yana olduğu için merkezden yürüyerek bu

işletmeye de ulaşabilirsiniz.

4- Kaputaş Plajı

Gelelim Kaş’ın en iyi plajları arasında gösterilen ve tatilciler tarafından en çok tercih edilen Kaş Kaputaş Plajı’na. Yukarıdan bakıldığında turkuaz rengi denizi, şezlongların yerleşimi ile çok güzel fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz Kaputaş plajı da bence herkese göre değil. Öncelikle taşlık ve çakıllı, genel olarak dalgalı bir denize sahip ve 4-5 adım sonrası da hemen derinleşiyor. Çocuklu aileler için pek uygun değil ama çocuklu aileler tarafından yine de tercih ediliyor. Çocuklarını yanlarından ayırmıyorlar tabi :) Kaputaş plajı yüzme bilmeyenler için pek uygun değil çünkü genel olarak deniz dalgalı. Bu plaj için eleştirim ise Kaş belediyesi tarafından işletilmesine rağmen yerli ve yabancı turistler tarafından çok tercih edildiği için fiyatlarının anlamsız derecede pahalı olması. Fiyatları görünce oldukça şaşırdım çünkü Kaş merkezde bulunan birçok restoran veya meyhaneye göre fiyatları oldukça yüksek. Biralar 75 TL’den başlıyor, Patates kızartması 75 TL, basit ve eminim ki lezzetsiz gözlemeler 65-70 TL bandında. Küçük su bile 10 TL! Menüde en ucuz şey çay idi 5 TL ile. Açıkçası o kadar sinir oldum ki kendi ülkemde turistlerden daha pahalıya tatil yaptığıma. Bu arada İngiliz ve Rus turist akını olduğu için turistlere göre oldukça uygun ve adamlar deli gibi para harcıyor. 3 kişilik bir aile yanımda dondurma aldı ve adam 450 TL ödedi! Hiç bir şey yemeden buradan ayrıldık. Kaputaş Plajı çok kalabalık oluyor önerim sabah erken saatlerde gelmeniz ve denizi kullanmanız. ''Kaputaş Plajı giriş ücreti 2022 ne kadar?'' diye soracak olarsanız Kaputaş plajı şezlong ücreti 50 TL, Şemsiye ücreti ise 50 TL şeklinde. Giriş aslında ücretsiz, şezlong ve şemsiye kullanacaksanız bu hizmet ücretli. Yine kendi ekipmanınızla gelerek plajın sağ ve sol kenarlarına konumlanarak ücretsiz olarak Kaputaş plajını kullanabilirsiniz. Kaputaş plajı halka açık olarak hizmet vermekte.

Kaputaş Plajı Nerede, Kaputaş Plajı’na Nasıl Gidilir?: Kaputaş Plajı esasında Kalkan beldesine bağlı. Kaş merkez eski ufak otogardan Kalkan’a giden minibüslerle Kaputaş plajı’na gidebilirsiniz. Kaputaş minibüs saatleri sezona göre değişiyor, Kaş merkezde bulunan eski otogara giderek önceden Kaputaş minibüs saatlerini öğrenmenizi tavsiye ederim. Genel olarak saatte bir var. Kaş-Kaputaş arası yaklaşık olarak yarım saat sürüyor ve yolculuk ücreti kişi başı tek yön 27,5 TL. Kaputaş plajı girişi önünde minibüsten inerek, Kaputaş plajı merdivenlerini inmeniz gerekiyor plaja ulaşmak için.

5- Akçagerme Plajı

Kaş plajları arasında en çok tercih edilen plajlardan biri olan Akçagerme plajı özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Girişin sığ olması, koyda dalga olmaması, epey ilerlediğinizde bile denizin boyunuzu geçmemesi tercih edilme sebeplerinden. Akçagerme Plajı sosyal tesis konumunda olduğu için Kaş belediyesi tarafından işletiliyor ve halka açık. Akçagerme plajı kum değil, yine çakıllı. Bu nedenle deniz ayakkabısı tercih edebilirsiniz. Suyu oldukça güzel, berrak ve dalgalı değil. Buraya da eğer çocuksuz iseniz sabah saatlerinde gelip henüz çocuklu aileler plajı işgal etmeden deniz keyfini doyasıya yaşamanızı öneririm. Akçagerme plajı girişi ücretli değil, dediğim gibi halk plajı esasında burası. Akçagerme plajı şezlong fiyatı 2022 için 30 TL, şemsiye ise 30 TL. Plaj oldukça büyük, çok fazla şezlong var. Aileler için loca var 6-7 kişi iseniz oldukça hesaplı bu localar, fiyatları 200 TL. Bir de hep gölgede durmak isteyenler için üstü kapalı şezlong alanı mevcut. Buradaki şezlong fiyatı ise 50 TL. Kendi havlunuzla, saldalyenizle gelip buradaki ağaç altı bahçeleri, deniz kenarını ücretsiz kullanabilirsiniz. Ayrıca Akçagerme plajında tenis kortu ve çocuklar için su kaydırak alanları mevcut. Akçagerme su kaydıraklarının elbette ayrı ücretleri var. Duş, soyunma kabinleri ve W.C. mevcut. Dışarıdan gelenler de ücretsiz olarak kullanabilir. Ben oldukça temiz buldum bu plajı ve tesisi.

Akçagerme Plajı’na Nasıl Gidilir?: Kaş merkezden kalkan minibüslerle yaklaşık 10-15 dakikalık bir mesafe sonrası Akçagerme plajına ulaşabilirsiniz. Tek yön kişi başı 9 TL. Çok sıcak olmayan bir günde Kalkan yoluna doğru yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüşle de bu plaja ulaşabilirsiniz.

6- Hidayet Koyu

Geldik Kaş’ın en iyi plajları arasında olan Hidayet Koyu’na. Kesinlikle Kaş plajları arasında kişisel favorim de Hidayet Koyu oldu. Hidayet koyu, özel bir işletme tarafından işletilen fakat yine de halka açık olan bir plaj. Deniz altı canlıları bakımından oldukça zengin olan bu koya gelirken gözlüklerinizi ve şnorkellerinizi getirmeyi sakın unutmayın. Dalış teknelerinin de uğrak noktası olan Hidayet Koyu’nda balıklarla birlikte yüzüyorsunuz. 2022 yılı itibariyle işletmesi değişen Hidayet koyu artık Blanca Beach ve Hotel adından özel bir işletme tarafından işletiliyor. Genel olarak kayalık ve çok az çakıllı girişi yanında berrak, turkuaz denizi ve su altı canlılığı bakımından Kaş’ın en iyi plajları arasında yer alıyor Hidayet Koyu. Blanca beach işletmesi koyun %99’unu ele geçirmiş durumda, kendi havlunuzla, sandalyenizle gelmek istediğinizde ücret ödemiyorsunuz fakat zaman geçirebileceğiniz bir alan da bulunmuyor açıkçası. Fotoğraflarda göreceğiniz kayalıklar üzerinde anca zaman geçirebilirsiniz. Plaj işletmesini kullanmayanlar genelde direk denize girip, bir iki saat geçirip sonra dönüyorlar. Hidayet Koyu plajı giriş ücreti aslında yok, işletmenin şezlong ve şemsiyesini kullanmak istediğinizde ücret ödüyorsunuz. Hidayet koyu fiyatları işletme için Şezlong 100 TL, şemsiye ise 20 TL. Duş ve WC mevcut, dışarıdan gelenler de ücretsiz olarak bu hizmeti kullanabiliyor. Size bir kart veriyorlar ve ne sipariş ederseniz bu karta yazıyorlar ve çıkışta hesabı ödüyorsunuz. Tüm gün plajda vakit geçirmek isteyenler için yine de burayı öneririm. Yemekler de genel olarak güzel. Biz taş fırını olduğu için pizza söyledik ve oldukça lezzetli idi. Biralar 0,33 litrelik hep ve fiyatları 60-80 TL arası, pizza ise 120 TL idi.

Kaş Hidayet Koyu Nerede?, Hidayet Koyu’na Nasıl Gidilir?: Hidayet Koyu, Kaş’ın yarımada olarak bilinen bölgesinde yer alıyor. İsterseniz Kaş merkezden 30-40 dakikalık bir yürüyüşle gidebilir, isterseniz yine merkezden kalkan yarımada minibüsleriyle 10-15 dakikalık bir yolculuk sonrası Hidayet Koyu’na ulaşabilirsiniz. Hidayet koyu ulaşımında minibüs ücreti 2022 için kişi başı 12 TL. 30-40 dakika aralıklarla minibüs mevcut. Hidayet koyu önünde indiğinizde koya ulaşmak için yokuş aşağı doğru 3-4 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Yol deniz seviyesinin biraz üzerinde kalıyor.

7- İnceboğaz Plajı

Yine Kaş yarımada bölgesinde bulunan ve oldukça tercih edilen Kaş’ın en iyi plajları arasında yer alan bir plaj İnceboğaz Plajı. Kaş merkezden minibüslerle Hidayet Koyu’na doğru giderken, hemen plaj önünde inebilirsiniz. Kaş İnceboğaz giriş ücreti uygulanmıyor çünkü halka açık ve herhangi bir tesis, işletme plajda mevcut değil. İnceboğaz Plajı da çakıllı, kendi ekipmanlarınızla gelip girebileceğiniz bir plaj. Bizim vaktimiz olmadığı için malaesef buraya gidemedik.

8- Diğer Kaş Plajları

Bunlar dışında önerilen ama zaman olmaması nedeniyle gidemediğim birçok Kaş plajları mevcut. Zamanınız varsa Kaş’ın en iyi plajları arasında yer alan Kaş merkezden teknelerle gidilen Liman Ağzı, Kaş Seyrek Plajı, Tekne turu yaparak gezebileceğiniz bir çok Kaş koyu, Patara Plajı, Kaş Belediyesi Halk Plajı (Yarımada’da, Hidayet Koyu’na çok yakın), Kalkan merkezden girilen plajlar mevcut. Kaş merkezde Derya beach sırasında ve diğer taraf Asma6 restoran sırasında da birçok beach de mevcut. Merkeze mesafesi olan Kaş Setur Yat Limanı Plajı, aynı yol üzerinde Olympos Kamp Plajı gibi işletmeler mevcut. Buraların plajları yok, kayalıklar üzerinden atlayarak veya merdivenlerle girebiliyorsunuz. Her işletmenin de fiyat politikası, giriş ücretleri farklı.

*Önemli Not: Kaş koyları ve plajları genel olarak kayalık, çakıllı ve taşlı. Kum girişi olan plaj benim bildiğim bir tek Patara plajı’nda mevcut. O yüzden Kaş’a gelirken hassasiyeti olanlar deniz ayakkabısı getirmeli.

Antalya Kaş Neyi Meşhur?

Özet gibi olacak ama ilk akla gelenleri sıralamak istedim:

*Muhteşem Kaş Koyları

*Kaş’ın Yöresel Yemekleri

*Kaş Meyhaneleri, Kaş Yeme&İçme Mekanları

*Kaş Tava Dondurma ve Kaş Yanıksı Dondurma

*Kaş Antik Kentleri,

*Kaş Dalış Noktaları Turları

Kaş’ta Ne Yenir?

''Kaş’ta Nerede, Ne Yenir?’'' diye soracak olursanız mükemmel ve taze deniz ürünleri yanında farklı ve hiç alışık olmadığınız mezeler akla geliyor. Son yıllarda İstanbul’dan buraya taşınan beyaz yakalı insanların açmış olduğu çok tatlı ve farklı lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlar, kafeler ve barlar mevcut. Gitmeden önce yazılan, giden arkadaşlarımın önerdiği çok fazla kafe, bar ve restoran vardı. 4-5 gün olunca açıkçası seçimlerimizi üzülmemek adına dikkatlice yapmak istedik. Açıkçası 5 gün boyunca yediğimiz ve tattığımız her şeyden %90 oranında memnun kaldık. 2 kişi ortalama olarak bir akşam yemeği 400-100 TL arası değişebiliyor. Biz çok yiyen bir çift olmadığımız için bu rakamlar çerçevesinde verdik akşam yemeklerini. 2-3 meze, birer kadeh içki fiyatı bunlar. Kişisel favorilerimi sıralayacak olursam:


Öğle Yemeği için:

*Oburus: Kaş’ta Vegan ve Vejeteryan seçenekler üzerine ilk akla gelen mekan, Oburus. Ağaç gölgesi altında güzel ve geniş bir mekanda hizmet eden Oburus, güzel ve sağlıklı bir menüye sahip. Akşam yemeği için de gelebileceğiniz mekana öğle yemeği için tercih ettiğinizde güzel ve doyurucu lezzetler sizi bekliyor olacak. Akşam  yemeğine gidecek olursanız rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Alkol ve koktely menüzü de mevcut

*Dudu Mutfak: Burası kahvaltı ve öğle yemek menüsü ile oldukça meşhur ufak kafelerden biri. Bir gün deneyelim dedik ama tam da öğle yemeği servisi saatinin bitimine denk gelmişiz. Siz Kaş’a gittiğinizde mutlaka gitmek istediğiniz restoranların google üzerinden çalışma saatlerine, kapalı olduğu günlere bakın.

*Beach İşletmeleri: Tüm gün denizde olacağınızı düşünürsek öğle yemeklerinizi gittiğiniz beach işletmelerinde de değerlendirebilirsiniz.

 *Mantı, Döner, Çiğköfte, Belediye işletmesi, Tostçu, Kebapçı ve merkezde ufak birçok  ev yemeği yapan işletmeler mevcut. Bildiğimiz Köfteci Yusuf markası burada en ucuz alternatifler arasında olduğu için akşamları epey sıra oluyor. Yarım ekmek  arası köfte 50 TL idi. Açıkçası Kaş'ta her  bütçeye ve damak tadına  göre yeme&içme alternatifleri mevcut.


Akşam Yemeği için;

*Demeti Kaş: Kaş merkezde bulunan, eski bir konağın restorana dönüştürülerek, üzüm salkımlı avlu içerisinde hizmet veren Demeti Kaş, Kaş’ın eskilerinden… Kendine ait deniz ürünleri spesiyallerinin yanı sıra klasik meze çeşitleri de mevcut. Özel tereyağlı karides güveç, kocaman ahtapot, sıcak ege otları tabağı, salata ve birer kadeh şarap ortalama 700 TL civarında tuttu. Fiyatlar Kaş ortalamasında, lezzetli ve taze lezzetleri yiyip, güzel bir atmosferde akşamınızı geçirmeniz için burayı öneririm. Yoğun sezonda gidiyorsanız bir gün önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

*Voyn Meyhane: Kaş denilince ilk akla gelen meyhanelerden biri olan Voyn, yine Kaş’ın en eskilerinden. Deniz manzaralı konumu ile genel olarak gelenler tarafından tercih edilen mekanın çok geniş bir deniz mahsulleri menüsü var. Fiyatlar Kaş ortalamasının üstünde. Ambiyans olarak çok sevmesem de yediğimiz çıtır kabak, özel karides güveç, pancarlı meze oldukça lezzetli idi. 

*Zühtü Kokteyl&Meze: Burası da Kaş'ın yeni mekanları arasında. Oldukça ufak bir bahçede hizmet veren ve sınırlı ama ilginç menüsü ile kesinlikle denenmesi gereken mekanlar arasında. Kokteyl menüsü oldukça geniş ve başarılı, yemekler ise çok aç değilseniz sizi tatmin edecek türde güzel ve gerçekten farklı mezeleri mevcut. Taze balık servisleri de var bu arada. Kokteyller 160-190 TL bandında. Yediğimiz enginar, pancarlı kuru cacık ve adını hatırlayamadığım bir meze oldukça başarılı idi.

*Deja Vu: Bir Kaş klasiği olarak bu mekanda günü batırmak önemli imiş... Biz de Voyn'da yemek yedikten sonra hemen karşısında olduğu için birer kokteyl içmek için Deja vu'ya uğradık. Mekan deniz manzarası, güzel müzikleri ile ve tabi ki eski Kaş mekanı olması ile havalı. Kokteyller başarılı idi. Atıştırmalık tabakları da mevcut.  Karın doyurmaya değil de bir şeyler atıştırmak ve bir şeyler içmek için uğrayabilirsiniz.

*Mezeteryan: Yine Kaş'ın yeni mekanlarından biri olan, kaş merkezde bir dükkanın teras katında yer alan mekan oldukça sade ve mütevazi görüntüsü ile deniz manzarasına konumlanmış durumda. Geniş şarap çeşitliliği ve yanına eşlik eden zeytintağlı ve deniz mahsülleri ile bizden ortalama bir not aldı. Mantarlı börek,  Kumlu isli midye, patlıcanlı peynirli bir meze yedik. Ben vauuw şahane olmadım lezzetler karşısında. Çalışanlar son derece nazik, kibar ve hızlıydı. Geniş şarap menüsü için gelinebilecek bir mekan kanımca.

*Kaş Türk Kahvecisi: Kaş Kahve mekanları arasında mutlaka uğramanız,  soluklanmanız gereken bir mekan. Güzel bir karışım sonucu oluşan aromalı Kaş kahvesini tavsiye ederim. Ağaçlar arasında biraz sesli bir sokakta hizmet veriyor. Sunumu  çok güzel ve çalışanlar oldukça nazikti.

*Linckia Roastery Cafe: Kaş kahve mekanları arasında 3. nesil kahveci mekanları içerisinde yer alıyor. Tesadüf eseri görüp bir akşam soğuk kahvesini denediğimiz mekan iç tasarımı olarak çok güzel. Kahvesi de kaliteliydi fakat fiyatlar fenaydı. Iced Americano'ya 42 TL vermek biraz koydu...

*Kaştavadondurma: Sokak lezzeti olarak değerlendirebileceğim ve Tayland'dan transfer edilen bu dondurma tarzı Kaş'ta oldukça popüler. Aslında dondurma değil serinleten bir yiyecek gibi. Seçtiğiniz malzemeleri karıştırarak ipincecik şekilde açıyorlar ve sonra rulo yaparak bir kaseye koyuyorlar. Bir kasede 4 adet rulo var ve fiyatı 50 TL. Bence iki kişi bir tane alıp, deneyebilirsiniz.

*Diğer Kaş Mekanları: Bunlar dışında Kaş Bunbun, Kaş Ruhi Meyhane, Bi Uğra, Mavi, Pell's önerilen mekanlardı ama ne bütçe yeterdi ne de zaman buralara...

Kaş’a Nasıl Gidilir?

Yıllardır buralara gitmeme veya gidişimi erteleme sebebim bölgeye ulaşım zorluğu olmasını nedeniyle idi, kabul ediyorum. Çünkü öncelikle uçakla bölgeye en yakın havalimanına gelip sonrada 2-3 saat karayolu gitmek bana ızdırap gibi geliyordu. Kaş’a plan yapmadan önce Antalya Kaş Nereye yakın sorusunu kendime sordum ve Muğla Dalaman Havalimanı ile Antalya Gazipaşa Havalimanlarına hemen hemen eşit uzaklıkta olduğunu gördüm. O yüzden uçakla Kaş’a gelmek istiyorsanız Antalya yerine Kaş’a en yakın havalimanı olan Muğla Dalaman Havalimanını kullanmanızı öneririm. Neden diye soracak olursanız öncelikle Kaş-Dalaman Havalimanı arası 152 km ve bu mesafe yaklaşık olarak 2,5 saat sürüyor. Genellikle Kaş’a gidecek olanlar Dalaman Havalimanını kullandığı için Dalaman Havalimanı Kaş arası ulaşım daha kolay bir şekilde oluyor. 

Güncel bilgi olarak Dalaman Havalimanından Kaş Merkeze veya Kalkan’a Havaş gibi toplu taşıma aracı maalesef yok. Çünkü Dalaman Muğla Belediyesine bağlı ve Kaş ise Antalya Belediye’sine. Muğla Belediyesi Kaş’a ulaşım aracı koyamıyor. Antalya Belediyesi de Muğla Dalaman’a ulaşım aracı koyamıyor. Hal böyle olunca Dalaman Havalimanı Kaş arası ulaşım sadece özel tur firmalarının paylaşımlı shuttle servisleri ile mümkün oluyor. Biz bu bilgiyi bilmeden direk Dalaman Havalimanına indik ve paylaşımlı shuttlerın en azından önceden rezervasyon yapılarak kullanılabildiğini öğrendik. Şansımıza Kaş-Dalaman arası shuttle servisi yapan Gümüş Travel firmasında yer mevcuttu ve Dalaman Havalimanı Kaş arası ulaşım tek yön 2022 fiyatı bir kişi için 300 TL. Maalesef benzin fiyatlarına gelen zamlardan sonra fiyatlar biraz uçmuş durumda. Kaş’a Antalya Havalimanı üzerinden gelmek isterseniz maalesef havalimanından direk olarak bir ulaşım söz konusu değil. Öncelikle Gazipaşa Havalimanından Antalya Merkez otogara gitmeniz, Otogardan da Kaş’a giden otobüslere binmeniz gerekiyor. Antalya sıcağında hiç uğraşılacak dert değil açıkçası… Yani kısaca Kaş’a uçakla gelecek olursanız Dalaman Havalimanı’nı kullanmalı ve önceden shuttle rezervasyonu yaparak Kaş’a ulaşmanız gerekmektedir. Kalkan’a gidecekler için de durum aynı, yol üzerinde olduğu için Kalkan’a da aynı servisle ulaşabilirsiniz.

Kaş’tan Ne Alınır?

Kaş hediyelik dükkanları ve kendine özgü butikleri ile meşhur. Ailenize, sevdiklerinize akşamları sokak aralarında kurulan tezgahlardan küpe, kolye vb. rengarenk takılar alabilir, deniz turizmi nedeniyle ihtiyacınız olan veya hatıra olarak alıp, deniz tatillerinizde kullanabileceğiniz peştemal, deniz havlusu, deniz çantası, deniz kıyafeti veya şortu, plaj elbisesi gibi giysiler alabilir, özgün butiklerinden yine takı, hediyelik eşya ve ham ketenden yapılan yazlık elbiseler satın alabilirsiniz. Ayrıca yöreden çıkan ürünleri satan yerel kadınlardan bal, reçel, dönemin meyve&sebzelerini ya da otlarını satın alabilirsiniz. Butiklerin biraz pahalı olduğunu söyleyebilirim.


Kaş’ta Nerede Kalınır?

Kaş merkez oteller bakımından oldukça zengin. Daha çok butik otel, aile pansiyonu, apart otellerle çevrili olması yanı sıra Kaş şehir merkezi üzerinde konumlanan Kaş villalarında konaklamak da oldukça popüler. Kaş'ta 5-6 arkadaş olarak büyük villa kiralamak son yılların vazgeçilmez bir kuralı gibi. Kaş villalarının geceliği genellikle 2000 TL'den başlıyor., kimisini önünde sonsuzluk havuzu var. Bu villalar Kaş tepelerinde konumlandığı için kaş merkeze ulaşım biraz sıkıntılı olabilir. Merkezdeki butik otellerde veya pansiyonlarda ise gecelik ücretler verdiği hizmete göre değişiyor. Yüksek sezon olduğu için şu an Kaş otelleri geceliği 700-2.500 TL arasında değişiyor. Biz nerede kaldık diye merak ediyorsanız hemen kaş merkez girişinde, otogara yakın olan Kaş Çobanoğlu Otel'de kaldık. Aileler tarafından daha çok tercih edilen otel aile pansiyonu havasında. Büyük beklentileri olmayan temiz, düzgün, kahvaltı dahil merkezde kalacak yere ihtiyacı olanlar için tavsiye ederim.  Biz kaldığımızda geceliği 1000 TL civarında idi. Bu rakamlar sezon ortası, hafta sonu olması, bayram günlerine göre tüm Kaş'ta değişiklik gösteriyor.

Velhasıl güzel bir 5 günü geride bırakarak Türkiye'de görmeyi istediğim bir yerin daha üzerini çizmenin mutluluğunu yaşıyorum. Mutlaka Ekim aylarında tekrar gelip, yapmak istediğim Kaş aktivitelerini yapacağıma dair Kaş ile serin havalar için sözleştik

Yorumlar

  1. Bir Kaş aşığı olarak emeğinize sağlık gerçekten çok güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Saraybosna

Mostar ve Çevresi

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları