Bolonya

2015'in son demlerinde, 2016'da gezeceğim yerlere karar verirken vizemin bittiğini ve Şubat ayında yapacağım gezi için Shengen vizesi almam gerektiği gerçeği ile karşı karşıyaydım. Nereden en kolay vizeyi alırım, hangi ülke beni uğraştırmaz diye düşünürken Pegasus  beni düşünmüş olacak o haftasonu mobile özel İtalya kampanyası yaptı. En ucuz bileti 170 TL olarak gördüm ve Bolonya'ya ocak ayı için bilet aldım. Yani tamamı ile ucuz bilet bulduğum ve vizemi İtalya'dan çok kolay yenilebileceğim için bu geziyi gerçekleştirdim:) Yoksa Bolonya'ya gitmek hiç aklımda yoktu. Gezmiş olan arkadaşlardan ufak ve keyifli bir kaç gün güzel vakit geçirilecek bir yer olarak aklımda kalmıştı sadece.



Bologna Hakkında

Bologna, İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinde ve Orta Çağ mimarisinin örneklerini günümüze kadar en iyi korumuş şehirlerden birisidir. Bologna'da bulunan  binalar ağırlıklı olarak kızıl renk tuğlalardan inşaa edildiği için kızıl şehir olarak da bilinir. Aynı zamanda solcu şehir olarak bilindiği için gönderme yapılmıştır. Meşhur Bolonez sosu buradan doğmuştur. Avrupanın en eski Üniversitesi buradadır bu nedenle şehrin dinamik bir popülasyonu var.

Bologna Ulaşım

Bologna'da havalimanı olduğu gibi ayrıca şehir merkezine oldukça yakın büyük bir tren istasyonu da mevcut. Farklı bir İtalya şehrinden de çok kolaylıkla Bologna'ya gelebilirsiniz.

Bir İtalya turu düşünüyorsanız TR çıkışlı uçuşlarda mutlaka Bolonya üzerinden bilet bakın. Roma ve diğer şehirlere göre daha ucuz bilet bulmanız yüksek olasılık. Rotanızı da ona göre çizebilirsiniz.


Havalimanı-Merkez ulaşım için en ideal yöntem otobüs. Havalimanı çıkışında hemen göreceğiniz BLQ kodlu otobüslerle yarım saat içerisinde Bologna Tren Garı önünde oluyorsunuz. Ücret 6 EUR ve otobüs için makinelerden bilet alınabildiği gibi, otobüsün içerisinde şoförden de temin edilebiliyor. Tren Garından sonra ise şehir merkezine 10-15 dk.'lık bir yürüyüş ile ulaşabiliyorsunuz.

Bologna içerisinde ise yürüyerek gezebilirsiniz. Ulaşım aracı kullanmanıza gerek yok. Hatrı sayılır bir biçimde bisiklet kullanımı yaygın şehirde. Bisiklet kiralayarak da gezebilirsiniz. Bir çok sokak trafiğe kapalı olduğu için bisikletle ulaşım çok kolay ve rahat.



Konaklama

Bologna'da çok fazla Hostel seçeneği yok. Daha çok B&B dediğimiz pansiyon formatındaki konaklamalar ağırlıklı. İki ve daha fazla gün kalacaksanız zaten ev kiralamak ya da bu B&B dediğim yerlerden oda kiralamak daha mantıklı. Ben farklı yerlerden fiyat kontrolü yaparak en yeri booking üzerinden buldum.  Al Centro Di adındaki bu pansiyon eski bir İtalyan binanın en üst katında faaliyet gösteriyor. Merkez olarak kabul edilen Piazza Maggiore'ye 5 dk uzaklıkta, meşhur alışveriş caddesi Indipendenza üzerinde yer alan bir sokakta. Oldukça temiz, güvenli, ferah ve sessizdi. İşleten kişi ise oldukça güleryüzlü ve yardımsever bir İtalyan amca idi. Biz sormadan gerekli tüm önerileri, bilgileri, tüyoları bize verdi. 2 kişilik odada kişi başı 25 EUR'ya konakladık. Kahvaltı yok çünkü genel olarak bölgedeki B&B'lerde pek kahvaltı verilmesi tercih edilmiyormuş çok merkezi olduğu ve İnsanlar dışarda yemeyi sevdikleri için.


Gezilecek Yerler

Tarihi yerleri bir gün gibi bir sürede gezmeniz mümkün ve hepsi birbirine yakın olduğu için kolaylıkla gezebilirsiniz.



Şehir merkezi Maggiore Meydanında görecekleriniz:

Neptün Çeşmesi



San Petronio Kilisesi





Sonrasında ise hemen hemen her yerden görünen Orta Çağ'da inşa edilen eğik kuleler Asinelli ve Garisenda. Asinelli kulesine çıkıp şehir manzarasını görebilirsiniz. Ama öncelikle 500 basamak çıkmak her yiğidin harcı değil onu belirteyim :) Çıkış 3 EUR.




Şehir, kuleden böyle görünüyor:



Hemen kulelerin arkasındaki sokaktan gittiğinizde benim en sevdiğim Santa Santo Stefano Meydanı geliyor. Buradaki aynı isimli Kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.


Bir de yine bu bölgede bulunan Dünya'nın en eski Üniversitesi olan Bologna Üniversitesi var.


Indipendenza caddesi üzerinde bir sürü alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar mevcut. Ve yine bu cadde üzerinde San Pietro Katedrali görülebilir.




Ve tabi Bologna'nın müthiş güzellikteki sokakları sizleri bekliyor. Gezerken farkedeceksiniz şehirdeki binaların alt kısımları revak veya sundurma denilen mimari özellikteki yapılardan oluşuyor.

Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde çok fazla kullanılan bir yapı. Bu nedenle Bologna'da dolaşırken yağmurlu veya çok güneşli bir gün ise korunmanın yolu çok basit! Bazı revaklar çok güzel, tavanlar sanat eseri niteliğinde. Sokaklarda gezerken tavanlara ve binalara bakmayı ihmal etmeyin.


Bologna'da turistik gezi yaparken pek para harcamıyorsunuz. Bir Roma veya Floransa'daki gibi şu müzeye gideyim, şu sergiyi de gezeyim onun girişi ne kadarmış, ay müzeler çok pahalı, bütçenin %50'si oraya gitti gibi bir olayımız yok. Açık hava müzesi gibi şehir mübarek, tabanlara kuvvet.

Sanat severler için de ideal bir şehir Bologna. Ara sokaklarda gezerken bir sürü Sanat galerisi ile karşılaşacaksınız. Benim şansıma Milano'da yaşayan arkadaşımın da Bolonya'da bir sergiye gideceği tutmuş, sosyal medyadan haberleşerek buluştuk ve Frida Kahlo'nun fotoğraflarının sergilendiği Sanat Galerisine gittik.


Tarihi güzellikler yanında alışveriş meraklıları için de güzel bir alternatif Bologna. Çok tatlı kendine has butikleri mevcut ama oldukça pahalı olduğunu belirtmem gerek.

Ne yenilir, ne içilir?


İtalya'nın yemek açısından en ilginç ve şahsına münhasır yerindeyiz. Pizza&Makarna gibi klasik İtalyan lezzetleri dışında Bologna'da şarküteri kültürü oldukça yaygın. Quadriatero bölgesini bulun ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Bologna'da İnsanlar özellikle akşam yemekleri saatinde bu Şarküterlere gidip açık büfe olarak adlandırılan bir sistemde yemek yiyorlar. Peynir&Et çeşitleri, Salata türü şeyler hakim. Bir de yanına sarap alıyorsun oh mis!


Eataly ve ona benzeyen bir kaç mekanda da istediğiniz, damak tadınıza uygun bir şeyler bulup yiyebilirsiniz.


Domuz eti oldukça yaygın olarak tüketiliyor. Bu konuda hassassanız et haricinde domuzun kullanıldığı bir çok yemek var. Yemeden önce sormanızda fayda var.

Genel olarak fiyatlar fena değil. Ucuz yerler olduğu gibi pahalı yerlerde mevcut.


Espresso: 1-3 EUR arası
Latte ve benzeri kahveler: 2-5 EUR arası
Pizza: 8-10 EUR
Tortellini: 6-8 EUR
Kadeh şarap: 3-4 EUR'dan başlıyor
Bira: 4-5 EUR
Karnınızı güzel bir yerde 8-10 EUR arasında doyurabiliyorsunuz.

Bunlar yanında dilim pizza satan yerler de mevcut. 1-3 EUR arasında karnınızı doyurmak da mümkün.

Belirtmek isterim ki Bolonya'da bulunan marketlerden alışveriş yaparak da yemeklerinizi daha uyguna getirebilirsiniz. Sabah kahvaltınızı ya da bir öğün yemeğinizi marketten aldığınız yiyeceklerle geçirerek bütçenizi koruyabilirsiniz.

Bize önerilen ve beğendiğimiz yeme içme yerleri ise şöyle idi:

1-Cafe Gamberini


İtalya'nın herhangi bir şehrine gittiğinizde mutlaka yıllardır ayakta kalan bir pastanesi&kahvecisi vardır. Bologna' nın da  meşhur ve eski pastanesi burası. Bir espreseo+Kruvasan: 3 EUR, Bir tatlı+espresso: 5 EUR gibi rakamlarda. Akşamları ise içki içebildiğiniz bir yer. Sabahın köründe insanlar pasta ve espresso için sıradaydılar vallahi :)



2- Cafe Terzi

Burası da envai çeşit kahvesi ile meşhur. Ayak üstü kahve içmek için ideal bir yer. İlginç kahve çeşitlerinden espressolar yapıyorlar. Bir de uzakdoğu çayları sunuluyor mekanda. Ama kahve dururken İtalya'da ne çayı! Aşağıdaki kahve ilginçti mesela. Latte tarzında üzerine çikolata rendeliyorlar. 2-5 EUR arası değişiyor fiyatlar.


3-Eataly

Her çeşit yeme&içme bulabileceğiniz mekan. Benzeleri de yine aynı yerde mevcut. Ortada masalar, kimse birbirini tanımıyor ama aynı masalara oturuyor. Deniz ürünleri, et, sebze, pizza, makarna vb. gibi her damak tadına hitap edecek uygun yemek yiyebileceğiniz yerler.


4-Tamburini


Burası bir şarküteri cenneti. Aynı zamanda Şarap bölümü de mevcut. Öğle ve akşam saatlerinde yemek yiyebileceğiniz, şarküteri alışverişlerinizi yapabileceğiniz güzel bir yer. Ev yemekleri yapılıyor.


Akşamları ise bir çok kokteyl barına gidebilirsiniz. Biz gezerken oldukça soğuk akşam olduğu için bir yere gidip soğuk bir şeyler içmek yerine sıcak şeyler içmeyi tercih ettik :) Bologna sokaklarının tadına bir de gece vardık.

5- Osteria dell Orsa

Burası Bolonya'nın meşhur lokal restoranlarından biri. İçerisi büyük olmasına rağmen öğle saatlerinde yemek için çok tercih edildiği için sıra oluyor. Kapıda görevli isminizi alıp sizi listeye yazıyor. Sizin gibi bir çok kişi sokakta yer beklediği için şimdiden 15-20 dk sıra beklemeye hazırlıklı olun :)

Bu mekanda hemen hemen her şeyde domuz kullanıldığı için ben biftek yemeyi tercih ettim. Güzel bir biftek ve içeceğe 15 EUR verdim.



Ne alınır?

Makarna, taze yapılmış tortellini (bizdeki mantı gibi), şarküteri ürünleri, şarap.




Son olarak bir haftasonu kaçamağı olarak Bolonya'yı planlarınıza alabilirsiniz. Gerçekten İtalya'yı doyasıya yaşayacağınız şehirlerden birisi. Nufus az, Roma veya Floransa'daki gibi turist ve göçmen kalabalığı yok. Sürekli peşinizde dolaşan satıcılar yok. kendinizi güvende hissedebileceğiniz bir şehir. Öğrenci şehri de olduğu için şehir oldukça aktif.


İtalyan insanı çok sıcak ve konuşkan. Bir dükkana giriyorsunuz yüzler gülüyor, selam veriyorlar. Önce italyanca bir şeyler söyleyip yabancı olduğunuzu anladığınızda çat pat İngilizce'ye dönüyorlar. Her şekilde anlaşıyorsunuz :) Ayrıca Bologna'daki italyanlar çok tarz ve bakımlılar. 7'den 70'e herkes oldukça şık giyiniyor, İtalyan erkeği diye bir gerçek olduğunu tekrar görmüş oldum Bologna'da :)




Fotoğraf severler için ise mükemmel bir şehir! Bir de güzel güneşli bir gün size denk gelmişse harika sokak fotoğrafları çıkacaktır, emin olabilirsiniz.



Yorumlar

  1. Merba Seyhan hanim, Ekimde Bologna'ya gidecegim. italya'da yapacagim kisa gezi icin sadece 2 gün ayirabiledim. Sizce 2 gun yeterli olur mu? verdiginiz. Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Mutlu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi